自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

rickybb123456 發表於 15-9-22 22:32
原來hea媽可以訓練出叻仔女

當2分家長。培養98分孩子
http://kellyla1028.pixnet.net/blog/post/43221997

為什麼家長越不管,孩子成績越好
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

用戶要求終止服務

回覆 Angelice-BeBe 的帖子

咁我囡學校十級仁慈...都是小二, 5-6樣功課, 個半鐘完成到。

珍珠宮

回覆:開左學大家系咪又開始忙到甩碌

係忙左好多,要檢查功課,要默書,好快又測驗

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:rickybb123456 的帖子

絕對係!心情跌落谷底!!剛剛開完拖!都唔知點教佢先識自己做好功課去!成日唔專心!發夢!對住佢好辛苦!鬧到佢死都無動於衷!我好後悔生佢出黎自己受苦!!佢辛苦時我又辛苦!

大宅

係,好忙,每日不停叫【快d啦,仲係度玩,仲吾快d】

水晶宮

忙到甩轆,好想快d星期五,可以唞下。

洋房

今嗰星期中默1次,英默2次,數學小測
心力交瘁

侯爵府

不是曬命,真心覺得亞女好乖,自己做功課溫書,唔識自己問我,我最懶睇佢功課,已經兩年無簽無睇家課冊,只係偶爾望下。
兩星期去一次圖書館,提我到期要還書。早上開學果幾日有陪返學,近兩星期只叫佢起身,自己食早餐出門口,落樓等校車。
有待改善係食飯睇書,食成粒鐘。
亞女雖然唔係考得頭,但我信放長線,釣大魚;鐘意睇書嘅成績會慢慢好。
當然,我都多謝學校自理文化及睇書文化做得好,我同學校理念都夾都好重要。
亞女小四。

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我仔仔剛升小一,暫時仲好hea,功課唔多又

原帖由 lwkchy 於 15-09-22 發表
我仔仔剛升小一,暫時仲好hea,功課唔多又簡單(因為無乜抄寫而佢又用午息時做咗大半所以番屋企好快做哂) ...
要好好享受,通常下學期先黎料

我為貓狂

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:唉,其實真係覺得佢地好慘,除左番學,做功

原帖由 phoebebbc 於 15-09-22 發表
唉,其實真係覺得佢地好慘,除左番學,做功課,真係好少時間玩,

...

我為貓狂

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 rickybb123456 於 15-09-22

原帖由 Angelice-BeBe 於 15-09-22 發表
其實係架,雖然間中都係要勞氣,但他自動波我已覺得好慶幸...有時多功課,做做下都獎佢食粒糖或朱古力。今 ...
me 2

有時仲有少少心痛,點解要甘辛苦讀書說實話有幾多書本知識,大左可以用得番

我為貓狂

珍珠宮

引用:絕對係!心情跌落谷底!!剛剛開完拖!都唔

原帖由 blueroselam 於 15-09-22 發表
絕對係!心情跌落谷底!!剛剛開完拖!都唔知點教佢先識自己做好功課去!成日唔專心!發夢!對住佢好辛苦! ...
Relax

行開下飲啖水,下左火先

我為貓狂

珍珠宮

絕對係!心情跌落谷底!!剛剛開完拖!都唔知點教佢先識自己做好功課去!成日唔專心!發夢!對住佢好辛苦! ...
Relax

行開下飲啖水,下左火先

我為貓狂

珍珠宮

Relax

行開下飲啖水,下左火先

我為貓狂

珍珠宮

引用:不是曬命,真心覺得亞女好乖,自己做功課溫

原帖由 smiletigger 於 15-09-23 發表
不是曬命,真心覺得亞女好乖,自己做功課溫書,唔識自己問我,我最懶睇佢功課,已經兩年無簽無睇家課冊,只 ...
阿女好生性,不過女仔系成熟D

我為貓狂

首頁

尾頁

跳至