單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 pizzababy0809 的帖子

你咁年青就已經有3位小朋友?点解5避孕,害了自己也害左小朋友,婚一定離硬,申請综援先,你起埋半年未得工作,快離開賤男!妈妈處有地方比你4個人住,如冇快申請公屋,離婚要萬幾律師费,法援.都要收費。希望你將來幸福,好好教導小朋友!

大宅

引用:Quote:原帖由+Maygo+於+15-10-05+發表你廿

原帖由 pizzababy0809 於 15-10-05 發表
我老公大我一年咋
咁好難怪佢聽屋企人講⋯始終你地兩個都仲好細⋯仲要已經有三個小孩,生活上自然會遇到好多有磨擦或者不能自行處理的地方!

或許還有商量既餘地?始終父母離異都小朋友成長不太好。可以的話,跟老公及你地雙方家人再好好傾下,睇下有冇方法解決?亦都俾多次機會你老公去認真看待呢個問題 - 即使佢唔當你係老婆、甚至唔當你係人,都必須當你係三個孩子既母親,而自己係三個孩子既父親,就要負上做父親的責任、樣樣事都為孩子的福祉著想!孩子的成長係十分需要父、母的愛,在愛的家庭中成長的孩子將來問題會少好多!

而我覺得你既然生左呢三個小天使,你都必須變得剛強,所有野以孩子為先:
1. 老公待你唔好 - 有冇同佢傾過?佢點解釋?有冇嘗試尋求幫助/解決辨法,如找社工?
2. 老公唔俾$你返屋企/買野食 - 其實呢樣野都證明到最少現階段佢都唔係一個理想既伴侶。不過都冇計,因為你已經嫁左俾佢,仲要生左三個,所以要解決呢樣野,真係(1)要靠你自己,出黎做番野,公一份、婆一份,同佢平起平坐,亦唔駛求佢(2)等佢改變或(3)去改變佢。因為(2)同(3)既不確定因素太多,所以建議積極採納(1)。
3. 就算真係要離婚,你都冇可能同佢完全撇清同佢既關係同唔見面或對話,所以奉勸你做事或説話都不好做/說得太絕。事事留一線,他朝好相見。
4. 送你一個字,妹妹,「忍」,希望幫到你!

註:對你的處境深表同情,前面是絕路,希望在轉角,明天會更好!祝君好!

複式洋房

畀面勳章

回覆 pizzababy0809 的帖子

哇, JM你得廿一, 仲要帶住3個, 聽你咁講你老公真係對你好差, 長期對肚裡面同另外兩個都唔好,離開佢係好好決定! 支持你! 但你想搵咩工呀, 有需要可PM, 可以幫你問吓!加油!

別墅

pizzababy0809 發表於 15-10-4 12:45
我決定離婚。但老公唔同意。咁我應該點?
我係ftm。我有3個仔女(2歲同1歲歲。仲有個係我個肚到,1月預產。) ...

當然唔係啦, 子女撫養權以孩子福祉去判, 你係FTM,一直照顧小朋友 (當然佢地要無穿無爛, 無虐兒個案發生啦), 離婚後妳又可安排到家人照顧, 判俾你機會大D囉.

離婚你駛咩佢同意呀? 雙方同意一年, 佢唔同意咪最多等兩年囉 (我都係等足兩年先搞到離婚), 不過我一決定離婚即搬走 , 即去律師樓搞文件俾份野佢簽架, 佢唔簽佢既事, 我有文件做證兩年後佢同唔同意都"拜拜"!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

pizzababy0809 發表於 15-10-4 12:45
我決定離婚。但老公唔同意。咁我應該點?
我係ftm。我有3個仔女(2歲同1歲歲。仲有個係我個肚到,1月預產。) ...
情況非常特殊,要搵的專業家...............的教會有,在尖沙咀加連威老道,中間位置成座都係,找佢地談談,會有出路.

首頁

尾頁

跳至