婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:mikoip0619 的帖子

複式洋房

回覆:mikoip0619 的帖子

禁止訪問

回覆:米高旅程~分享我的極品99

大宅

複式洋房

(四)有一個貪心的媽媽真的很煩!

記得那天,跟C6和99去食冬至飯,
99已經特地要選擇一間比較貴的餐廳,
都不緊要吧!因為我覺得始終是節日,最緊要老人家食得開心。

其實食飯時已經出左少少問題,99係咁問人LE個餐包D咩,個個餐有D咩!但明明我地都有同佢講,又有圖!我唔明點解佢係都要去煩侍應!佢對人態度又差,好似比左錢就係大哂咁!我幾驚D野食會"加料"

之後因為99想食生蠔,而餐廳做緊promotion,$79有2隻(99想食,幾錢都要叫啦!)
當然有一隻是99食的,但另一隻C6一口就食哂(平時如果唔夠平分,佢係會同我分享),咁我就有少少失望既眼神望住佢,佢先醒起,無留比我食
之後佢開聲問我:「不如叫多一碟啦!」我就細細聲話:「唔洗啦,又叫!」(因為當時我覺得好煩,我地已經因為叫餐既關係,叫左個侍應好多次!)
之後,99就大聲話:「好呀!咪叫多碟囉,你唔食,我食!」自己就好大聲叫侍應黎落單!最後個侍應係黑住面過黎...

終於食完飯,因為商場有活動的關係,食滿$300就可以抽獎,所以我地食完飯就去抽獎!大家都應該知道,如果簽咭比錢,會有兩張單收到,一個張是餐廳單而另一個張是簽咭的底單!因為已經收起了簽咭單的關係,
所以C6把餐廳單放在枱上沒有拎走...

戲肉就開始到了!
走去抽獎時,99問餐廳單在哪,C6說掉了,因為有簽咭單都可以,
之後99就放聲大罵C6…其實我覺得沒必要在街上這樣大聲的鬧人吧…
其他人都望住我地
C6都很燥,我就拉開他,叫他先走回餐廳拎回白色單。
抽獎時,中了Adidas$100,但原來已經派發完,
之後99又放聲大罵工作人員,(我覺得人家都只是工作吧,無必要鬧得人地咁勁!)而我,就覺得很沒趣,就離開他們少少,站在一旁休息一下。
99話如果比少過$100價值的東西不會要,多過$100的先會接受,
結果嘈了很久,99先接受其他禮物....

終於可以離開個商場去其他地方,99就話要睇袋,
但店鋪因為冬至關係,早了關門,
99又再好大聲在門口鬧:「有無搞錯,咁早關門…點解要咁早關呀!?」講左幾次!
其實店門上已經說明冬至所以早關門,
但99卻話別人過份,咁早關門!真的很莫名其妙....

再繼續走其他店,99不停暗示要冬至禮物,但又覺得價錢不合適(因為上年C6買了千幾元的手提電話給99,結果幾百元的看不上眼)
佢真係望一望D價錢就話:「咁平既!」就放低D野,
唉....難為了C6…
過了一會,行完街,99好好態度說:「我走先啦,你地繼續行啦!」
其實我覺得有點怪....下?!唔會掛?自己走先?!
咁我同C6對望,他向99說Bye Bye,所以我都向99說:「Bye Bye auntie」

好開心咁同C6拍下拖,再過多一陣,我和C6都行完街番屋企,
C6就見到99係FACEBOOK打了兩句說話,
1:「原來我叫HELLO....哈哈」﹣ 暗示我一去到,佢聽唔到我話「auntie Hello」,只係聽Hello,話我無禮貌!

2:「不一樣的冬至,不一樣的新開始,(多一句英文,我忘記了)」
﹣ 暗示99好唔滿意餐飯!

C6說其實平時如果佢唔送99番屋企先,99就會發脾氣,
之後今次99咁好態度話走先,C6都比佢呃左,結果都係發脾氣
唉....
其實全晚我都唔太敢說話,話不多,因為我驚講錯少少,C6回家又受罪。
唉....99真係好煩!

子爵府

畀面勳章

我奶奶都差不多。 勁唔通氣成日嫌三嫌四俾蔗渣錢要燒鵝 所以一齊出去有得揀我企得遠遠的

大宅

留毛

大宅

其實,理鬼佢facebook寫咩丫,block鬼佐佢啦

你c6自願受罪,咁你咪做紙版人陪坐,唔好理佢咁多啦

不過如果我同啲咁既女人出街我會覺得超失禮,瘀到爆

大宅

果然係好極品喎
狗狗真係好慘
比我實湯都唔飲扮唔舒服走先
留毛追落去

大宅

複式洋房

懿仔媽媽 發表於 15-10-25 17:36
我奶奶都差不多。 勁唔通氣成日嫌三嫌四俾蔗渣錢要燒鵝 所以一齊出去有得揀我企得遠遠的
我都企到好遠,因為真係覺得好樣衰,
佢鬧人又大聲,又無禮貌,同大陸人真係無咩分別架!

複式洋房

clippy 發表於 15-10-26 00:32
其實,理鬼佢facebook寫咩丫,block鬼佐佢啦

你c6自願受罪,咁你咪做紙版人陪坐,唔好理佢咁多啦

哈哈,其實我無佢facebook架!係C6同我講番我先知~
我都係淨係聽,唔出聲~

其實當日我都覺得超失禮,瘀到爆架!所以都行開左少少唔理佢地嘈

大宅

別墅

F

別墅

大宅

別墅

整病狗狗.......
絕對冇信心俾BB佢湊.....

複式洋房

回覆 matobo 的帖子

係一定唔會比!
C6細既時候,佢又無好好照顧,搞到C6比狗咬塊面!
而家仲有疤!但好彩都唔算明顯!

佢既湊仔方式已經令我怕怕啦!

大宅

毛一條

男爵府

引用:(四)有一個貪心的媽媽真的很煩!記得那天,

原帖由 mikoip0619 於 15-10-25 發表
(四)有一個貪心的媽媽真的很煩!

記得那天,跟C6和99去食冬至飯,
咁你問下c6,99全名係乜,費事又話佢個名叫hello

首頁

尾頁

跳至