自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 jessief 於 15-11-04 發表N+2

原帖由 gigilam528 於 15-11-04 發表
樓主講左幾次N+2,連回post都有講
我問左兩次,我真係想知咩叫N+2,可惜樓主只回應其他人,無答我

...
我都好想知咩叫N+2

珊瑚宮

回覆:轉工, 唔知點簡好

其實聽到你咁講我好難過,呢度成日見好多jm 話想學英文但苦冇機會,現在你正正有個咁實用既機會,反而唔啱你

英文唔係難,只係唔習慣啫,我啱啱出嚟做嘢時,都有呢個問題,都係用咗好多好多苦功至可以一步步爬上去

醫院既工,唔係唔好,但你只得廿八歲,呢d 工做十年,轉返出嚟都可以係白紙一張,唔好諗住一份工會養你一世,有機會就要增值自己

另外,其實外國人知道英文唔係我哋母語,你仲要係咁基層,佢哋唔會要求咁高,只係我哋香港人,自尊心作祟,成日憧憬住流利英語,relax!

大宅

引用:Quote:原帖由+gigilam528+於+15-11-04+發表

原帖由 catn1984 於 15-11-04 發表
我都好想知咩叫N+2
我追晒咁多頁都係想睇樓主答咩係n+2,點知無....

侯爵府

引用:我28歲,+中五畢業(但英唔pass)+現職做大公

原帖由 janjan_1312 於 15-11-04 發表
我28歲, 中五畢業(但英唔pass) 現職做大公司administrator, 13K人工, 有medical scheme, 13個月糧+bonus, ...
下?有人出糧比你學野啵,好好機會啦!唔識就放棄?咁換左工掉崗位咁點?比人炒左呢?學識係你自己架啵,你都唔想一直都搵12k卦?

大宅

回覆:janjan_1312 的帖子

唔會轉,難得有機會經常接觸外藉人士,英文進步快好多的。

男爵府

BK Milk勳章

我會借呢個機會練好的英文

侯爵府

引用:我28歲, 中五畢業(但英唔pass) 現職做大公

原帖由 janjan_1312 於 15-11-04 發表
我28歲, 中五畢業(但英唔pass) 現職做大公司administrator, 13K人工, 有medical scheme, 13個月糧+bonus, ...
我份人好進取,我唔會轉,當學英文,出面比錢人學會話都係貪有鬼佬教,而家唔駛交學費仲有糧出,why not?! 工唔會打一世,呢份我覺得幫到你career path,第時轉工,人地覺得學歷低驚英文唔好,你都可以講喺鬼人中混咗幾耐,咁人地會信你溝通上應該ok, 好過你攞啲咩英語再培訓cert出嚟啦。

珍珠宮

回覆:轉工, 唔知點簡好?

仲未解釋n+2

星期五個會,你可以同上司講話未去過呢d會,不知議程內容,就算知agenda item 都唔知discussion 內容是否自己能力可明白,加上大部份係外國人,怕take 錯就麻煩,問佢可不可以暫時旁聽,過幾次有信心先上馬。

其實你上司應該覺得你可以先比你去,雖然叫你take minutes ,但佢會出席㗎嘛,所以佢會知個會講咗d乜,根本不會擔心你take 錯。

大宅

ER.......我估唔到"N+幾"係咁唔common, 咁多人唔識......

我由上2份工(都係大公司), 大家同事都係咁稱對上一級的上司為自已的N+1, 自己上司的上一級稱佢為自已的N+2

maybe要公司有返咁上下大, 分到咁多grade先識.......

"N+幾"唔係我自創....你地可以yahoo search #N+1 #上司, 都有人咁叫...

首頁

尾頁

跳至