母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+MCEsc+於+15-11-14+發表Bb幾

原帖由 Karenwhm 於 15-11-14 發表
BB 兩個半月咋 但如果奶量每日少啲少啲 好驚好快就唔夠一日份量 同埋想儲多啲冰奶到我返工佢都仲有人奶食 ...
你試下每之泵長少少(5分鐘)會唔會多d.
狂泵之後返工唔泵好谷好辛苦架,盡量唔好加泵...

複式洋房

引用:Quote:原帖由 Karenwhm 於 15-11-14 發表BB

原帖由 MCEsc 於 15-11-14 發表
你試下每之泵長少少(5分鐘)會唔會多d.
狂泵之後返工唔泵好谷好辛苦架,盡量唔好加泵...

...
好啦 多謝你

男爵府

回覆:不經不覺餵到半歲了,我的經驗分享

《富媽之路》一日四泵,谷到爆

上回講到,初上班奶量不跌反升。既然bb 夠食,就調整下泵奶時間,希望餵奶之餘,都唔太影響工作同日常生活。

事實上,返工泵奶,放工又泵奶又餵奶,又入奶袋,每日都花好多時間。

全泵,1日4泵,奶量不跌反升:

(平均數)
06:30 - 13Oz (10mins)
11:30 - 9Oz (11mins)
16:30 - 9 Oz (13mins)
22:00 - 12Oz (15 mins)

朝頭早果轉,係谷到爆。泵奶時,係聽到花灑聲,果時我覺得自己好似怪獸咁
通常泵左8分鐘左右,我就要望實兩邊樽,睇下多果邊幾時就快滿,就調一調轉。因為用5安樽既關係,爆左樽就熄機(真係爆晒多一滴都唔得果隻,有幾次仲爆到漏埋要拖地!)泵唔清,所以間中會塞下1-2條乳腺(通常都係塞果條,又係果個位...下會詳談)。

早晚谷爆之餘,返工都好谷,好辛苦!乳房又成日隱隱作痛...

我又無特登買大樽,因為真係怕愈泵愈多。我響度出過幾次post 話唔想咁多奶,真係唔係曬命,其實真係好煩:

(1)花時間入奶樽奶袋,而做冰奶既又未必會食;
(2)成日谷奶。返工埋位做兩個鐘頭野,又feel到乳房造緊奶,望住個鐘睇下幾點泵;
(3)疑神疑鬼,成日覺得自己塞乳腺,返返下工又入toilet 檢查一下。

想去做運動,谷奶;想游水又唔敢,覺得自己係隻超級大乳牛,個胸大重會沉池底...

就係因為身體好唔舒服,我隔日就諗:不如算啦,收奶啦,唔好餵了...

果時bb得3個月大,佢又食得好起勁,發展好好,又大隻。望住佢,又覺得佢食人奶食得好地地,自己又唔係無奶,點解唔餵先?

如是者,我隔日諗:唔餵。/餵啦。
重複又重複咁,又過左兩個星期...

續...

男爵府

<加場:乳腺堵塞處理方法>

以下內容,可能引起觀眾不安

只要少埋身,或多或少都會面對過乳腺堵塞既問題。
之前提到,我因泵奶已夠bb食,為左慳時間(泵奶13-15分鐘泵兩邊,bb食飽就唔只呢個時間)已放棄埋身。其實除此以外,仲有一個原因:係因為個胸成日勁谷,bb埋身食成日濁親

唯有樽餵啦。

第一次堵塞:
有一晚,覺得胸有細細粒硬塊,諗住咁細粒,第朝先處理啦!點知訓醒,好痛,去泵,都出好多奶,唯獨是有個位係塞住左, 愈來愈痛。我唯有等bb起身,睇下佢仲肯唔肯埋身,救下我。

我先打返公司,同老闆講有d唔舒服,home office.

Bb訓醒,我同工人講我既狀況,我話埋完身先睇下餵唔餵。

Bb見到我好開心,但我一拿高件衫,佢開始黑面。佢望住我,唔肯吸乳頭

我唯有夾硬塞埋佢個口度,佢喊喊咁推開我。

無埋一排身,佢已經鍾意食樽啦。bb大大下,就有自己既主見。

我抱住佢,望住佢,同佢講:bb, 媽媽好痛呀,你幫下我啦?

Bb好似識聽咁,幫我啜左3分幾鐘,我即時已覺得個胸既壓力細左!

Bb啜通左,已經離口,我乳頭有一條好恆既奶柱射出,應該係塞果個位水壓大,排緊洪!

我讚左bb, 就交佢俾工人,自己入浴室再排洪。

奶柱自動出左成3分鐘,開始停。我用手指再繼續接,暴力推,再有奶柱好恆咁射出。

推左差不多兩分鐘,情況似乎可以控制,就拎個樽來裝住,再推,果度都有1.5安奶。

果一日,bb食樽前都俾佢埋一埋身,第二次佢竟然肯食13分鐘

續...

男爵府

別墅

男爵府

《富媽之路》- 打爆冰格

返工前儲既冰奶,就快夠3個月,而且從未動用過。
所以我就做左個決定:每日半冰半雪咁食幾日,食左一星期,清舊貨,又儲過d新貨。

然而,因為供過於求既關係,個冰格已經打爆左。有一晚我想攝包奶做冰奶,工人同我講:太太,Full la!

冰格爆左之餘,我既食量亦好驚人:

起身:250ml奶一盒
早餐:餐蛋麵/豬扒麵熱奶茶
中午:食飯
下午茶:餐蛋包+250ml 奶
放工:食雪糕
晚餐:食飯
宵夜:蛋糕1-2件

泵奶谷奶同爆冰箱既問題好困擾,c6話買多個雪櫃,講真,真係好無謂。食人奶又唔會食一世,冰奶又極有可能唔會食!

我去做產後檢查時,問醫生點減泵。
醫生教我,早晚保留,返工11:00同16:00 合併為1400一次。如果谷,去toilet 手放,唔好泵...

續...

大宅

你仔真係好叻,我最頭痛既唔係唔夠奶,係BB食得少,都5個月啦,仲係食緊3安奶,仲要有時隔4個鐘先肯食,你都咪話唔驚,奶奶話係出牙仔喎,唉!但真係驚佢食得太少

大宅

回覆:yumilee 的帖子

有時仲要食得一安,奶奶仲要話佢唔夠餓所以先唔食,我又要返工,你話死未,有時見到自己個仔明明係好餓,但又唔食奶咁,仲要比人度住未夠3個鐘都唔餵,真係沖沖下涼都喊出來囉

男爵府

引用:有時仲要食得一安,奶奶仲要話佢唔夠餓所以

原帖由 yumilee 於 15-11-16 發表
有時仲要食得一安,奶奶仲要話佢唔夠餓所以先唔食,我又要返工,你話死未,有時見到自己個仔明明係好餓,但 ...
5個月,試左固體未?
我仔4-5個月都厭奶,都重得慢左好多,不過加左固又重返少少咁。

男爵府

引用:有時仲要食得一安,奶奶仲要話佢唔夠餓所以

原帖由 yumilee 於 15-11-16 發表
有時仲要食得一安,奶奶仲要話佢唔夠餓所以先唔食,我又要返工,你話死未,有時見到自己個仔明明係好餓,但 ...
見佢食得慢,咪嫌煩,唔餵住囉!
特別d99係好憎人餵人奶(成日上來叫我工人唔好餵咁多,餵5安夠)
但佢另一個孫食奶粉,就好insist 一定要食10安奶wor!

如果厭奶,趁bb訓左隊佢3-4安(如果本身唔易嘔),咁每日都可以呃佢食多7-8安奶!

男爵府

<4泵轉3泵,谷到爆>

以下內容,可能引起觀眾不安...

雖然bb當時只有3個半月,但每日剩左1幾安奶,冰箱又爆晒,都係時候減泵。我既理論係:就當每日少左一泵既安數,我都有30安左右,剛剛全人奶!

醫生教公司改為泵一次,咁我試下先。

第一二日,拖到12點已經好谷,忍唔住泵左。

之後,我買左一罐可樂放雪櫃,每日10:00左右就每隔45分鐘鬼鬼崇崇拎罐可樂碌下個胸,咁樣可以緩和下谷奶。到12點幾時,真係好頂唔順,入Toilet 手放。

真係好壯觀,成牆都係奶

好不容易,等到兩點,去排洪,都泵到9安。

過完呢一關,臨放工又可樂罐碌胸,因為下一泵,要死忍難忍到2200!

結果都忍唔到2200,2100沖涼時,已流到成身濕晒,沖完涼,又去排洪,11安!

0630 :13Oz
1400 : 9Oz
2130: 11Oz

呢個量都仲係可以全人奶,但我個身體成個星期都未適應,仲係成日好谷...

續...

男爵府

引用:<4泵轉3泵,谷到爆>以下內容,可能引起觀眾

原帖由 MCEsc 於 15-11-16 發表
以下內容,可能引起觀眾不安...

雖然bb當時只有3個半月,但每日剩左1幾安奶,冰箱又爆晒,都係時候減泵 ...
改正:每日剩左10幾安奶

男爵府

1日3泵,谷到爆

忍忍忍,忍左成個星期都仲好谷,每晚沖涼望到自都覺好肉酸。

於是,我做左d激進行為:
(1)食左一小碗豬閏粥
(2)退熱貼貼胸貼左6個鐘

自此,身體都仲會谷奶,但無咁離譜,奶量亦減到每日泵到9+8+9安左右,每兩日要補一包冰奶,清一清d存貨...

續...

伯爵府

DHA勳章

追看

大宅

引用:Quote:原帖由+yumilee+於+15-11-16+發表有

原帖由 MCEsc 於 15-11-16 發表
見佢食得慢,咪嫌煩,唔餵住囉!
特別d99係好憎人餵人奶(成日上來叫我工人唔好餵咁多,餵5安夠)
但佢另一 ...
未加固呀,不過都準備加啦。

我同奶奶為左點餵呀B抄過大獲Tim la,都唔明點解佢地會當奶粉係寶,人奶就「虛」我奶奶係咁形容人奶的。

男爵府

1日3泵 - 身體適應,維持2.5個月,bb開始厭奶,提早加固

由4轉3泵,身體適應了。花少了時間在泵奶上,開始可以去耐少少街,反而少了\'不如唔好餵人奶\'既念頭。

1日3泵都勉強維持全人奶-平均2-3日消耗一包冰奶。因為存貨好多,而且bb於2個月同4個月既生長線都在90,無特別加奶,佢自己又無追奶食。

奶量一直維持在每日27-30安之間。

漸漸地,bb有厭奶既蹟象。以前用15-20分鐘食7.5安奶,慢慢要40分鐘,60分鐘...

有時更加因為食得太耐,支奶過左一個鐘,而要倒。

睇住佢咁唔鍾意食人奶,喊晒咁,我都好傷心!

有一日帶bb去人地生日會,有人貪得意用個漢堡包引佢,bb竟然烏前挈大口,好想食咁。

原來bb 已經大個仔,想食野了。
咁好啦,佢4個月3星期大時,我俾佢食少少米糊,佢好興奮咁追食!

續...

男爵府

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆 MCEsc 的帖子

4個月3星期大開始食固體 ... 勁!

我BB準時6個月大食固體,剛開始左一星期...

男爵府

引用:回覆+MCEsc+的帖子4個月3星期大開始食固體+

原帖由 hello_rabbit 於 15-11-19 發表

4個月3星期大開始食固體 ... 勁!
看來大家bb一樣大~

男爵府

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第二回

大家都係5月BB

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊