自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:geminihk 發表於 15-12-1 16:56 上日

原帖由 tkkmama 於 15-12-01 發表
除左笑..我都唔知點答你好..
X 2

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:下?我諗韓國人都係ga

原帖由 S_family 於 15-12-01 發表
下?我諗韓國人都係ga
韓國二十年前都會學漢字,睇韓劇,七/八十年代,D畢業證書、委任狀有漢字的,老闆級楷頭名牌也寫漢字名……

但漢城改名首爾後,年輕一代已冇學漢字

珍珠宮

引用:我諗佢地英文能力都差過西人

原帖由 waiyumama 於 15-12-01 發表
我諗佢地英文能力都差過西人

水晶宮

回覆:日本人既漢字能力係咪差過華人

唔係喎,大家係咪誤解咗啲野呢?

日本漢字,大多數既寫法,係跟我地中文唔一樣喎! 【來】日本語寫係【来】、【樂】日本語寫係【楽】、【檢】日本語寫成【験】…有好多我地睇開既中文字,日本人係睇唔明架!果時我學日文,個日本人老師都話佢有好多中文字係會睇唔明架!

不過教得日文,仲要日本人,竟然成日記唔起漢字,呢樣真係滴汗…借問聲樓主讀緊邊間日本語學校?轉校好喎!日本人教日本語係要响日本考牌至可以教,考唔考牌一回事,但淨睇佢教得人日本語,漢字都可以成日唔記得,我覺得佢係老千多過係老師囉!

水晶宮

同埋,我地呢啲唔係日本人既外國人去日本讀日本語,佢地日本啲日文學校係超地獄式要啲學生日日學大量漢字,今日學完一大堆,第二日就要默書,即係每日都有默書,所以都好冇可能佢地會唔識漢字囉!如果佢地有日本人唔識寫漢字,下下全ひらがな咁寫野,係會俾自己日本人恥笑架!因為佢地係幼稚園至初小至會响漢字隔離寫ひらがな教小朋友讀音,去到高年班啲漢字係唔會有ひらがな。

有次我睇日劇,個主角係中學生,佢寫文淨係識寫ひらがな, 結果個劇情係個主角俾自己班同學捉住嚟笑,話佢咁大個人連漢字都唔識寫。

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

廷廷媽 發表於 15-12-1 17:36
我聽人講日本原先都想好似韓國咁廢除漢字, 但唔記得咩原因保留左, 其實有漢字咪好, 唔使寫到水蛇春咁長好難 ...
都係同一原因,以前要有錢人/官家先有書讀,啲古文文章及暦史記錄大多係用漢字書寫.

但漢字好多筆劃又複雜,好難好快學得懂.

後來為方便短時間推行比農民平民學,都發展出另一套少啲筆劃文字出來(如:日文,韓文,簡體字)方便平民學習書寫.

但完全廢除漢字會令好多文章記錄失傳,後人會看不明白自己國家的古文學.就好似中國好多人看不明文言文的文章.所以最後都係保留漢字,但同時都做古文章及記錄翻譯做現代文字.可能等到翻譯曬先自然淘汰漢字.

大宅

~仔仔媽咪~ 發表於 15-12-1 22:27
同埋,我地呢啲唔係日本人既外國人去日本讀日本語,佢地日本啲日文學校係超地獄式要啲學生日日學大量漢字, ...
所以我認為漢字=日本人既母語中好重要既一部份
先會同華人作比較

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 geminihk 於 15-12-01 發表佢

原帖由 skyfree333 於 15-12-01 發表
佢地寫日文多

大宅

回覆:日本人既漢字能力係咪差過華人?

其實真係唔明有咩好笑?日文裏面嘅「漢字」係日文嘅一部份。樓主並唔係講緊中文嘅「漢字」。一個日本老師竟然成日唔記得咗日文點寫,係有啲問題喎。

男爵府

環保接龍勳章

我都明白樓主想問乜嘢。

我覺得係因為好多漢字可以用平假名來代替,有時佢哋驚錯漢字,就算打電腦出咗都唔敢肯定。
另外亦因為有電腦,用讀音輸入就得,唔似得我哋多用倉頡或速成,靠讀音來輸入就少咗諗個字係乜樣。

當然的確如樓上有人所講,用得多漢字始終俾人感覺程度高,但近年來佢哋年輕一輩亦選擇借英文來用,咁就更加唔用漢字啦。

我估你呢位老師年紀都係比較輕。

公爵府

回覆:日本人既漢字能力係咪差過華人?

係,他們要考漢語檢定試

珍珠宮

開心吸收勳章

引用:佢地好少落手落腳寫漢字的嗎

原帖由 geminihk 於 15-12-01 發表
佢地好少落手落腳寫漢字的嗎?
我都係初學日文唔知佢地習性
你係西人?如果係,對於亞洲文化也許不太了解。中文對日本和韓文都屬於一種古老的文字並不通用/普及

大宅

Era 發表於 15-12-1 23:26
我都明白樓主想問乜嘢。

我覺得係因為好多漢字可以用平假名來代替,有時佢哋驚錯漢字,就算打電腦出咗都唔 ...
呢位日本人老師都年近50了
但周不時寫錯字/唔記得
之後問番我地點寫/要我地提番佢寫錯左

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

引用:Quote:Era 發表於 15-12-1 23:26 我都明白

呢位日本人老師都年近50了
但周不時寫錯字/唔記得
之後問番我地點寫/要我地提番佢寫錯左
但日本人既漢字唔完全係同我地寫法一樣

珍珠宮

樓主個 post 係咪笑話嚟㗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 crazygal 於 15-12-01 發表唔

原帖由 木土土 於 15-12-01 發表
樓主唔係問日本人漢字能力高低,而係「General 」咁去比較,去問「日本人既漢字能力『係咪』差過華人」,個 ...
如果你要捉字蝨,就唔睇清楚啲人地寫嘅每一個字寫咩。人地係講緊「漢字」,唔係中文字。

要串人唔緊要,但唔該串得高明啲。

男爵府

我諗有d jm誤會了漢字同中文, 我明樓主問咩
日本人漢字比較差係因為佢地係學左平假名同片假名先, 之後先拼番個漢字出黎. 相反大多數華人係一學就學個中文字點寫 (除咗台灣人學注音先), 所以日本人寫漢字會差少少

珍珠宮

引用:我諗佢地英文能力都差過西人

原帖由 waiyumama 於 15-12-01 發表
我諗佢地英文能力都差過西人

侯爵府

2018復活節勳章

引用:上日文堂,個日本老師周不時都會忘記D漢字點

上日文堂,個日本老師周不時都會忘記D漢字點寫
呢個情況好少發生係教中文既老師度
...
其實,日本人的確少用漢字。

侯爵府

2018復活節勳章

引用:我諗有d+jm誤會了漢字同中文,+我明樓主問

原帖由 mybeaniebaby 於 15-12-02 發表
我諗有d jm誤會了漢字同中文, 我明樓主問咩
日本人漢字比較差係因為佢地係學左平假名同片假名先, 之後先 ...
係。唔識日文多數唔明。

首頁

尾頁

跳至