自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

伯爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

係香港,無論你月薪$5000,定月薪$50000都唔會餓死,所以呢個問題冇標準答案

伯爵府

引用:依架好興LEE句\"係生存唔係生活\"

原帖由 julieko 於 15-12-12 發表
依架好興LEE句
"係生存唔係生活"
生存到好易,瞓街食白包都得,香港又唔係敍利亞。

但睇來,有正常的生活就好似唔係咁易。

99dogdog    發表於 15-12-12 15:37

禁止訪問

回覆:四十萬年薪,今時今日係香港夠唔夠用

大宅

俾我有40萬年薪,我會生活得好好,好開心

水晶宮

四百萬年薪都有人要破產,所以,夠唔夠唔關收入幾多,就關理財既事.
四十萬年薪,夠慳慳地咁洗囉.
我朋友兩公婆無孩子,加埋都無四十萬年薪,但三十歲之前,已經買到樓,三十五歲前已經供甩埋添啦.仲要每年去兩次短線旅遊,每個月食一次好食既餐廳,會特別慶祝所有節日,我年年生日佢都有送禮物比我.但是,除了以上特別消費外,平時係勁慳的,有$5.6的巴士,絕對唔會上$6.2的,衫/手袋/日用品如果未爛,一定唔會買新的.日日帶飯.呢D,唔係好多人可以做得到架.

lingan    發表於 15-12-15 17:17
edhepp    發表於 15-12-15 16:47

大宅

呢度好多人搵好多,上網得個講字……

我覺得夠用

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+rose-mag+於+15-12-12+發表你

原帖由 1mocha 於 15-12-12 發表
唔係,我冇本事回流,好奇問吓係香港咁底稅制的情況下,呢個人工生唔生活到,如果咁都生活唔到咁稅制高的國 ...
香港生活費唔算平,小朋友駛費又多,低稅制即係老左要較自己,變成要儲起一筆退休。一個月搵三萬零生兩個,只能生活到沒有娛樂,退休都仲要頭痕。

99dogdog    發表於 15-12-12 15:40

珍珠宮

引用:四百萬年薪都有人要破產,所以,夠唔夠唔關收

原帖由 方方媽媽 於 15-12-12 發表
四百萬年薪都有人要破產,所以,夠唔夠唔關收入幾多,就關理財既事.
四十萬年薪,夠慳慳地咁洗囉.
我朋友兩公婆 ...
無小朋友係容易控制駛費,成年人可以好慳都生活到。每日一日$70都可以。水電煤有限錢。

有細路,好多唔到你控制,衫鞋好快唔岩穿,病吓,近視配下眼鏡,好似我些高中生,補習又幾科,與同學間中出街又要洗錢。

男爵府

睇下咩生活方式,如果追求高質生活態度,應該無咩可能

禁止發言

伯爵府

引用:+本帖最後由+SARIDON+於+15-12-12+11:17+編

原帖由 SARIDON 於 15-12-12 發表

大把人仲有一萬元多一個月咋,即係十多萬年薪,咪多有多駛 ...
萬幾除左住公屋或者住父母屋企但唔俾家用唔俾租,否則點養一家4口?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:大豬既老婆 的帖子

冇人生樂趣,買多件衫食餐好都難

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:+本帖最後由+1mocha+於+15-12-12+11:55+編

原帖由 1mocha 於 15-12-12 發表

當一個家庭二大二小幼稚園
應該夠架?!
我老公1個人搵錢!年薪20+萬,都夠生活!包埋供樓、尿片、奶粉、屋企雜費!明年供甩層樓,就轉為供書教學.....

伯爵府

有餘啦,大把一家四口年薪都冇三十萬,睇你點駛錢既姐,晚晚出街食,出親去食好野買靚野,一百萬年薪都唔夠啦,四十萬如果用得其所,其實仲可以草到錢

edhepp    發表於 15-12-15 16:49
mandelicious428    發表於 15-12-12 18:34

珍珠宮

人地生七個住公屋靠老公一個都生活到啦

水晶宮

唔使養四大長老,唔使供樓,冇車,冇其他債務,小朋友讀學券/津校+1-2樣平既興趣班,還可以;但儲唔到太多錢!

伯爵府

好媽媽勳章

其實香港人成日覺得樓價高
實情高地價政策本身已是一穆無形的稅
你睇人地好,住屋好似唔貴
但人地稅重
結果家庭可用資金一樣唔會多
而外國物價普遍高過香港好多
相反我覺得香港嘅相對呢講其實平
平時如煮飯,幾蚊買2隻蛋,10幾蚊斤菜,30蚊豬肉已可以一餐for2
再唔係20蚊買包蕃薯又可以當飯食,豐儉由人
所以我覺得40萬一年無話唔夠,睇你點洗

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 熱血金章

引用:真係睇你有咩支出。我識人兩大1B+,+得先生

原帖由 cffw 於 15-12-12 發表
真係睇你有咩支出。
我識人兩大1B , 得先生工作每個月萬幾,佢地住私樓,樓已供完,所有支出62俾,99又成日 ...
你朋友呢d 咪係生活囉,唔洗交租供數,生活無壓力

cffw    發表於 15-12-12 16:26

子爵府

住公屋係可以的

首頁
23456...13

尾頁

跳至