自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

回覆:老公放工後要不要幫ftm照顧小孩

你奶奶痴線,爸爸幫手湊細路係應該!返工搵錢唔係大哂,哩啲係爸爸都應有既責任!

大宅

一個好爸爸同有責任既爸爸係會好樂意幫手湊細路,亦會識得體諒ftm既辛勞!

侯爵府

引用:我同99住,老公放工後要幫手湊兩個小朋友(

原帖由 Lalaboy 於 15-12-12 發表
我同99住,老公放工後要幫手湊兩個小朋友(3歲及1歲)。99時時鬧我湊2個都湊唔掂,見親老公放工返黎湊小朋 ...
必幫,因為他好喜歡自己個小孩,沖涼吾比我做,佢好喜歡幫兒子冲涼,兩個糖痴豆甘,收工一定痴住個仔,發仔溫一樣。現在長大了,也一樣,車出車入,煮野佢食,帶佢周圍下午茶,剪頭髮又兩父子一齊,個仔學校要乜仆去文具店買。

孩子是自己的,唔好話湊,所有野都係親子中,餵食飯也是親子一種,老人家說話可以不理,你老公也應該叫奶奶吾好多管閒事,每個家庭生活也不一樣。年代也改變了

子爵府

Poo得好勳章

雖然我係FTM ,但老公會幫手湊,因為小朋友大家有份,重點係D小朋友係我老公要求生嘅

子爵府

我老公會幫,仲會幫手洗碗做家務之類。佢份工要長時間集中精神,其實都幾攰,雖然佢成日話唔辛苦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢d野睇當日情況,如果佢係好累既就無謂煩佢太多,不過老公多數會幫d仔沖涼咁我有廿分鐘break break 既。。但叫佢放完工100% 湊我都覺得辛苦既,兩公婆一人做d囉

伯爵府

我同99住,老公放工後要幫手湊兩個小朋友(3歲及1歲)。99時時鬧我湊2個都湊唔掂,見親老公放工返黎湊小朋 ...
有,仲要比我調教到自動自覺幫手

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Lalaboy 於 15-12-12 發表我

原帖由 cfs 於 15-12-12 發表
必幫,因為他好喜歡自己個小孩,沖涼吾比我做,佢好喜歡幫兒子冲涼,兩個糖痴豆甘,收工一定痴住個仔,發仔 ...
agree,老豆幫手湊大的小朋友會特別痴老豆,我女只要老豆放假必定痴住老豆而唔要我

珍珠宮

畀面勳章

如果一個男人,每日淨係返工同放工訓係度睇電視,

你覺得d仔囡會理佢嗎

唔洗湊仔果個唔叫老豆,叫路人甲

邊可能唔洗奏架,傻的嗎

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

有幫湊細路
唔洗佢做家務

複式洋房

我有姐姐幫手,雖然唔使下下落手落腳,但要無時無刻睇住,精神壓力都大,所以老公放工都會自動自覺幫下手,例如簡單沖下奶,陪下個女訓覺,放假就更加啦,執下bb出街用品等。
因為 ftm 無自己人生,好易抑鬱,佢都唔想照顧多個增添麻煩。況且佢做樣郁下,我條氣又順d, 對佢又好d, 條數佢識計的~

大宅

呢樹太多呢D老公,真係希望未生既女士好好同老公傾下計劃好先生。

伯爵府

回覆:Lalaboy 的帖子

同老公傾下

琥珀宮

畀面勳章

搵野做請人揍囉,自選呢條路就無謂怨啦

大宅

頭家大家都有份,應該要幫手呀,我由nb湊到依家兩歲,老公都忙但都有幫下手。

子爵府

我就係揍唔掂,所以老公叫我繼續返工,請工人,叫我千其唔好做FTM。其實我一放工,都係自己湊兩個女,工人做家務,老公一樣幫手湊,佢都enjoy親子時間,如果果日好攰,就可以彈性D交比工人湊,自己抖抖。

禁止訪問

大宅

如果你要做其他野幫手無問題,你又唔係坐係度唔做野而叫佢幫手,我有兩個,2歲幾同11個月既小朋友,ftm無人幫,老公放工要幫手睇個細,唔係跟本做唔到家務,湊兩個年幾細既唔易,有時分唔到身,老公都要幫一幫

子爵府

我會俾老公休息

男爵府

lungbobo 發表於 15-12-13 01:40
如果你要做其他野幫手無問題,你又唔係坐係度唔做野而叫佢幫手,我有兩個,2歲幾同11個月既小朋友,ftm無人 ...
你兩個年紀同我兩個差不多,你明我處境。我可以同細冲涼,由得大女係廳玩,但我唔放心同大女冲涼,得細女一個無人理。好多時煮飯時得佢地兩個係廳玩,我好擔心佢地係廳有危險事發生,幾分鐘要走出去睇下!有時佢地會走入廚房,始終有火危險。我老公放工後只係坐係廳睇電視等食飯,叫佢睇住d女有幾難!唔係要佢煮飯做家務。

首頁
23456...7

尾頁

跳至