夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:傾膽養費,有冇精於死都講得返生jm比意見

其實樓主呢個case有無機會會係樓主要俾翻“善“養費養老公呢?大家分身家,梗係睇大家既收入架,層樓都未知供完未,賣左又無得住,法庭可能判仔仔成年前唔俾賣,甘個一半270萬係不動產,而一個係散工,一個既收入係可以負擔到個仔齋使都$15000既人,當要對分而又付責任時,有固定收入而揾得多個方,要養對方都唔出奇喎,無分男或女

averymom    發表於 16-1-23 18:47

子爵府

引用:Quote:原帖由 lovelykoala 於 16-01-22 發

原帖由 JarJarBin 於 16-01-22 發表
講法律是冇得講的,我以付出多因為我同佢講心唔講金,原來佢當我儍既,現在要計清楚

...
你自己都識講,法律係無得講既,你同佢講心,佢又當你傻,甘仲有乜講?
佢有小三,如果有良知同內疚,一早返黎報到,或乜都俾晒你做補償,淨身出戶啦

june231    發表於 16-1-31 03:17

男爵府

I support u! 我唔覺得你問得多!層樓俾半層你算少啦,應該成層俾曬你!佢宜家有小三喎大佬,係都應該佢離開個家啦下話,佢一半都唔值!
唔明點解咁多人話佢分半層樓俾你算好... 雖然話要睇個男人收入而定,但如男人出軌女人大多數會贏!不過大部分coward男人都會走數,之後一兩年可能見一次食過飯就當做左人老豆。well, 我老豆就係咁。

男爵府

回覆:JarJarBin 的帖子

樓主,我覺得你c6比埋半層樓(如不用供),仲比5k你,佢都算有啲啲人性(做散工),有啲人(有小3),揾幾皮,供樓只佔4分1,淨係供層樓比你住,唔肯比層樓你,小朋友生活費都唔比,話供樓比你住佢無係度住已經係養咗個囡。仲要講到已負好大責任咁。但啲人供完樓4分1,淨咗個4分3人工仲多過我分糧。

子爵府

畀面勳章

樓主想法冇問題,只係現實都理想都差好遠,照寫,但銀碼建議細d,因為佢做散工,官只睇目前情況,你可以將來追,但呢刻只可以等官判,

不過提提你唔好咁強勢,你俾官感覺好叻,佢就自然唔會判咁多膳養費,因為覺得你可以自己搞掂

珊瑚宮

我覺得樓主千其五好話不如五要,靜靜傾,取8000先,佢做散工,有時冇工開,但8000佢應承得㑹俾到,但差太遠,佢即情五俾仲衰

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

個小朋友唔係個男人單性繁殖出黎 個官唔會要個男人比哂 而你可以唔駛出錢養個仔
情境換轉我會搶扶養權 都好過比人屈錢
除非你前夫搵好多 如果唔係好難個官要佢比到15000

大宅

引用:個小朋友唔係個男人單性繁殖出黎 個官唔會

原帖由 小豬澄 於 16-01-23 發表
個小朋友唔係個男人單性繁殖出黎 個官唔會要個男人比哂 而你可以唔駛出錢養個仔
情境換轉我會搶扶養權 都好 ...
我已經比每月15k学費,我有負責的

別墅

樓主。你有負責係離婚前既全數定半數?
其實係唔係15000係半數?全數係30000?
所以你想前夫分擔一半呀?

其實樓主你都分到佢半層樓錢。算係咁。
佢離婚前無乜收入。你又可以頂起哂頭家既野。

去到法官到都會覺得你離婚前後分別唔太大。
只係無左個老公既名義。
所以你要攞到萬五既能力好難。

我同意其他人講。
佢本身無良心先有小三。
就算判左佢都要肯比先得架。
判左一億佢唔比都無用。

大宅

引用:Quote:原帖由 小豬澄 於 16-01-23 發表個小

原帖由 JarJarBin 於 16-01-23 發表
我已經比每月15k学費,我有負責的
你老公做散工 , 有層樓 , 你個仔又可以讀學費15k的學校 , 樓主你搵好多錢 ? 定係你老爺奶奶剩落大把 ?

大宅

引用:Quote:原帖由+Nancy20090615+於+16-01-22+

校車 2.3k
工人加保險日常 4.3k
食物150一天, 4.5k
個仔妳都有份,點解無除2?

禁止發言

大宅

引用:冷靜D先!分咗半層樓2.7M現金抑或分咗5O�

原帖由 維港 於 16-01-24 發表
冷靜D先!分咗半層樓2.7M現金抑或分咗5O%業權同囝囝工人住緊該單位?層樓供完未,另外5O%業權係Ex?佢做散 ...
間屋另外一半原是我的,佢可以打下散工渡日,因為佢老豆有一大筆凈洛佢亞媽,佢媽過一段时間就分一筆比仔女。

男爵府

咁仔仔大家有份,支出比一半都可以,佢都係人都要生活。身邊岩岩有朋友離婚,分居三年依家先搞離婚,一直都係佢老婆湊同養,依家搞離婚傾膳養費,呢位朋友成日呻話吾想比咁多佢老婆,重不停諗辦法將自己收入吾比人知,出糧轉現金,話自己做散工同養佢呀媽,但其實收入好高,又同女朋友去旅行又買錶,所以其實你老公已經好好。

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+維港+於+16-01-24+發表冷靜D

原帖由 JarJarBin 於 16-01-24 發表
間屋另外一半原是我的,佢可以打下散工渡日,因為佢老豆有一大筆凈洛佢亞媽,佢媽過一段时間就分一筆比仔女 ...
咁即是你現在已經擁有全層樓?

大宅

引用:Quote:原帖由 lovelykoala 於 16-01-22 發

講法律是冇得講的,我以付出多因為我同佢講心唔講金,原來佢當我儍既,現在要計清楚

...
我同你情況差唔多,不過我個件係搵到40k,但一蚊都唔畀,係無佢符架,仲要一定畀佢見,法律並無幫我呢d低收入單媽

大宅

引用:Quote:原帖由 JarJarBin 於 16-01-24 發表

原帖由 o_____o 於 16-01-24 發表
咁即是你現在已經擁有全層樓?
你都可以话我有一間屋,但佢用我名按左間屋罗左1.5m出來投資

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我覺得樓主已經好叻計算。現實中好多Jm 唔

原帖由 TiffChan 於 16-01-22 發表
我覺得樓主已經好叻計算。現實中好多Jm 唔好有半層樓培,幾千贍養費都俾人走數。

...
我ex直情毛都無條,揾份出現金工,真系吹佢唔漲

禁止發言

引用:Quote:原帖由 o_____o 於 16-01-24 發表咁

男爵府

樓主,我支持你,要攞佢多些,
無理由因為佢有小三而離婚,再而影響你和仔仔的生活。另外佢阿媽會定時派錢的,咪要佢儲下儲下咁比囉!大前題是不能影響小朋友的生活,以前食一百元一餐,現在都係咁,不能被個衰老豆影響。
不過都係要攤出來同個男人慢慢傾掂數,無咩特別招式的,既然夫妻做吾成,錯嘅又係佢,佢當然要負責啦。

首頁

尾頁

跳至