自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

KUDOS 發表於 16-2-18 16:49
樓主嘅情況令我諗起聖經裡面路加福音第15章11節嘅故事:一個富翁有2個仔,其中一個要富翁分配財產,然後攞 ...
多謝你用經文引導返我。。。聽完喊左

子爵府

引用:Quote:onlam2005 發表於 16-2-18 16:42 我

原帖由 lovelyyy 於 16-02-18 發表
佢D錢原本放係人仔度係有4厘架!
咁親情唔是計咁足啊,你阿嫂衰就唔會俾息添

男爵府

cmw1010 發表於 16-2-18 16:55
講件真事你知.
我姑仔都成日覺得我呃佢阿哥錢, 仲叫佢阿哥將層樓轉比我99, 驚我分身家. 果時我地都未結婚.
...

你唔好當左我係你姑仔黎罵先得架~我又唔係你姑仔

男爵府

引用:我覺得最大問題係樓主自己同阿嫂嘅關係,一

原帖由 rose-mag 於 16-02-18 發表
我覺得最大問題係樓主自己同阿嫂嘅關係,一開始你已經當阿嫂係衰人,會呃99錢,又會同阿哥離婚唔認數唔還錢 ...
「一開始你已經當阿嫂係衰人,會呃99錢」…………雖則樓上有人話啲錢係老人家既,老人家都無出聲,幾時到樓主厚多士出聲,但好難怪樓主會咁諗喎,就算係我我都會咁諗,論「親」點都係自己阿媽親,有咩事都會放佢喺首位,任何情況都要保障佢老人家先。

我個人認為除非係死人冧樓咁嚴重既事情喺非迫不得已同借無可借既情況下先會問長輩借錢。

投資咋喎,有必要要動用老人家既錢去投資?呢個做法已經唔多啱啦,老人家既錢都打主意?!雖然阿嫂聲稱話幫奶奶投資,但點解唔用奶奶個名/戶口直接去做投資?佢投資左啲錢去邊?佢有無同奶奶交代過?

按樓主描述似係阿嫂借左奶奶啲錢去投資多過幫奶奶投資,雖然每月有4%利息俾奶奶但唔代表樓主媽媽可以攞得番本金,咁阿嫂有無交代投資左咩產品?投資風險?幾時可以攞番本金?如果乜都無交代就攞左老人家幾廿萬真係好難唔令人覺得阿嫂另有目的。

skac    發表於 16-2-18 20:26

子爵府

開心吸收勳章

回覆:有心結未解開 想係度舒緩下

我媽都係偏心哥哥,但我覺得好仔唔貪爺田地,錢係佢的,佢喜歡點用就點用,所以娘家事一概少理,皆大歡喜。
送俾樓主一句:放下,自在。

珍珠宮

2024年龍年勳章

lovelyyy 發表於 16-2-18 15:15
其實尋日都開左個post講我每次罵完呀媽都會好後悔,不過就無詳細交代內容,只係輕描淡寫講左幾句,經過一晚 ...
尋日你個POST無睇, 就睇以上你所講. 我覺得係你唔啱(但你好似唔認為自己有問題).
第一, 錢係你亞媽, 佢有權借或幫邊個仔女. 無需要同你事先商量或要你批准.
第二, 乜你預左或想你亞嫂會蝕晒無錢還兼離婚走佬???
第三, 你都無權控制你亞媽剩餘的錢要點用呀?! 一係洗哂? 一係平分?
第四, 你想要番你亞婆既金器同玉, 咪又係想袋埋! 保管同你話一代傳一代有分別喎.......
搞成咁係你執著, 過份干預你亞媽財政.

禁止訪問

男爵府

malokying 發表於 16-2-18 16:27
樓主,好既說話當然係你想聽的,但係我覺得你真係諗多左,諗多左唔係你諗既事唔會發生,而係根本唔到你理。 ...
無所謂啦,我打得出黎就預左有好同唔好聽既說話~
係呢個平台打晒D野發泄左出黎其實我個心舒服左~

子爵府

BK Milk勳章

回覆 lovelyyy 的帖子

我完全明白樓主感受喎點解D人會覺得阿媽既錢唔關自己事???

樓主無詳細講阿嫂為人, 但如果有人要借自己阿媽老本真的可以不理嗎?

老人家有判斷能力嗎?

有無見幾多電話騙案, 事主幾都會比人騙,樓主都係擔心自己阿媽有乜問題??

點解要問老人家借錢? 投資包賺嗎? 要周轉?? 30萬喎!唔係3.

就算比利息都要冒還唔清尾數既風險.

但係

用咩態度同阿媽講自己有幾擔心真係一個學問.

對住阿媽, 做女既通常都唔會修飾一下用詞, o個句講o個句….之後咪就係HURT到阿媽囉

我舅父都有問我媽借錢買樓, 完全無諗住還, 又如何? 我能管到阿媽麼?

yiu_mimi    發表於 16-2-18 17:48

子爵府

引用:Quote:原帖由+rose-mag+於+16-02-18+發表我

原帖由 curryfishball 於 16-02-18 發表
「一開始你已經當阿嫂係衰人,會呃99錢」…………雖則樓上有人話啲錢係老人家既,老人家都無出聲,幾時到樓 ...
無錯,借99錢去投資,淨係每月還息,咁賺左有無分返份俾99先?個亞嫂接近無本生利,無錢投資,輸曬都唔慌有錢還,如果我係樓主都會嬲,亞嫂係搵自己呀媽笨

男爵府

引用:回覆 lovelyyy 的帖子我完全明白樓主感受喎

原帖由 chowchow2012 於 16-02-18 發表

我完全明白樓主感受喎…點解D人會覺得阿媽既錢唔關自己事???
Exactly!

子爵府

回覆:有心結未解開 想係度舒緩下

我明白樓主的感受
借錢投資?聽到都知道啲錢返唔到轉頭
上面咁多人都話樓主諗多左?
我聽親啲人話借錢投資,啲錢最後都係冇哂

真人真事親戚case
老人家借錢比女婿投資,
結果冇還不特止,之後仲氹老人家按左層樓借錢比佢再“投資”
結果個女同女婿離婚,個女婿就失左踪啦!
老人家總共冇左100萬!

樓主,你而家咁做幫唔到你媽咪,
應該多啲同媽咪交心,講多啲「何謂投資」,唔係鬧佢,你咁做佢可能怕事,到真係連層樓都冇埋都唔敢話你知!
到你知個時佢已經冇地方住

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:Mrs.Luckycat 發表於 16-2-18 15:45

原帖由 lovelyyy 於 16-02-18 發表
係,果刻我有覺得佢偏心~
或者咁諗,你哥經濟上不如你,做阿媽嘅,通常擔心弱者,當然太出面,就會令其他子女傷心……

公爵府

lovelyyy 發表於 16-2-18 16:20
其實我罵完呀媽到最後何嘗我又唔心痛?我本來想打俾呀哥三口六面問清楚佢,因為我係完全唔驚我大佬的~
但 ...
無論如何,你要緊記,如果不幸被你言中,你呀媽被扼了所有錢,那麼你便是媽媽的避風港,亦是你回報媽媽養育之恩的機會。

不要再讓你自己和媽媽難堪。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

畀面勳章

我明你緊張D咩野, 但我唔應同:-
1. D錢係你媽, 你鍾意點咪點囉。
你只需做返你本份就得, 你係比幾多家用就幾多, 出自你心。
2. 你媽死後, 佢既錢係點分, 唔到你話事, 又係果句D錢係你媽既, 唔關你事。

作個比喻, 你細個讀緊書時, 你媽比錢你, 你將錢儲起, 因為你識投資, 結果賺到錢, 咁我問你, D錢是否全部是屬於你媽?

所以你媽D錢係點用, 唔到你話, 亦都唔到你講!

但我應同你要你婆既金器, 因為係母系咁傳, 外婆=>媽=>女。
而唔係99比新抱咁傳.

多有得罪!

子爵府

我唔轉灣沒角直言。閣下根本就是在兩股不同性質力量中糾纏分裂。一方面你對你母親既愛令你要維護佢既利益同保護佢不受害;但另一方面你又因為同一件事情令你覺得母親偏心哥哥及嫂嫂,所以心中有份酸溜溜感覺。
你當然會認為你對母親淘心淘肝而覺得你應有回報係佢都百份百同樣對你。可是你發覺佢似乎不是那一回事。
但問題是(其實閣下之自責及內疚正源於此):一份有要求的愛是否真誠的愛嗎?你自己心中知道答案是否的。對嗎?
反而伯母不顧一切去幫你哥哥或許比你有 “要求“ 有 “條件“ 愛更真純呢?
至於你哥哥及嫂嫂是否搵你母親笨,或者已經不是問題核心了。是又如何?如果你母親是無條件無要求的愛他的孩子,即使明知搵笨都一樣會借。反之言, 如果她是用計較心去借出金錢,她自然有她的風險考量計算過,相信不用你擔心呢。
姑勿論如果,解鈴還需繫鈴人。你如果要解你呢個心結就要明白你要放下你認為你要得到的 “對等“ 愛。接受佢一切,包括優點及缺點。不問回報。
做得到嗎?
一點都不容易啊! 對嗎?

(恕我不評論你哥哥及嫂嫂在這事件對錯,因為這不是閣下困惑內疚之核心)

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

curryfishball 發表於 16-2-18 01:04
「一開始你已經當阿嫂係衰人,會呃99錢」…………雖則樓上有人話啲錢係老人家既,老人家都無出聲,幾時到樓 ...
唔係親疏咁計,而係睇阿嫂已有預設立場,呢樣好影響一家人感情,我自己都係人大嫂,我係唔過問老公家事,我最初都當自己係佢地家人咁,但去到一個點,原來發現其實我係外人,奶奶可以將說話掉轉講,親戚可以打嚟鬧我老公,將所有問題過失當晒我係罪魁禍首,但我其實係完全不知情。最後為咗唔令老公左右做人難,我明係冇錯都要認錯,仲要俾奶奶省一餐,老公明我係為佢至會咁做,但當時我已表明以後唔會過問佢地家事,但唔代表我會唔關心兩老,唔幫我老公,要講複雜,我老公果邊一定比樓主煩九千幾倍,男家親戚唔只話我教到個老公變晒,連兩個姑仔都覺得我老公睇住份身家,但其實係冇人理兩老,我老公要擔起晒,咩都要理咩都要做,冇錢收之餘仲要勞氣又要俾人鬧,我呢個作為大嫂,你覺得兩個姑仔會以為我冇問題嗎?

樓主個案唔可以話邊個錯晒,首先樓主預設阿哥阿嫂係衰人,會搵媽媽笨,所以一直佢都講4厘息係人仔基本,阿媽冇著數,呢個心態有問題,一面要當阿嫂係外人,咁以外人嘅做法,阿嫂而家冇唔啱,至於係唔係要問老人家借錢去投資,呢個個人睇法,好難話對與錯,老人家借得安心,阿嫂又有一直俾錢媽媽,樓主最多嬲係阿哥阿嫂唔應該打媽媽主意,而阿媽又唔應該瞞住樓主。但而家最細係樓主,真係輪唔到佢出聲嘈,而且明知媽媽由細到大都錫佢,為錢傷感情唔值得。

最壞打算係真係有人呃錢,媽媽真係冇晒D錢,咁樓主會點?我估計佢一定會攬實自己媽媽唔放,咁自己有心咪算囉,好多時父母子女兄弟姊妹都係要講緣份,但每個人同另一個人緣份唔同,我老公有時都會問點解佢要做晒所有嘢,而其他弟妹得把口講冇幫手,我安慰佢就當自己係嚟還債,而家對父母做嘅就算係前世久落,而家自己當報恩,我地可以支持到就OK,好多嘢冇得計得清。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁
23456...9

尾頁

跳至