爸爸專區

跳至

首頁
23456...7

尾頁

複式洋房

hi,
我老公湊仔都4年了.家下1個2歲.1個4歲
我份人工唔夠養家嫁.但佢自己用我吔儲的錢去投資幫補下囉.不過佢唔識煮飯.所以有請工人,但佢可以一個人帶2個細佬去街,夜晚餵夜奶,bb病照顧得好好,2個仔又好開心,又乖.令到我返工返得好安心.
有時我都想我留喺屋企....唔係佢.但,我又無佢咁suitable去湊仔(因為我比較緊張).唔返工我又賺唔到$$$...所以我都係返工算了...
Hi~~~~

別墅

原帖由 gram 於 08-10-8 00:15 發表
我以前是一位小學中文老師, 現在為了照顧兒子而辭職, 太太工作, 她人工高我很多。我負責日常的家庭事務, 生活仍沒適應, 但我會努力。

你有冇想過to be a tutor at home?又可take care your son, and gain some money, may be you will feel happier than now.

洋房

我都想生完由我老公留係屋企湊仔我出去做野~
如果大家一樣搵咁多錢而佢又堅持唔請工人~咁我覺得佢應該留係屋企!
因為我一定搵D 5 DAY 而又可以7 點前返到屋企既工!
而且返工對於我黎講係一D都唔辛苦!
而且屋企既工作要求體力勞動~岩男人做多D~
而且我放左工唔駛同同事飲酒~
而且我放工返黎見到啊仔會好開心唔會黑面鬧佢~
而且我放工返屋企識自己搵飯食唔駛人同我丁飯~
而且我返工都可以跟到自己既電話費啊~稅啊~各樣野~兼且仲可以做到處理埋屋企D各樣BILLS~
我覺得D 老公返工除左識搵錢返黎之外~好少會話可以好似老婆做到咁多野啊~
而且到放假一定係好累好累~休息啊打機啊~
貢獻太少!

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

其實真係好睇丈夫既性格是否合適做全職爸爸,first要有肯為仔女而犧牲自己,
有d男人只愛看tv,打機,
佢真係唔會對d仔女花心機...

民房

ndw,

謝謝妳的安慰,真的很累呀!

想起離功成身退的日子還是遙遠,真的有點氣餒,當孩子不懂事,不長進時,更感到生不如死.但孩子的出生並非由他們作的主,我不能不負責任呀,唯有躲在浴室,開大水喉,放聲大哭,發洩完情緒後,重新振作.

原來安穩的生活是那麼難求!

原帖由 ndw 於 09-5-31 15:28 發表

“經濟的沉重負擔/孩子教養的壓力,沒有充足的休息,均使我身心疲累”
我想我能明白也感受到你的身心疲累。 因為我在這境地裡起起伏伏了多時。
屈指數數,我自開始以打工全負擔起我家經濟開支已差不多是10年前的事了。 是 ...

子爵府

身心疲累....
0系喔!開大水喉,放聲大哭的方法比我躲在浴室坐在廁板蓋上,手拿毛巾蓋著臉向我的神傾訴嚎啕大哭的方法更來得閹人耳目喔。
我向我的神訴苦時,真像嬰孩對著母親哭一樣喔,很不知羞的喔。 有一次,我正在哭時,剛好有一位在基督裡活的姐妹打到我手機找我,她也是一位社工。 我便忍不住都向她坦白了。 那位姐妹耐心地聆聽完我講的長篇“廢話”後,還能了解我,再一次肯定了我所走的路是有價值的。也了解我在心靈上的某種需要,末了,她以禱告來結速我們的交談。我感謝我的神,因主派了他的“天使”來陪談,使我又一次靠著神重新得力量從灰暗的幽谷裡走出來。

我送你一兩首歌:唱:黃韻玲

尋找
http://www.youtube.com/watch?v=j9XhMz4LrRU&feature=channel_page

豐盛的人生

http://www.youtube.com/watch?v=FuHAbPSnkAk&NR=1

走進新的一天
http://www.youtube.com/watch?v=AV4pwpNAIPA&NR=1

凡事都能做
http://www.youtube.com/watch?v=yR6z8538Ags&NR=1

大宅

老婆揾$揹起成個家, 老公係家庭主男同湊細路。

雖然我老公唔係住家男但係我唸大多數男人都唔想留係屋企做家務,如果男人肯分擔屋企工作同湊仔女都算好。好欣賞各位擔起頭家既媽咪。
努力、希望在明天,向天父祈求真的有用。
安靜自已個心再加油,祝你地幸福舒適的生活好快到來。

子爵府

原帖由 FTB 於 08-9-30 12:12 發表
我反而覺得香港社會普遍歧視男人唔做野留響屋企湊細路,係外國,你響家長職業一欄填「househusband」,可能真係會好似樓主所講咁,贏得尊重,一但換轉係香港,你試下響手冊填「家庭主夫」,一定冇運行,莫講話偉大,人地會當你只係失業漢、家庭有問題......等。

先唔講現實生活,就係BK裏面,我都發覺如果你話畀人知你係男人,冇做野,係屋企湊仔,就算你煮飯湊仔做數幾有本事都好,你都會畀人問,幾時搵野做呀。人地唔知你係男人好地地,一知道就好避忌,講少幾句。

係學校出席一d家長活動時,除非你真係碩士博士,否則,其他家長只會覺得你係「失業」,受到好大壓力。

回顧FTB這篇感想,我也覺得言之有實。
只有現在針不刺到肉的時刻來閱讀時,我才笑得出 FTB 言談間之風趣、幽默。

謝謝留言!

自己不要小看自己便在次環境裡得勝了。難得有對老婆、家庭專一的男子漢、大丈夫喔!

子爵府

原帖由 hjm 於 08-10-7 12:16 發表
Hurray to those stay home husbands...really, I vote for them! It's just a little more natural for women or mothers to do that, but definitely not a natural and easy thing for a man to. A SHF will fa ...
...ndw, I realize your hb is a great one, who can volunteer to sacrifice his career, and be prepared to face all these challenges! Cheers!

Thank you hjm! And Cheers! Cheers to all those SHF struggle to find a right point of view and positive attitude to face their foreign role and challenges.

子爵府

原帖由 gram 於 08-10-8 00:15 發表
我以前是一位小學中文老師, 現在為了照顧兒子而辭職, 太太工作, 她人工高我很多。我負責日常的家庭事務, 生活仍沒適應, 但我會努力。

加油! 努力!

昨天,老公說現在明白那些家裡亂七八糟的父母,因為他們為的是省下一些有質素的親子時間。
我也明白。

子爵府

原帖由 awah112 於 08-10-11 12:12 發表
娶咗妳哋做老婆,唔洗做真好命。

ah... 謝謝您的正面眼光。
可惜我跟我老公都不覺得我老公好命喔。好命的話,連老婆我都不用做工就有收入啦。 老公就可以不用當我們家的家佣啦。

谢谢留言!

子爵府

原帖由 catmilkw 於 08-10-15 14:54 發表
冇話分男主外女主內,只要為家庭付出,我睇得起佢

謝謝! 我想多點為人妻子的 有這樣的思想,可能夫婦情感破裂的機會會小些。

謝謝留言!

子爵府

原帖由 lmchan2008 於 08-11-5 22:34 發表
i m work at home , so no need to 分角色

When I had my struggle in my emotion, I was working from home remotely to work. That is the time I feel the need to 分角色 the most.

I have been working from home since my first daughter was 10 monthes old till my 2nd daughter was 20 monthes old. Then, I was working from home again when my 3rd daughers was born till she was 6 monthes old. I gave 3 birthes natualy and breast feed 3 of my daugters. till they are at least 13 months old.

Sory, may be I do not understand what is your "no need to 分角色" mean.

謝謝留言!

子爵府

原帖由 ALAL 於 09-1-23 00:40 發表
My cousin / my uncle also are both full time papa, because both are sick. But their children have excellent academic result. They put a lot of effort in their children.

My cousin told me he is doing a project to let his son going to Band one secondary school. They are such a good man!

Thank you for such an encouraging news.:)

謝謝留言!

子爵府

原帖由 bubblew326 於 08-11-17 14:09 發表

如果我老公識你老公就好咯!

我老公沒有剩余的時間與朋友來往。我也想他能與朋友交往。

謝謝留言!

子爵府

原帖由 mavisw 於 08-11-11 15:12 發表
真替你高興有這樣一個好老公. 社會是在轉變,只係中國人社會未完全適應. 要男人沖破心理關口做主飯公一點都不容易. 在這, 為全港的主飯公喝采. 為家庭, 努力 ! 加油 ! ...

谢谢!
我同意你的看法。

謝謝留言!

子爵府

原帖由 mihong 於 08-10-27 20:00 發表
一句講到尾 man一定要出去揾食

謝謝留言!

但是.....

原帖由 SuBee 於 09-6-29 02:08 發表

我都想生完由我老公留係屋企湊仔我出去做野~
如果大家一樣搵咁多錢而佢又堅持唔請工人~咁我覺得佢應該留係屋企!
因為我一定搵D 5 DAY 而又可以7 點前返到屋企既工!
而且返工對於我黎講係一D都唔辛苦!
而且屋企既工作要求體力勞動~岩男人做多D~
而且我放左工唔駛同同事飲酒~
而且我放工返黎見到啊仔會好開心唔會黑面鬧佢~
而且我放工返屋企識自己搵飯食唔駛人同我丁飯~
而且我返工都可以跟到自己既電話費啊~稅啊~各樣野~兼且仲可以做到處理埋屋企D各樣BILLS~
我覺得D 老公返工除左識搵錢返黎之外~好少會話可以好似老婆做到咁多野啊~
而且到放假一定係好累好累~休息啊打機啊~
貢獻太少!

謝謝!

SuBee

我明白你講的。

:idea: 這樣在我看來,即管有人覺得: man (老公) 一定要出去揾食。 還有當妻子的比這種老公更加 MAN 或 更加 Woman 的、更加強、 更加能干的、和更加有愛。

男人在家裡的尊嚴、被尊重與否,並不在於出去揾食與否。而是在於為家無私的付出了。 男人出去揾食,卻不代表在家妻兒面前揾到 尊嚴和被尊重。

謝謝各位的提點。 歡迎繼續留言....

子爵府

原帖由 patshing 於 09-6-26 22:49 發表
hi,
我老公湊仔都4年了.家下1個2歲.1個4歲
我份人工唔夠養家嫁.但佢自己用我吔儲的錢去投資幫補下囉.不過佢唔識煮飯.所以有請工人,但佢可以一個人帶2個細佬去街,夜晚餵夜奶,bb病照顧得好好,2個仔又好開心,又乖.令到我返工返得好安心.
有時我都想我留喺屋企....唔係佢.但,我又無佢咁suitable去湊仔(因為我比較緊張).唔返工我又賺唔到$$$...所以我都係返工算了...

願你老公早日投資成功到一個程度是你們倆都不用出去打工就有收入的。讓你們一家好好的,多多享受家庭之樂。

複式洋房

hx :)
其實妳真係好叻
心理呢家嘢好難克服

我諗我未有耐唔洗做
但好彩我家下份工唔似以前咁辛苦
很感謝天父為我安排

大家一齊努力吧
無嘢比一家人加天父一起開開心心更真貴 :)
Hi~~~~

子爵府

我真係好累喔!但又不敢同神要求現在退休,萬一承心所願,我被解雇而老公還是找不到可以撐起頭家的收入。那時,真是好境不常在了。
~ ndw

"無嘢比一家人加天父一起開開心心更真貴" ~ patshing

其實老公都干得很累又辛苦。 尤其在我工作忙的這陣子,連續每星期做了 70+- 個小時。。一切家裡事都托付在老公身上。結果老公也熬出病了,腰酸背痛什麼的,身子毛病百出。
總覺得如果我來熬他的差事,身子可能耐熬點。

首頁
23456...7

尾頁

跳至