自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hohoho2013 發表於 16-3-11 08:38
根本好多都係綜援(老弱傷殘除外),大食懶嗰班,同埋班揸行街紙ge假難民,一來唔使錢,二來佢哋大把時間等得 ...
我上次先見到個正正常常, 無咳無戴口罩無盛既南亞人走來睇急症, 不過佢聽到等5個鐘以上就走左

珍珠宮

ydoris 發表於 16-3-11 09:06
有時睇左好耐私家OR門診都吾好,會去睇急症.因為有些病拖耐左會好嚴重.
哩位jm, 你知唔知急症個"急"字點解ga??

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

jannlly 發表於 16-3-11 10:26
急証同門診一樣4日藥咋
係咩?SORRY,可能我記錯咗
疫情期間,JM們加油

侯爵府

回覆:點解咁多人去急症室睇醫生

一來平,二來時間多,三私家貴。
我今個月病左2星期,連埋個女一齊睇左1500醫生去急症每次100搞掂。

侯爵府

睇左幾次醫生, 都未好番.
家庭醫生叫你去急症室睇~~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 小歪仔 的帖子

算啦,吾好爭論啦,各有所需啦...自己覺得要去未去,吾要去未吾去LOR....

子爵府

steppenwolf 發表於 16-3-11 08:07
公家門診成日打極都無位,好難book至於私家睇親都差不多300,而且可能要睇兩三次先好,對好多家庭來講好貴: ...
我搵到打公家門診既方法..

佢係每小時00分預約的..即係如果你想約明天7PM..你要今天6:59PM就打電話去..就可以.
呢個方法我試過好多次都成功...

水晶宮

回覆:點解咁多人去急症室睇醫生?

我試過c+床位滿哂,診所醫生叫我立即入公立,我去到急症室,半個鐘內上病房立即做檢查。

而家d人唔明乜嘢叫急症室,唔係流下鼻涕發低燒就去排

伯爵府

引用:純求明白,勿插。半夜唔舒服睇急症無可口非

原帖由 Giant 於 16-03-11 發表
純求明白,勿插。
半夜唔舒服睇急症無可口非,但日間時,政府及私家診所都開,點解都仲有咁多人去急症室睇 ...
因為政府要預知自己病, 早一日book

pochario    發表於 16-3-11 12:50

子爵府

引用:Quote:原帖由 小小葉 於 16-03-11 發表私家

原帖由 QQfishma 於 16-03-11 發表
你平時冇睇私家門診
我冇睇過

大宅

其實有好多機構(如賽馬會/靈實)門診服務也好平, 我睇開那個只收$160有3日藥, 長者仲平D又可以用醫療券。醫生好細心, 可以電話掛號,...唯一唔好咪係非24小時囉!

如果想減輕急症室使用量, 最好多些這種這區診所。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:點解咁多人去急症室睇醫生?

急症室的確好平,以前啲人根本唔會去急症室睇傷風感冒。但而家會,尤其係啲綜援人士,唔駛錢添

珍珠宮

好多都係新移民,因為係大陸,睇親醫生一定係去醫院。 佢哋無診所。所以來到香港都係咁。

其次係綜援人士, 佢哋睇急症係免費。

子爵府

綜援係 free 的

侯爵府

引用:急症室唔係睇傷風感冒發燒唔睇私家,+點解

原帖由 miffyumiffy 於 16-03-11 發表
急症室唔係睇傷風感冒發燒

唔睇私家, 點解唔去睇門診, 政府都有門診架?
政府門診要預先電話預約,即係你今朝唔c服覺得需要睇e生,你要前一、二日book定。簡單嚟講,你一係預知自己過2日會病到頂唔順一早book好時間,一係捱2日至去睇。唔得就唯有睇私家門診。

子爵府

我睇新聞訪問個女人話感冒睇急症, 我仲話, 乜有咁"急"咩?

珍珠宮

1 政府門診電話好難打通, 冇得一早排隊walk in
2 政府急症有事可以馬上上房檢查
3 佢地時間多想等, 又平過睇私家

大宅

舊年我去學急救時
係啲救護員大蛇教
佢話係政府太好service
每個新移民落黎時都有briefing & 派本天書,教定佢地遇到咩事時可以點做
eg 火燭打999 唔舒服就call 白車
慌死佢地話香港對新移民支援不足喎
(不過而家唔知仲係咪咁派)

個阿蛇話因為咁,
啲新移民有乜頭暈身慶都call白車
佢接過牙痛call
佢話其實佢都好嬲好無奈
點解政府教啲唔教啲
識教佢地「善用」資源,唔教埋佢地真係真係緊急先好叫

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

小歪仔 發表於 16-3-11 10:04
所以分流哩個措施真係好重要.

不過我又講下, 我bb(未夠4個月大) 2月尾第1次因發燒去急症, 分流後好快睇左 ...

之前我爸痛左幾個月,佢係好硬淨兼怕麻煩果d人,果幾個月坐白車入左幾次急症,但痛到死都要等7個鐘,之後求其比d止痛藥打發佢,話佢老人家係咁(真係用痛到死黎形容,因為後期發現原來條背骨比cancer 蝕左幾節),一直都無同佢詳細檢查,可能太多人少少痛就去睇,醫生以為佢係果類人啦,咁樣過左3個月,先有個醫生話覺得唔對路,同佢詳細d檢查(之前都有幾次留院,但一兩日就叫佢出院),先發現佢懷疑cancer 但要快就要自費去私家照囉。

子爵府

引用:急症室唔係睇傷風感冒發燒唔睇私家,+點解

原帖由 miffyumiffy 於 16-03-11 發表
急症室唔係睇傷風感冒發燒

唔睇私家, 點解唔去睇門診, 政府都有門診架?
門診一定要提前1日book先有位
就咁walk in 入去唔會有得睇架

首頁

尾頁

跳至