自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:印印姐姐話佢由回教轉信基督教, 番印尼會

原帖由 mikema820 於 16-03-20 發表
印印姐姐話佢由回教轉信基督教, 番印尼會死, 所以一定要留香港。

...
我睇d唔睇d, 原來果個係印印, 咁個個都唔走喇, 打份家傭工都係得4210, 佢地唔駛做都有3000! 做埋鬼工唔止喇

放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 mikema820 於 16-03-20 發表

原帖由 cattz288 於 16-03-20 發表
我睇d唔睇d, 原來果個係印印, 咁個個都唔走喇, 打份家傭工都係得4210, 佢地唔駛做都有3000! 做埋鬼工唔 ...
黑工

放下自在

大宅

sanjoe 發表於 16-3-20 22:11
做難民有得食有得住都好夠喇

仲要讀大學,要有前途
冇正常的教育是事實、冇前途是事實、將來未卜是事實⋯⋯
咁又如何,講明困難之處就表示留在香港白等只能浪費青春時間啦,什可説成鼓勵他們留底!!

水晶宮

回覆:星期日檔案

大宅

回覆:freespeech 的帖子

如果好似你freespeech講得咁差就唔會有咁多假難民

珍珠宮

引用:我唔明,話香港要跟中國先可退出,甘即系中

原帖由 momo06 於 16-03-20 發表
我唔明,話香港要跟中國先可退出,甘即系中國亦有呢條約,但點解中國無假難民問題?

...
吾講民權、政治問題,發展中國家嘅中國人多,福利少,競爭大,制度亂,貧富差距⋯⋯你係難民都吾會揀佢,去都去已發展國家,吾曬做,有補貼有樓住

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mychungyi 發表於 16-3-20 21:03
明知做難民唔會有工作收入,仲要生小朋友,生左又話佢地係一群可憐的小孩又話住劏房冇窗冇冷氣。老 ...
x 2, 唔明難民身份仲要生個小朋友,話政府比難民救濟金只夠買奶粉,其實佢間接害左個小朋友,其他難民又話小朋友香港出世無書讀,佢哋真係覺得應得的一份

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+momo06+於+16-03-20+發表我唔

原帖由 kavenzou 於 16-03-20 發表
吾講民權、政治問題,發展中國家嘅中國人多,福利少,競爭大,制度亂,貧富差距⋯⋯你係難民都吾會揀佢,去 ...
另外,其實廣州有好多黑人,廣州政府都頭痛治安問題

珍珠宮

無睇,費時勞氣!

大宅

回覆:scheong 的帖子

通常一見係港台節目,就立刻轉台。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

引用:我唔明,話香港要跟中國先可退出,甘即系中

原帖由 momo06 於 16-03-20 發表
我唔明,話香港要跟中國先可退出,甘即系中國亦有呢條約,但點解中國無假難民問題?

...
我又唔明,中國先最鐘意政治迫害,點解要加入

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

142526 發表於 16-3-20 21:23
全集比左一個訊息我,le難民我地要成世照顧佢地,冇得say no,而且對le D 所謂難民而言,我地照顧不周。 ...

非常有同感! 吾知點解係香港對佢地吾夠好,俾吾到大學教育佢地,俾得太少錢佢地。我想話佢地難民吾通去到外地仲有更好福利? 做咩吾走,咁辛苦就吾好留係香港!

公爵府

回覆 momo06 的帖子

係咪因為運左嚟香港…
個Isabella小姐遲早好似施麗__咁

公爵府

又系為反而反

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:通常一見係港台節目,就立刻轉台。

原帖由 norrisze 於 16-03-20 發表
通常一見係港台節目,就立刻轉台。
x 2

近年都無睇,廢事勞氣/激氣~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+142526+於+16-03-20+發表個印

原帖由 8331 於 16-03-20 發表
個印印無啦啦話轉了宗教比追殺,我以前工人都是基督教喎.

個印印酷刑聲請三年,又大肚BB得歲半,咁老豆係邊? ...
我以前個印印係天主教,之前未嚟過香港,大大隻字寫住天主教响覆歴,佢阿爸係天主教,阿媽回教

男爵府

ICbaby 發表於 16-3-20 21:02
以前系越南船氏
依加又要養新移民+假雞民!
香港政府太無能!

你知唔知點解香港收咁多難民?就係當年英國佬『慷他人之慨』,92年幫香港簽左加入國際難民公約,到而家聯合國仲爭香港一大筆當日越南船民啲錢未還!好喇到97年回歸,基本法因為求穩定人心,寫左話回歸前在香港生效嘅條約喺回歸後繼續有效(你諗下當日就係信心問題,如果話回歸前嘅條約會喺回歸後失效被人唱到飛起)。你諗下點解英國佬管香港咁耐唔簽,係臨尾幾年先簽?擺明係增加回歸後政府嘅困難。

男爵府

mandy108 發表於 16-3-20 22:36
我又唔明,中國先最鐘意政治迫害,點解要加入
全世界都有政治迫害,美國冇?歐洲冇?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

港台節目定必偏頗係台風啦。

有個女人幫佢地d小朋友爭取福利,這個人思想好有問題,11萬的個案中只有27個是合資格的,其他都是假難民,咁點解要香港人比福利假難民的下一代?這根本不是人權問題,因為佢地係出生死根本沒有受迫害。

那個印傭更多餘,自己信左基督教而不能返家鄉,咁佢退教就解決到自己問題啦,佢有得揀架,佢自己就選擇了自己想要看宗教,但就要香港人幫佢埋單?咁對香港人公平嗎?

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

Tabo63 發表於 16-3-20 22:38
非常有同感! 吾知點解係香港對佢地吾夠好,俾吾到大學教育佢地,俾得太少錢佢地。我想話佢地難民吾通去到 ...
佢地一方面話政府對佢地唔好,另一方面又唔肯走,而且仲不斷有人湧入黎。講台仲好同情佢地……。都知乜野道理,仲話好擔心佢地D仔女教育問題,真係……

首頁

尾頁

跳至