自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我會買支裝水俾個女飲
同保暇杯都會帶

但煲飯就 NO WAY , 去次旅行都想RELAX下
又要拎米又要買送煮真係太麻煩
如果太細個最多唔去住
起碼等佢可以食大人野先 ...

子爵府

回覆:宜家同小朋友去旅行, 興帶電飯煲電水煲出發?

我都有此感覺,帶咁多嘢驚咁多問題點解唔大少少才去
我見帶咁多嘢之中其中一樣我覺得是最爆的,就係啲偉大的媽媽自己煲定好多熟水入落樽帶去旅行去bb/小朋友飲用
不知道熟水放耐左會有菌嗎

珍珠宮

引用:水煲一定自己帶。酒店啲水煲啲人拎黎浸腳浸

原帖由 係咁易啦 於 16-04-20 發表
水煲一定自己帶。
酒店啲水煲啲人拎黎浸腳浸底褲。。。
你自己諗
其實以前未有果段新聞出,我係用酒店電水煲㗎!

男爵府

要我帶咁多野寧願吾去

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

沒有試過帶

侯爵府

畀面勳章

回覆:宜家同小朋友去旅行, 興帶電飯煲電水煲出發

而家愈出愈迷你嘛,以前冇咁細既款就唔帶,而家有,帶去都唔算好佔位。
我去沙巴都有帶個迷你蒸煮飯盒,主要用黎煲水,另外自己帶米同幾盒粟米湯,如果當地食物唔岩佢食都有用。我朋友個女食晚飯時訓左,到起身時冇野食,好彩我有個煲仔,煮左碗粟米湯飯比佢醫肚。

子爵府

每人喜好,我自己就仲未介奶既 / 未學行既我都唔會帶佢出國

水晶宮

帶水㷛, 我可接受(但我冇帶過); 带飯㷛或燜杯為每天煮粥仔、爛飯比小朋友, 我就覺得無謂。

只係出門果幾日, 小朋友食少幾餐唔会有問題。 況且唔係冇得食, 只係食物唔会跟屋企及在香港食開的一樣, 家長正好趁此給小朋友嘗試調節自己來適應環境, 而不是下下要環境遷就自己。

再者, 去旅行仲要掛住去超市找食材為煑果碗小朋友飯, 我冇咁偉大。

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

潮流啩

珍珠宮

我岩岩帶完28個月大仔仔去日本,有帶水煲,係FOR全家人用的,唔係只FOR小朋友,因為聽聞酒店水煲好污糟,水煲細細個唔阻訂。
我冇帶水,因為佢響當地都會飲當地o既飲品、食餐廳o既野,點都會食到當地o既液體落肚,自己帶水作用唔大。
佢全程跟我地食大人野,所以冇帶飯煲/燜杯,亦唔會咁神心去超巿買料整俾佢食。
人地帶乜唔關我事。

子爵府

會帶水煲,尤其歐洲地方有啲唔會提供熱水,凍天氣需要熱水。

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

如果可以,佢地真係想搬埋間屋去!
咁或者代表佢地“愛“仔女啦

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

男爵府

係咁易啦 發表於 16-4-20 12:49
水煲一定自己帶。
酒店啲水煲啲人拎黎浸腳浸底褲。。。
你自己諗

吓!浸底褲????
真有奇事?

別墅

電飯煲好似誇張左小小,但電水煲有時係需要

侯爵府

太細個唔會帶佢旅遊, 大細都辛苦, 轉咗個地方湊仔, 何必?

不過有D 人ENJOY的, 親子無價

男爵府

畀面勳章

煲飯我唔會

但帶水煲可以接受

特別係聽過啲人痾尿落個水煲到

珊瑚宮

男爵府

引用:太細個唔會帶佢旅遊, 大細都辛苦, 轉咗個地

原帖由 iris5a 於 16-04-20 發表
太細個唔會帶佢旅遊, 大細都辛苦, 轉咗個地方湊仔, 何必?

不過有D 人ENJOY的, 親子無價 ...
係,咁細小朋友去了都唔記得,大人又辛苦,去旅行何苦!

伯爵府

我99有。小型電飯胡,煮飯比個仔食之餘,仲會自己係房打邊爐,99話好用。
水,佢都有帶去,寄倉。
仔3歲半。

首頁

尾頁

跳至