自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

引用:我都試過喺迴旋處見到有個婆婆想過馬路,還

原帖由 DoReMi媽媽 於 16-04-27 發表
我都試過喺迴旋處見到有個婆婆想過馬路,還好我離遠已見到佢,再加上已習慣喺讓線無論有冇車都會停一停(因 ...
我係你的話,就算停車加打壞車燈等佢過都好,我一定唔會\"示意\"佢過。後車因為咁車到佢,而你曾示意佢過的話你都有機會被告。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ImWoodstock 發表於 16-4-27 12:49
我係你的話,就算停車加打壞車燈等佢過都好,我一定唔會\"示意\"佢過。後車因為咁車到佢,而你曾示意佢過的 ...
冇法,嗰刻睇到係安全的,後車亦停定,哩刻唔過,下一刻唔知會唔會發生事,我明白有時要保障自己,但有啲嘢,當下想做就做咗。

水晶宮

好多時見到老人家亂咁過馬路,好離譜,好驚險。

出意外,吾係純粹司機責任。咁樣坐幾年監,其實都幾慘。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 850212 於 16-04-27 發表我前

侯爵府

我都有同感, 尤其係老人家, 我坐C6車, 成日都見D人亂咁過馬路, 我屋企行出係一6條線行車大馬路, 多車多到不得了, 唔係轉咗綠燈, 見車停低都唔敢行, 因為有好多次親眼見到交通意外....有一次, 我見到個阿伯, 攞住拐杖, 行起上嚟拐吓拐吓, 我見仲紅燈, 佢仲行出去過馬路, 我就叫住佢等綠燈, 佢回我"怕咩呀, 得嗰幾步,咪多事啦" 我好黑心咁諗, 你C你事, 唔好累人啦.....

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:啲人成日以為司機會睇到佢,但有啲車唔係話

原帖由 tttt709394 於 16-04-27 發表
啲人成日以為司機會睇到佢,但有啲車唔係話停就停到,尤其重型車
...
根本無預迴轉處有人橫過馬路吧。。。。自己想死吾緊要,不要害人。一世陰影。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

回覆 LedTV 的帖子

以前教學師傅講過, 就算個果人衝出黎..都唔係要撞死佢架...

cc_tse    發表於 16-4-28 19:22

大宅

無際星塵 發表於 16-4-27 10:06
揸車係好大責任嘅,分分鐘要能處理突發事件,所以,始終係你朋友揸車不夠小心。 ...

你知唔知架車,唔係一停就停定
好多時車高速 都有人跳出嚟

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Fiona_yy 發表於 16-4-27 13:05
回覆 LedTV 的帖子

以前教學師傅講過, 就算個果人衝出黎..都唔係要撞死佢架...
又唔好咁講,人哋都係冇心撞到的,冇人想有意外,意外,就係意料之外。

大宅

回覆:唉...又一個朋友撞到人

有在香港揸過車的人都知香港d行人過馬路好亂來好危險。
所以當我自己身為行人時,會盡量注意安全和守法。

禁止訪問

男爵府

我父母都係咁,明明唔係趕時間
成日衝紅燈,話極都係咁
我唔會衝紅燈企喺度等,又鬧我都無車快D行啦

大宅

回覆樓主:

仲有d人好鐘意喺你泊緊位嘅時候,喺你車尾行來行去,講真車有盲點㗎嗎,明知車向後入緊位仲人人心口有個勇字,諗住high倒我你就死硬嘅心態…仲有d失驚無神行人路跳出錶位馬路嗰d…真係一不留神就惹禍上身

子爵府

親子王國15週年勳章

裝cam保障自己啦. 香港人好自我, 無論老中青好多人都唔聽人講, 人口密度高意外率亦較高. 雖然唔係百分百, 但有咁好嘅科技保障自己點解唔去裝?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

吓, 迴旋處點解會有人架, 唉
[img=500,400][/img]

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

LedTV 發表於 16-4-27 00:48
希望啦
伯伯瞓左幾日仲未醒, 你唔係話今日(尋日)先發生咩??? 點會瞓咗幾日呀??

子爵府

有好多行人都唔睇路就衝出馬路

我試過有次夜晚8:00-9:00左右,係沙田歷史博物館對出去希爾填方向嗰個位揸緊車返屋企,嗰個位唔suppose有人過馬路,係冇班馬線嘅,而且如果後面個紅綠燈係綠色嘅話車速都唔會慢,因為係由隧道衝落黎。

嗰日去到博物館對出,頂佢個肺有個阿伯大模斯樣踏單車過馬路,好彩我dup得切咋,撞到佢我就大檸樂啦!我即刻開窗喪鬧佢,嘩嬲到我痴線呀個次。

好心d行人啦,馬路黎架大佬,衰d講,你死你事呀,唔好累到d無辜司機啦

幾時先上到車.....

首頁
23456...10

尾頁

跳至