想生BB

跳至

首頁
23456...17

尾頁

大宅

swto 發表於 16-7-7 16:18

7月3號食完最後一粒mercilon,4號有好多啡色分泌,5號真係m com ...
好少聽見Day 5 先開針, 正常嗎??

別墅

audreybeegees 發表於 16-7-11 12:37
好少聽見Day 5 先開針, 正常嗎??

一般係d3開針。d5開針都冇問題,因為會調節藥量

別墅

swto 發表於 16-7-7 16:18

今日D9 (13/7)一早去旺角照卵泡同抽血。
共照到12粒,有3粒1點幾,其餘都係0.5至0.8。翁醫師話卵泡雖然多,但都太細,基本都要有1.6先算係成熟卵泡。佢叫我唔駛再噴鼻,而且排卵針可能要打多幾日。我同佢講我嘅機票冇得改期,可唔可以喺依兩日加大劑量。佢叫今日開始打300iu。

希望到抽卵日,我啲卵泡合格啦⋯⋯
千祈要爭氣,d14有咁多卵抽到咁多卵⋯

複式洋房

swto 發表於 16-7-13 22:12
共照到12粒,有3粒1點幾,其餘都係0.5至0.8。翁醫師話卵泡雖然 ...
HI Swto, 唔好意思, 有冇收到我PM ?

複式洋房

Chihang10 發表於 16-7-14 10:18

你旺角照收你幾錢?

複式洋房

happymarriage 發表於 16-7-14 10:41
你旺角照收你幾錢?
我估你問錯左我, 不過我照答你啦, 我PM 你吖...

別墅

happymarriage 發表於 16-7-14 10:41
你旺角照收你幾錢?

照卵泡$900
抽血$300/item

別墅

Chihang10 發表於 16-7-14 10:18

我pm咗你喇

別墅

swto 發表於 16-7-13 22:12
共照到12粒,有3粒1點幾,其餘都係0.5至0.8。翁醫師話卵泡雖然 ...

7月16日(d12)出發,由本來4日3夜嘅行程,最後變咗6日5夜。

7月16號一到埗,即刻去搵翁醫生。入到醫生房第一句聽到嘅就係'要延後抽卵'⋯雖然有心理準備,但總有點晴天霹靂⋯醫生幫我照到得6粒成熟,佢話卵係多,但都大得好慢,所以一定要延後抽,最快可以7月20抽,但21號就最理想。醫生要我7月18覆診抽血同再照,確認邊日可以抽卵。

7月18號,又見翁醫生。今次入到房,人都未坐低,醫生就講咗句'熟了'⋯多麼震憤人心嘅兩個字!再照一次超聲波,之前成熟嘅6粒卵泡有再變大,醫生建議7月21號抽最好,但可能都只得6、7粒。

決定21號抽卵,18、19號都要返愛群打針。排卵針令到個肚好谷,感覺不好受。聽其他jm 講,抽卵後會頭暈,會嘔同埋會肚脹。依啲我係比較擔心嘅,因為抽完卵,我就要搭晚上機返香港。

終於到抽卵日,早上8:10到愛群準備8:30手術。過程好快,應該9:00已離開手術室,瞓咗一陣,換返衫,還未到早上10:00。術後沒有太大感覺,冇暈、冇嘔、冇痛,感恩。

最感恩嘅係,翁醫生話抽到12粒。而且,最快可以8月24植入。

其實我哋唔心急放胎,所以就問咗翁醫生意見。佢建議我哋最好9月先放,俾身體休息一下,成功率會再高2成。最後,我哋決定10月1號放胎。

依幾日好關鍵,12粒卵嘅受精情況同最後究竟有幾多粒能夠成功,就係睇依幾日。

複式洋房

swto 發表於 16-7-22 11:01
7月16日(d12)出發,由本來4日3夜嘅行程,最後變咗6日5夜。

7月16號一到埗,即刻去搵翁醫生。入到醫生房 ...

恭喜您抽到咁多粒, 我今日都去見翁醫師~~

別墅

kawoony 發表於 16-7-22 14:39
恭喜您抽到咁多粒, 我今日都去見翁醫師~~

多謝。希望翁醫生都幫到你好孕

複式洋房

swto 發表於 16-7-22 14:41

多謝你~~ 想問問你今次抽卵連針藥大概幾錢?

複式洋房

swto 發表於 16-7-22 14:41

大家努力呀⋯⋯:mother:

別墅

kawoony 發表於 16-7-22 16:40
多謝你~~ 想問問你今次抽卵連針藥大概幾錢?

由於我要延後抽卵同埋隔一個週期先植入,所以針藥方面用得比較多。
今次抽卵+針藥+抽血+超聲波共用咗差不多15萬台幣

複式洋房

swto 發表於 16-7-22 17:00
由於我要延後抽卵同埋隔一個週期先植入,所以針藥方面用得比較多。
今次抽卵+針藥+抽血+超聲波共用咗差不 ...

即係打左成兩個月針藥先放胎? 都幾貴下喎, 咁係咩原因要打兩個月針藥會令放胎成功率高兩成嘅?

別墅

kawoony 發表於 16-7-22 20:42
即係打左成兩個月針藥先放胎? 都幾貴下喎, 咁係咩原因要打兩個月針藥會令放胎成功率高兩成嘅?
...

開針打咗7日咋
之後過到台灣再打咗2日
抽卵後打咗一枝
8月中要打一枝
9月中再打一枝
10月1號植入
抽卵後有好多藥要食,食到植入
植入前一個月要搽藥膏同塞藥

別墅

swto 發表於 16-7-22 11:01

7月16號一到埗,即刻去搵翁醫生。入到醫生房 ...

7月21抽卵後,姑娘話22號、24號同26號都會報告受精、細包分裂情況。26號係day5,就會知道最後雪到幾多粒。等開彩仲緊張過對六合彩⋯

7月22號(day 1): 取卵日共取卵12顆,不成熟1顆,成熟11顆→進行ICSI,今天看到9顆受精,1顆未看到受精,1顆萎縮。

**超開心,有9粒成功受精

7月24號(day 3): 今天要回報胚胎第三天的狀況:
8A一顆、7A一顆、6A一顆、8B三顆、7B一顆、9B一顆、6B一顆、4C一顆

※第三天胚胎報告解釋:受精後胚胎,第一數字:為細胞分裂數量,正常生長細胞數量為6-8個細胞/英文代表:為細胞周圍碎片數量,此僅為實驗室觀察所分級,有A/B/C/D之分,A級為最好,以此類推。

**好興奮,之前話未受精嘅1粒,都成功埋。
Day 3共有10粒細胞分裂中

7月26號(day 5): 今天要回報胚胎第五天的狀況:
4AB一顆、4BB二顆、3BB一顆、EB二顆(以上這些胚胎今天將為您冷凍起來)、部分融合期一顆、9B一顆、6D一顆、5B一顆
其餘胚胎實驗室將繼續觀察,明日再回報

**有同其他jm分享過以上結果,佢哋都話好好。雪到6粒day 5,仲有AB同BB級。其實已經鬆一口氣,但姑娘話仲有4粒可觀察,咁就等佢哋第二日嘅回報啦。

7月27號(day 6): 回報胚胎第六天的狀況:
昨天已經冷凍6顆,今天有桑葚期*1顆,將繼續觀察。
另外9B一顆、6D一顆、5B一顆,沒有更長大,所以不繼續觀察。明日會再跟您回報

**有3粒冇長大,要放棄,但仲有雪多一粒嘅機會

7月28號(day 7): 回報胚胎第七天的狀況:
昨天桑葚期*1顆,今天看到已萎縮,將不繼續觀察。

**最終雪到6粒,好感恩,超額完成!

8月同9月中都要自己各打一針準備10月植入。
依兩個月要注意飲食,調好身體。

希望一次成功!!!

男爵府

回覆 swto 的帖子

請問去威院生育科要轉介信嗎?

別墅

laibebemama 發表於 16-8-1 12:02
回覆 swto 的帖子

請問去威院生育科要轉介信嗎?

唔駛。因為我睇私家症,打電話去約就得。

男爵府

回覆 swto 的帖子

thx,咁做呢個腹腔鏡手術用左幾多錢呀?

首頁
23456...17

尾頁

跳至