自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

琥珀宮

引用:Quote:seaman1982+發表於+16-5-15+22:33+點

原帖由 你好野 於 16-05-15 發表
污便要吸,衫分色洗,還有毛巾等
對家務唔好要求太高,我有兩個小朋友,一路用工人,也只會每日洗一次地及洗一/兩機衫。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:seaman1982+發表於+16-5-15+22:33+點

污便要吸,衫分色洗,還有毛巾等
你放鬆少少啦!
我有潔癖,明白你點解要將衫分色洗同吸塵抹地多次。
以前無小朋友,你可以用哂D時間去任性做清潔,但現在有兩個小朋友,試下將一D執著放下,例如洗衣,撈埋洗咪撈埋洗囉, 而家啲衫好少會甩色架啦!
將呢啲洗衫時間用嚟休息下,或者陪下兩個小朋友瞓晏覺或者一齊玩,你會發覺佢哋會乖好多!
清潔地下方面,可能你成日見到地下有頭髮,而小朋友成日響地下坐瞓玩,所以周身唔聚財。
呢啲頭髮通常都係屬於你自己(女人頭髪長,一條好顯眼,咁你係屋企紮起佢冇甩咁多,你又唔使下下見到,你自己唔會要吸起晒佢先至安樂!
放下放鬆!加油!

珠媽    發表於 16-5-16 17:21

男爵府

Anpanmama 發表於 16-5-16 01:10
你放鬆少少啦!
我有潔癖,明白你點解要將衫分色洗同吸塵抹地多次。
以前無小朋友,你可以用哂D時間去任性 ...

多謝你地的回覆!我諗可能在文字上有些誤會,我係最多一日洗5機衫!
(我會分色洗,衫會耐著D!同埋冇咁易有其他色!
大浴巾等唔會同衫一齊洗,會弄破的(試過)!一日一般要用2條大浴巾同一條抺頭巾,2日就要洗一次。而小朋友平均每個一日最少換有4件衫洗,2日左右便要洗一次,也是正常事!)

但地就成日吸!因為貓貓會帶埋些貓砂入屋,所以行過會好唔舒服!
小朋友方面,一個已小二,這比較難攪,因佢有ADHD!成日會頂嘴,好多野要重複去提去講等!所以這方面唔係個個家長會明白!

我知,這麼多年我冇講過些什麼!只是照顧好佢地!望住佢地成長,我當然開心啦!
但面對小朋友每日挑戰,有時真係好辛苦!
今次家務等可能只是一個引發點!而最大問題,就是我老公打機問題!我已忍左佢年幾!
希望今次在這講左出來後,我忍耐力會咁強!

小肥楊    發表於 16-5-16 11:50

水晶宮

回覆樓主:

其實一日吸一次地和拖一次地咪得囉,洗衫分深淺色咪夠囉,你抹甘多次地,洗甘多機衫,俾我真係覺得自己黐咗線,成日不停重複一樣既工作。其實有小朋友都吾駛吸甘多次架,就算有時食野跌落地,咪即刻執起,用布抹下囉,你似有強迫症喎。

Miulo    發表於 16-5-19 07:31
珠媽    發表於 16-5-16 17:23

子爵府

回覆:我真係好唔開心!

老實講,有D老公對家嘅整潔標準特別高,尤其對自己老婆……有D男人會對自己ftm嘅老婆講,你係屋企咁得閒,做乜唔吸多幾次塵,洗多幾機衫?反正你係屋企冇野做!
有D ftm嘅壓力,9成來自老公對家務嘅標準,好似我,我老公每天放工返家前,我都會叫仔女check一次地下有冇紙巾,垃圾……因為我老公只要一入屋見到有一張廢紙係地下,就會覺得我嗰日全日冇做家務!真係有壓力……………………

男爵府

HLDMaMa 發表於 16-5-16 07:46
其實一日吸一次地和拖一次地咪得囉,洗衫分深淺色咪夠囉,你抹甘多次地,洗甘多機衫,俾我真係覺得自己黐咗 ...

在你的回覆之上已剛解釋了

大宅

回覆:你好野 的帖子

邊個話唔駛受氣,有時叫豬隊友睇住細路等我可以做家務,又黑面。所以我而家有時間先做家務(細路瞓左/有人睇住細囡),話先間屋亂過垃圾站,有人有意見? 有本事幫手,唔好得把口

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:老實講,有D老公對家嘅整潔標準特別高,尤

原帖由 MC媽 於 16-05-16 發表
老實講,有D老公對家嘅整潔標準特別高,尤其對自己老婆……有D男人會對自己ftm嘅老婆講,你係屋企咁得閒, ...
洗咁多機衫都冇位掛啦

子爵府

無計 頂硬上 呻完瞓醒又一日啦

珍珠宮

回覆樓主:

老公打機問題 應該一開始唔可以忍啦
我話過生咗仔就唔俾一放工打機乜都唔理
鬧過喊過幾次左右
老公而家無乜打 最大娛樂係睇戲聽歌
因佢知湊小朋友辛苦 所以會因為有小朋友去改
間中扮哂有時湊唔到小朋友 俾佢湊下啦

其實洗衫都咁執著 你份人要求都高
咁都搞唔掂個老公?

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:我真係好唔開心!

其實做ftm 做得唔開心咪自己做嘢請工人
講真唔係人人岩做ftm
我由大肚開始已知自己唔係ftm材料
冇工返自己冇錢揾我會死

不論做ftm wm , 自己揀左就盡力做好
唔好埋怨

子爵府

引用:Quote:jincaiyan+發表於+16-5-15+22:28+我

你2個小朋友返全日嗎?
我星期一至五,只有大約3小時!還要買餸等,我唔覺得有幾free,只可以講好過冇
係呀 都係全日

子爵府

引用:其實做ftm+做得唔開心咪自己做嘢請工人講真

原帖由 wing514 於 16-05-16 發表
其實做ftm 做得唔開心咪自己做嘢請工人
講真唔係人人岩做ftm
我由大肚開始已知自己唔係ftm材料
但係問題係 另一半接受唔到屋企有外人呢

除了自己做工人 no second choice

男爵府

你有潔癖,冇人幫到你

珍珠宮

開心吸收勳章

一日至少吸6、7次地!有時一日要洗4-5機衫!

男爵府

你有潔癖,冇人幫到你
第時細佬好難係地球生存,環境太細菌

Miulo    發表於 16-5-19 07:33

伯爵府

引用:你有潔癖,冇人幫到你第時細佬好難係地球生

原帖由 Kristytracy 於 16-05-16 發表
你有潔癖,冇人幫到你
第時細佬好難係地球生存,環境太細菌
唔似潔癖,似強逼症

珠媽    發表於 16-5-16 17:25
優悠在澳洲

大宅

引用:Quote:Anpanmama 發表於 16-5-16 01:10 你

原帖由 你好野 於 16-05-16 發表
多謝你地的回覆!我諗可能在文字上有些誤會,我係最多一日洗5機衫!
(我會分色洗,衫會耐著D!同埋冇咁易 ...
我明白你既辛苦,雖然我而家唔係ftm.
但如你所講,個問題源頭係老公唔幫手,你係度呻係會舒服左,但係解決唔到個問題,同老公傾下啦。
至於清潔問題,你再諗下係咪一定要咁頻密啦。例如沖涼抹身用既大浴巾,我一般都唔會成日洗,因為我認為沖完涼個人係乾淨,咁條抹身巾就算用過都應該唔會污糟。純意見,只希望你壓力減少。

珠媽    發表於 16-5-16 17:26

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

你好野 發表於 16-5-16 07:25
(我會分色洗,衫會耐著D!同埋冇咁易 ...

睇得出你愛錫小朋友、包容佢哋有ADHD問題才決定做ftm,呢份包容都唔容易。

你最嬲嘅係你老公唔體諒你,又幫唔到手。

公爵府

回覆樓主:

加油!

首頁
23456...9

尾頁

跳至