自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:年紀越大,可信既朋友越來越少!

同感,試過有朋友問我好唔好去銀行借錢買勞力士,話第日會升值,我叫佢唔好借,有錢先買。最後我比佢批判,話我講野太直,難頂。我自己心中當識少個朋友

bik1229    發表於 16-5-23 22:18

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

係,

珍珠宮

畀面勳章

引用:題外話,我依家成日都覺得無錢就好難多朋友

原帖由 ling1107 於 16-05-23 發表
題外話,我依家成日都覺得無錢就好難多朋友,因為朋友好多時都要靠出去飲飲食食,生日慶祝去維持,唔知大家 ...
超認同

仲要有大把時間同心情!

男爵府

Cheddar85ang 發表於 16-5-22 22:08
變成好友需要時間及經歷去沉澱,例如大家一起經歷過好與不好,如果過後還能夠接受對方,關係會更進一步。
...

你講得好啱!

伯爵府

畀面勳章

絕對認同

珍珠宮

引用:題外話,我依家成日都覺得無錢就好難多朋友

原帖由 ling1107 於 16-05-23 發表
題外話,我依家成日都覺得無錢就好難多朋友,因為朋友好多時都要靠出去飲飲食食,生日慶祝去維持,唔知大家 ...
冇錢又或者唔捨得洗錢都係,一餐飯局$300+,一個月八次$2400起錶,仲未計飲吓野,夜左搭的士。友誼要較見面增進感情,只係FB like吓,長遠必然感情轉淡。

用幾多錢、心思及時間響朋友身上,自己選擇及取捨,咸魚青菜,各有喜好。

題外話,公事上接觸一些同事,傾落發覺佢朋友不多,但其實份人好好相處。

珍珠宮

引用:Quote:ling1107 發表於 16-5-23 00:45 題外

原帖由 FJmom 於 16-05-23 發表
都未必, 真係好朋友, 出黎大家樂, 麥當當飲杯野, 傾下計一樣得
Totally agree

公爵府

點先叫可信? 唔係個個中意聽真話, 如似話你唔得醒目, 唔識做人, 要改善言行, 有幾多個接受到呢? 有啲話你覺得係忠告, 人地可能覺得你踩佢, 而且語言藝術唔係個個識, 識講唔識聽, 識聽唔識講, 講到尾都係溝通同心胸問題, 再白啲講就係修為同素養.

其實去到若干年紀, 人既經歷多左, 財富累積左, 同朋友之間既距離就會越黎越遠, 你會發現自己偏向同自己相若或者稍差既朋友有多啲互動...太差果啲又會保持距離, 其實與其話人地變, 自己都變左...

人步入中年, 個個以自己家庭為主, 已經好難同以前咁無顧慮啦, 有時做得太多, 身邊果個會有微言... 做得太多, 自己都會攰....順其自然, 都一把年紀, 仲講呃感情就真係自己睇唔開....

珍珠宮

同意

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:同感,試過有朋友問我好唔好去銀行借錢買勞

原帖由 3btsoi 於 16-05-23 發表
同感,試過有朋友問我好唔好去銀行借錢買勞力士,話第日會升值,我叫佢唔好借,有錢先買。最後我比佢批判, ...
咁佢問得預左有人反對架啦。。。真係

珍珠宮

回覆:siusiuaamama 的帖子

點解係40?而唔係39?

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

回覆:rean_chau 的帖子

同意X2。JM你表達得很好。世事都被你看透。

男爵府

ling1107 發表於 16-5-23 00:45

完全認同。好多時都飲飲食食, 戶外活動免問。

首頁

尾頁

跳至