自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章

good_pig 發表於 16-5-24 09:12
咁又係,其實撥來撥去都無幫忙

有無幫助?!有異物吹來口鼻,用手撥弄不是正常反應?

男爵府

熱血勳章

apple_queen 發表於 16-5-24 10:44
exactly!! 例如人地咳你即刻用厭惡眼神撥黎撥去, 人地會有hard feeling.
以前仲未有室內唔准食煙時, 咁咪有 ...

你說得對,佢有heart feeling,吾好受,咁佢向人噴,被噴者就無feeling?佢可以向身旁的花糟噴,點解要對住人噴?佢吾向人群方向噴(我面旁),咁我有咩煙撥?我會為花糟D樹葉撥煙咩?

水晶宮

樓主我都試過同你一樣既情況, 但受果個係我, 我有鼻敏感果D, 其實當時我都好想回敬條友, 不過見對方有D痴痴地, 我寧願行快D, 撥咪撥囉~我地都有撥既自由, 關佢乜事

男爵府

熱血勳章

seaheart88 發表於 16-5-24 10:17
我會選擇,吾鍾意就行快步,過左嗅味地方。而不會當住人面撥。

行得快避到就好啦!你估我吾想,特登吸2啖咩!前面有好多人塞住,呢段係必经路!

子爵府

pumpumpurin 發表於 16-5-24 06:48
如果刻意行去人地面前撥,撥煙呢個動作咪就係挑機囉。

有啲人好大動作驚人睇唔到

禁止訪問

回覆:LKS媽媽 的帖子

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

都話人多,我會大動作?吾驚旭到手整到身邊D人咩!

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

真心,想見識一下話我撥煙無禮貌的各位,當你地被人噴煙硬食個樣!你们可以否定被噴者的難受,顧全噴人的 heart feeling,记住,有禮貌的你們,千萬吾好撥!吾係就係挑機行為!记住,人多你無得急腳走!亦是近距離!

翡翠宮

只要有煙係我面前或我家你,我一定用手撥,另一隻手掩口鼻。

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 16-5-24 08:47
成條街咁多人,點解佢淨係會對你發惡?
咪因為你做左d行為先lor。利申我唔食煙,但我一定唔會兜口兜面咁去 ...

唔認同撥開煙令人難受係撥開既人不對。
正如你有言論自由你度講乜都得,但我回你不認同令你覺得個心唔舒就係我錯。不合理

男爵府

zoie_w 發表於 16-5-24 11:11
如果香港D煙民個個可以你所講咁自律就好啦!

最慘有D真係衰到喺行人隊道都照食 (我回家上班必經之路所以我 ...
所以最好立法咩位可以食, 人地國家D煙民都幾自律遵守..希望香港人都係咁啦!

男爵府

熱血勳章

Superman-GF 發表於 16-5-24 12:15
你有撥的自由
佢有吸的自由
也有罵你的自由

佢有噴的自由,我有撥的自由,佢選擇破口大罵,就係我撥既問題?我撥喷到面前的煙就無禮貌,觸怒到人地,仲比人鬧我好出街!原來出街既自由係比噴煙D人咁鬧法,認真,佢向天向花糟噴,吾係向我塊面旁咁噴,我睬佢都儍!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

個人覺得現在食煙普遍都係市井粗人做三行幹粗活果D,所以只會閉氣快歩走過,無計!
我最憎果D一路行一路揸住支煙但又唔食果D最衰!

侯爵府

2018復活節勳章

LKS媽媽 發表於 16-5-24 02:57
我們只想走快步避左D煙或用手撥開面前的,有咩問題?你噴就得,我撥就吾得?開口的不是在挑機?你們會就咁啞忍?

冇話啞唔啞忍。
你個女幾大?敢同人嘈,利害。

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

JunichiOkada 發表於 16-5-24 12:34
唔認同撥開煙令人難受係撥開既人不對。
正如你有言論自由你度講乜都得,但我回你不認同令你覺得個心唔舒就 ...

我有話「不對」嗎?我話令對方唔好受咋wor

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

比我離遠見人食時一定避開, 見佢想點煙就快步行過佢, 如果避唔到, 我一定閉氣加手撥, 我真係唔想一堆白煙痴晒落我面同頭, 真係好臭我唔覺撥係無禮貌, 唔通要我硬食?? D人咳呀打咳痴果D我一定彈開, 病左邊個可憐??? 唔通比個禮貌大獎?

男爵府

熱血勳章

nintendo 發表於 16-5-24 12:44
冇話啞唔啞忍。
你個女幾大?敢同人嘈,利害。

我女即時眼同鼻都吾舒服,仲比佢咁鬧法,仔女係心頭肉,如果吸2啖精神爽利米吸囉,但見佢難受又咳,你地做媽咪既吾撥講禮貌!她十八了

侯爵府

2018復活節勳章

LKS媽媽 發表於 16-5-24 12:36
佢有噴的自由,我有撥的自由,佢選擇破口大罵,就係我撥既問題?我撥喷到面前的煙就無禮貌,觸怒到人地, ...

唔好咁快起 gong 。
我明 Superman-GF 的意思。
比我都會撥開D煙,但佢鬧我我唔會理,更唔會同佢嘈。
君子不立危牆下,同人嘈十分無謂。
你女幾大?高中?成年?
如果細細個咁易嬲同人嘈,真係好蝕底。

公爵府

apple_queen 發表於 16-5-24 12:34
所以最好立法咩位可以食, 人地國家D煙民都幾自律遵守..希望香港人都係咁啦! ...

唉, 講真, 就算香港真係立左法又點, D人一樣可以唔自律

巴士站有段路係喺地下有白色油住不準吸煙四隻大字加LOGO, D人咪又係食住支煙掂行掂過, CALL得控煙辦來, 人地都走左啦!

問題重點係, 香港人根本自私, 無同理心, 唔會諗咁樣係影響緊人地, 自諗自己感受, 自己享受就得, 自己就做咩都岩哂, 人地同佢唔同意見, 反對佢既就錯哂

我認為樓主無錯, 個煙民勁無品

首頁

尾頁

跳至