自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我小朋友之前幼稚園畢業禮都話唔俾入,但同班媽咪唔理佢照帶細B入到。雖則話怕影響到人,但都冇辦法。你最後先入場,唔好跟返自己個位坐,坐返最後排,萬一細B扭計,你可即刻帶佢行出會場

子爵府

bb_515c 發表於 16-6-1 01:22
聽日係我大仔幼稚園畢業典禮,因為場內唔准2歲以下小朋友入場,我細囡未夠2歲,(我囡係人奶b,好癡我)老公 ...

我唸冇人可以阻止我出席咁重要時刻,告假扮病都要
Sweetheartb

子爵府

回覆樓主:

會場唔俾bb入是可以理解,而家長不出席,小朋友就不能參與,可能是因為要在會場內接放學,可以請其他家長幫手接放學嗎?你帶bb在場外等,起碼讓小朋友參與

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

kiko_mami 發表於 16-6-1 07:41
叫老公請病假都一定要去,人生中第一個畢業冇理由唔出席,學校又過份家長出席唔到連小朋友都唔比去。
...
其實學校都有難處ge, 畢業禮如果係全校攪, 至小都成百個小朋友, 學校好難安排老師去take care 咁多人,佢地一個2個話要去V V, 老師都頭痕啦, 老師又要係會場負責咁多野,你諗下到時連學校EE都要行出行入幫手, 同埋幼稚園多數都係家長帶/接,小朋友去會場. 又點可能仲有effort 安排校車接送,有D情況真係要理解學校lor
正如其他JM講, 我一定諗方法,點都要去,見到佢地台上表演有進步, 做媽媽既真係有驚喜ge

侯爵府

引用:Quote:原帖由 lazywife 於 16-06-01 發表四

原帖由 2624 於 16-06-01 發表
這是人情和道理,規矩出左,,你唔跟,其實家長也會有反應,到時比得人個,第二個又嘈又點呢,人人都有自己 ...
依家係我做阿媽既無得去。,我個仔都無得去畢業禮?咁都叫作合情合理,講守規矩,咁依家就係無人湊到,咁真係唔去?如果呢個世界,,咩都係講守規矩,人地係咁做,你唔咁做就係你異類,咁同果D人推BB車就唔好搭巴士啦。小朋友容易急尿賴尿,唔好出街啦。。大住個肚,無私家車,又無人讓座,好心留係屋企啦。。呢D講法有咩分別?

即使我係被影響既家長,我都會深切體諒到呢個需要,真係個個小朋友都可以隨便揾人湊到?托兒一定得?好似我個仔咁,細個除左我同工人,咩人都唔要,一喊喊到斷氣,又嘴紫又賴尿,咁我做阿媽真係放手?

依家間學校就係出咁既政策出黎,無叫佢考慮大多數人既煩惱,只係一個幾個姐,真係咁需要守呢個規矩?即使我係野蠻我都認。。因為個仔係我既。。回憶亦係過左就無。。等佢大左問番我,點解佢無。。我答唔出因為學校唔俾你個妹太細入去,所以我無去,你亦都無得去。。

大宅

引用:邊區?+如沙田我可幫你睇住細女一陣,請我

原帖由 giraheiyear 於 16-06-01 發表
邊區? 如沙田我可幫你睇住細女一陣,請我飲支烏龍茶就ok
好人好事

大宅

同校長,班主任講,叫佢地通融一下

珍珠宮

去啦~未到阿仔出場前你同囡先在外面等等, 找其她家長幫忙,到阿仔出場前通你才入去

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

去啦, 點都要去,人生第一次畢業典禮。
抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

男爵府

回覆樓主:

照去 不過喊就要出去 我仔幼稚園 年年場地寫不足3歲唔比入 但我年年都有帶 好多家長都係咁 唔怕

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

bb_515c 發表於 16-6-1 01:22
聽日係我大仔幼稚園畢業典禮,因為場內唔准2歲以下小朋友入場,我細囡未夠2歲,(我囡係人奶b,好癡我)老公 ...
我會照同老師講我會出席, 起碼阿仔有得去, 到時自行孭埋細女去, 最多唔入場, 喺門口等, 咁如果有d咩表演係需要家長一齊參與既話, 我諗你應該一早知, 就要另外再諗。自己做阿媽既無得睇都唔想小朋友參與唔到架嘛!

子爵府

giraheiyear 發表於 16-6-1 03:56
邊區? 如沙田我可幫你睇住細女一陣,請我飲支烏龍茶就ok

U are so nice!

男爵府

回覆樓主:

點都叫個親戚朋友睇兩個鐘,叫老公頂一頂返少半日工,我怕你內疚一世。

大宅

hui.lai 發表於 16-6-1 01:43
其實有好多辦法
有社區保母,
育嬰園又有暫托服務

呢啲要預約,唔係臨時可以俾你放低。
我仔學校有暫托,不過係講緊要每個月既第一個工作天去排隊,仲要每日只得三個位,啲人一托就托成個月排到第四個已經冇位啦。
簡單啲黎講暫托呢啲咁既服務係廢

大宅

回覆:聽日幼稚園畢業典禮,我去唔到。。。

幾點開始~?如果十一點前葵涌區我可以幫,兩點後葵涌美孚都可,咁重要一定要去呀

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

比錢請個家務助理帶大仔去

珍珠宮

畀面勳章

sweetheartb 發表於 16-6-1 09:09
我唸冇人可以阻止我出席咁重要時刻,告假扮病都要

我都係錦想,有人可以阻止到我病

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔都系人奶B得6個月,學校話盡量吾好比佢喊同埋要自己托bb車上樓梯,如果睇吾到個仔畢業我覺得好遺憾

珍珠宮

引用:四個字形容呢間學校:不知所謂。。係我實去

原帖由 lazywife 於 16-06-01 發表
四個字形容呢間學校:不知所謂。。係我實去同間學校吵。。我仔一世人得一次幼稚園畢業,因為個妹唔入得,所 ...
又唔可以怪哂學校,人地訂哂規矩,家長係有責任自己安排的!

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆:聽日幼稚園畢業典禮,我去唔到。。。

其實.... 學校應該一早通知左.....

首頁

尾頁

跳至