自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

mother904 發表於 16-6-27 11:05
以前都係用打出打入,升中後有peer group pressure,個個都用what's app 傾project,交換情報,佢冇得參與 ...

千零蚊既3叔機都可以上網

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jodylulu 發表於 16-6-27 10:47
眼鏡都可以唔見
係囉,可能我近視深,唔戴con的時候,一定要戴住眼鏡,否則同盲冇分別,所以我應該好難唔見吧?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:敗家女!

眼鏡都可以唔見

公爵府

親子王國15週年勳章

mother904 發表於 16-6-27 11:18
我都覺得好匪議所思

佢平時戴矯視鏡,日頭唔駛帶眼鏡。眼鏡係後備,用黎有病或者有事戴唔到矯視鏡先用,通 ...

咁唔常, 配幾佰蚊得喇

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

眼鏡都可以唔見,唔係帶住 ga 咩 ~
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

mother904 發表於 16-6-27 10:34
我女做野十分丟三落四,由細到大經常唔見野,成日叫佢小心,用簿記低所有要帶既野,無論點教,佢都係成日唔 ...

其實佢係咪專注力缺乏?

伯爵府

會吾會係專注力缺乏呢? 呢D小朋友會經常丟三忘四, 佢自己都吾想
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

水晶宮

如果佢係咁大意,就一定唔好比佢用貴野.
佢唔係有心唔見,係天性使然,嬲佢鬧佢都無用.

翡翠宮

其實無法, 佢個人唔上心你講一百次都無用.
下次買部紅米、三叔千幾蚊電話, 仲有眼鏡買咩抗藍光呀, 買普通幾百蚊就算啦, 明知佢幾個月就唔見

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

momoakira 發表於 16-6-27 10:58
小一生 有專注力不足

開學到而家 擦子膠 間尺 筆 經常失踪

我個件多數都係自己整爛d野,老師都話佢嚴重左

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

一. 所有用品寫/貼名, 希望有人執到可以俾返佢
二. 如果同你哋出街要提醒佢記得帶走隨身物品
三. 獎勵計劃, 如果返學或者自己出街冇唔見野有貼紙一張, 儲指定數量之後有好吸引既獎勵
希望久而久之佢可以自己提醒自己要看管財物

禁止訪問

子爵府

引用:Quote:siutsunboy+發表於+16-6-27+10:50+唔

原帖由 mother904 於 16-06-27 發表
原因咪就係佢份人做野唔上心,掉掉fing囉

細個都以為佢係俾人整蠱,大大下就知係佢個人問題,同佢出去食餐 ...
簡單來說是你買部 iPhone 俾佢用的
你明知佢成日跌電話 你可以買部平嘢囉
如果 iPhone 6s Plus 8千
你選擇1部約 1千 電話
咁佢就可以跌8次

我反而覺得眼鏡可以唔見先勁
除非係 sunglasses 只要有太陽要用 室內可以唔用
如果近視遠視 起碼要成日帶住 咁都可以唔見得 真俾十個叻 游水唔見? 打波唔見? 改用 contact lens 囉 打波游水 仲知佢邊日出街要亂咁掉-眼鏡 就用 one day con

男爵府

mother904 發表於 16-6-27 10:34
我女做野十分丟三落四,由細到大經常唔見野,成日叫佢小心,用簿記低所有要帶既野,無論點教,佢都係成日唔 ...

樓主 請問有冇了解過佢真係整唔見d野 定係比人整估掉左/收埋佢d野 但佢又唔敢話你知佢係學校比人蝦? 呢d事係中學經常發生 不過希望只係我諗多左啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章

mother904 發表於 16-6-27 11:02
原因咪就係佢份人做野唔上心,掉掉fing囉

細個都以為佢係俾人整蠱,大大下就知係佢個人問題,同佢出去食餐 ...
我仔都係咁﹗無限個水壺、文具、校服外套、冷衫、眼鏡、手錶、泳鏡、功課、筆記、回條......

我老公叫我唔好再買,但係點可以唔買,唔買點返學?

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

全部買最平GE比佢
電話唔用SMART PHONE,眼鏡用幾百蚊個D,
外套求其GXXXXXX BLEXXX BOSXXX

貴野成日唔見不如用平野,唔見唔心痛
願身邊人皆有所歸

男爵府

2018復活節勳章

我係中學做...

其實依家好多學生唔見囿都係唔會搵

9月開學 10月中已經有一堆失物

最普通水壺甚到到波褲 東鞋都無黎搵...

學生自己黎搵係少之又少

問題係邊~? 學生既責任心?

定係佢地父母好易就幫佢地買~?

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章

mother904 發表於 16-6-27 11:18
我都覺得好匪議所思

佢平時戴矯視鏡,日頭唔駛帶眼鏡。眼鏡係後備,用黎有病或者有事戴唔到矯視鏡先用,通 ...
mother904

咁你女用開
矯視鏡,所以米唔慣要搵眼鏡戴囉﹗你女用左矯視鏡好耐?效果好嗎?是否只可以改善近視,散光是不可以?

男爵府

引用:Quote:moonychan+發表於+16-6-27+10:45+過

原帖由 mother904 於 16-06-27 發表
一部 Iphone加兩副眼鏡已經近萬,仲有其他林林沈沈

而家配眼鏡好貴,防藍光+防曬鏡片要二、三千
咁就唔好用iphone!眼鏡只限幾百最平嗰d!
點解中一生你比佢用咁貴既野???

水晶宮

same same 個note book 電腦留㡳係巴士唔記得拎

首頁
23456...8

尾頁

跳至