自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

伯爵府

其實係香港,正路搭的士係平過養架車。

屋苑停車場 平都要2000-2500,如果貴既,5000一個月都大把。
牌費保險,油錢仲要偶然整下車,出去停車多數都要俾錢。咁仲有買車舊錢呢?車係只會貶值的。

一個月平均我覺得要4K(唔計部車既錢)。
所以幾乎夠你次次帶個仔出去玩都搭的士。

amk650191    發表於 16-7-6 21:52

公爵府

回覆樓主:

養車供車保險泊車入油維修
你預每月大概一萬

伯爵府

超級特務 發表於 16-7-6 14:59
我哥同細佬都有車, 佢地住近我, 我覺得好爽, 唔使錢
不過都唔會成日叫佢地車我, 住巿區搭的士都 ...

我覺得自己月入10萬都唔想渣車。淨係成日塞車同要搵位我已經覺得煩。我堅情願搭的士,真係唔旨在咪call uber。

amk650191    發表於 16-7-6 21:52

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

C6返工地點隔涉(提供車位)
所以車係必需品

俾你參考:
保險我唔知幾多
牌費我唔知幾多
油錢$2,500/month
屋苑停車場$1,900/month
不定期小維修$3,000/yr
另出街泊車平均$18/hr

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

早幾年管理處放售車位,當時尚算平就買咗自用囉

伯爵府

小棉花 發表於 16-7-6 15:25
回覆 S_family 的帖子

第一,好多男人係好鍾意車,我仔兩歲半都經常話要渣車。我覺得男性好多天生鍾意車,唔係用錢衡量。

第二,香港好多老闆同有錢佬,咁當錢唔係距地concern既時候,咁梗係坐自己車爽。

第三,你覺得成街都係車,但同時你都應該發現地鐵都係經常滿曬人,特別係peak hour。咁係因為香港人口本身密集,根本現實就系人多!比較渣車同搭地鐵人數既比例,地鐵一定大比數勝出。證明大部份人仲系以公共交通工具為主。

伯爵府

回覆樓主:

我之前剛無做野屎忽痕買左部車,保險停車場個啲唔計淨係入油都3,4千,未計搵位泊車嘥左既時間。頂左一年,唔玩了! 去邊都坐的士,或uber,慳返時間

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我細個既時候好多搵萬零蚊既朋友仔都有揸車,揸d舊既日本車,好平,所以揸車唔需要高收入,有d人愛車,搵唔到錢都可以成副身家放落去

侯爵府

回覆樓主:

我屋苑的車位, 由3年前$1700, 加到下個月$2350, 我話不如賣車啦, 老公又唔肯, 佢話 : 我賣哂你的LC煲得唔得丫

一個月幾千銀養車, 都唔知為乜

珍珠宮

回覆:大家覺得月入幾多/儲左幾多錢先會買車??

停車場、油錢、隧道錢、牌費、保險,真係最少每月要五六千(架車晤使供的話),仲未計架車定期維修保養,同預計晤到嘅維修,如果只係為方便去玩,真係無需要。同埋出到街又要搵位泊,有時去嘅地方可能行幾條街先有停車場,大熱天時行到出晒汗,仲有泊車又要時間,上落車場又要時間,又要睇住時間晤好過時拎車,真係幾煩架,坐的士好過,隨時揚下手就搞掂,咩都晤使理

伯爵府

rx7 發表於 16-7-6 14:21
養車其實都好貴, 牌費, 保險, 油錢同停車場....
你預每個月要洗多$3500左右啦 ...

咁平?唔係平均每個月要$5000以上咩?

琥珀宮

引用:我見4+圍都有人揸車好羨慕中意同個仔去邊就

原帖由 小棉花 於 16-07-06 發表
我見4 圍都有人揸車好羨慕
中意同個仔去邊就去邊
唔洗逼巴士, 等到頸都長
我覺得積蓄多於三十萬,每月起碼有淨一萬閒錢,才應考慮養車

侯爵府

dede2005 發表於 16-7-6 15:59
早幾年管理處放售車位,當時尚算平就買咗自用囉

你就好啦~ 我幾年前話買車位, 投資又好自用又好, 但老公又話唔好, 幾年後一個double, 想買都買唔起, 而家仲要捱貴租。

伯爵府

小棉花 發表於 16-7-6 14:15
中意同個仔去邊就去邊

我覺得係自己有個車位先要車, 而唔係揾幾多錢, 有架車, 最貴系泊車。

伯爵府

小棉花 發表於 16-7-6 14:15
中意同個仔去邊就去邊

你出入的士仲平過養車,有部車你行街都唔行得耐,停車場費好貴。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:養車其實都好貴, 牌費, 保險, 油錢同停車場

原帖由 rx7 於 16-07-06 發表
養車其實都好貴, 牌費, 保險, 油錢同停車場....
你預每個月要洗多$3500左右啦 ...
一定吾只呢個數

子爵府

朋友老公岩岩買左新車, 佢計過, 連供車, 要八千幾......

伯爵府

maymay220hk 發表於 16-7-6 16:17
一定吾只呢個數

仲有為了free parking,刺激購買力

侯爵府

回覆樓主:

只可以講, 如果唔係大富大貴只係普通上班族, 真係買車容易養車難, 唔好俾 “方便” 呢個假象呃到

琥珀宮

畀面勳章

ninjarabbit 發表於 16-7-6 14:39
只係為左有得揸車去玩就真係唔好買

養車一個月都八千, 日日的士出入都洗唔到咁多。 ...
係, 有時比錢搞得掂都好, 但有時諗住慳時間, 但比人整花 / 撞, 果D 有排嘈有排講數, 又煩又阻住, 搭的士好過

首頁
23456...14

尾頁

跳至