自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

skyfree333 發表於 16-7-8 22:12
如果真係無錢咁點?
係囉, 我都想知無錢買甘會點呢

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

LedTV 發表於 16-7-8 19:21
2000蚊用成年或者幾年都話買唔起

其實係咪應該生小朋友?
細仔下年都係電子教學
要喺ipad air2 (64G wifi) 同ipad pro 9.7" (128G)中2擇其一...
但通告話除咗教學app外, 唔俾裝其他
咁要128G嚟做乜

公爵府

LedTV 發表於 16-7-8 19:28
其實報間學校之前無了解過間學校係咪行電子書之類?

家長報之前不是知道用iPad 咩?

子爵府

我自問都唔鐘意用電子書,好麻煩,根本無心機去睇,想寫notes根本無可能,又規定要用佢啲軟件,唔明有乜咁好。

不過最離譜係話人無錢買電子書就唔應該生仔。

伯爵府

引用:我自問都唔鐘意用電子書,好麻煩,根本無心

原帖由 願我能 於 16-07-08 發表
我自問都唔鐘意用電子書,好麻煩,根本無心機去睇,想寫notes根本無可能,又規定要用佢啲軟件,唔明有乜咁 ...
而家啲細路已經唔會睇書…用多啲電子野直頭係害左下一代。

ferrari2007    發表於 16-7-9 01:51

用戶要求終止服務

J.c.baby 發表於 16-7-8 20:15
唔係2000比唔比得起問題 係有無必要我以前小學都會有IT堂 學校有提供電腦比我地 上到大學又有ma ...

以前全班得1個同學家中無電腦但佢會考電腦攞A

fatchu@home    發表於 16-7-9 10:08

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:LedTV+發表於+16-7-8+19:21+2000蚊用

原帖由 小倩 於 16-07-08 發表
細仔下年都係電子教學
要喺ipad air2 (64G wifi) 同ipad pro 9.7" (128G)中2擇其一...
但通告話除咗教學app ...
真係無必要128gb 同iPad Pro 喎

咁大部托返學唔重咩..

其實為教育定追款..

仲有,真心覺得2000蚊都拎唔到出黎比小朋友做教育錢,係唔應該生仔囉

我唔覺得有幾離譜,反而覺得咁大個人拎2000蚊出黎比子女返學用都話無錢,就真係好離譜

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:LedTV+發表於+16-7-8+19:28+其實報間

原帖由 water-lily 於 16-07-08 發表
同問,唔係要清楚學校理念,學校教育模式先報讀架咩?

入左去又話唔鍾意呢樣唔鍾意個樣要學校就你?

用戶要求終止服務

願我能 發表於 16-7-8 23:33
我自問都唔鐘意用電子書,好麻煩,根本無心機去睇,想寫notes根本無可能,又規定要用佢啲軟件,唔明有乜咁 ...

認同,我比較擔心自己放學嘅小朋友畀人偷嘢/搶嘢

公爵府

2024年龍年勳章

LedTV 發表於 16-7-8 23:40
真係無必要128gb 同iPad Pro 喎

咁大部托返學唔重咩..
呢間唔係私校. 又咁講, 我覺得好多家長唔係無呢三千幾 (佢個 spec 唔止兩千幾), 係覺得有無咁既需要. 同埋可能有些家庭唔係好富裕, 開學又好多錢使, 又要使多三千幾, 可能係一個壓力而已.

子爵府

無話拎舊時黎比,
但傳統有傳統既好,
睇書,查字典可以訓練一個人耐性,修養

公爵府

pumpumpurin 發表於 16-7-8 22:09
錢都事少...
推埋D垃圾電子課本先影響深遠...

過多三,五七年發覺小朋友近視唔知深幾多度,
賴邊個?

伯爵府

myaisha0435 發表於 16-7-8 19:21
我覺得推行電子教對教育完全冇幫助.....

小一就用呢d野,你覺得小朋友大左仲會唔會肯睇書

其實都有好處,幫老師易講解,令學生易理解,老師問一題問題全班學生也可即時作答,學生參與機會多左,老師立即可以知誰人唔識,又或者可以知原來好多人都唔識,咁就可以因應題目加以講解,課堂互動左,學生參與多左大家都有得著。

子爵府

真係好反對 對眼睛唔好好易近視

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我女普教中 ,用電子書方便聽讀音 ,都有好處的

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

電子書如果真係可以用到幾年,咁慳番幾年買書錢其實都係番度,不過要一次過拎幾千蚊出黎

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:電子書如果真係可以用到幾年,咁慳番幾年買

原帖由 stkyo 於 16-07-09 發表
電子書如果真係可以用到幾年,咁慳番幾年買書錢其實都係番度,不過要一次過拎幾千蚊出黎 ...
最慘現實唔係咁理想。
我女學校得2科用電子書(又係指定要買ipad)。
首先嗰2科嘅電子書係要俾錢買嘅,唔係買完ipad就唔洗俾錢。而其中1科仲規定要買埋實體書。

即係要俾錢買ipad,電子書都要俾錢買之餘仲要買1本實體書,而其他科全部都要買書嘅!唔計ipad,淨係上學期已經要$19xx。

雖然無可否認呢2科課堂上嘅互動係多左~但最衰電子書又未完善,有時d功課攪成個鐘㩒極都交唔到。真係手寫都無咁嬲

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:LedTV+發表於+16-7-8+19:28+其實報間

原帖由 water-lily 於 16-07-08 發表
讀左幾年先推行架,唔通轉校咩

大宅

p_o_m_a_n 發表於 16-7-9 01:59
最慘現實唔係咁理想。
我女學校得2科用電子書(又係指定要買ipad)。
首先嗰2科嘅電子書係要俾錢買嘅,唔係 ...

我仔都係咁,比錢買ipad 唔係問題,但要買2套書,我覺得超離譜。到要溫書時,呢度睇下,果度睇下。都唔知佢做係邊!

公爵府

p_o_m_a_n 發表於 16-7-9 02:03
讀左幾年先推行架,唔通轉校咩

不是逐步推行嗎?而且學校推出新政策之前,有沒有諮詢現有學生家長?
如果沒有諮詢下要求下年度小二至小六學生買,就太過份了

首頁
23456...8

尾頁

跳至