夫婦情感

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

aidan08 發表於 16-7-14 14:41
明報專欄、男人愈壞愈可愛(好似咁上下名),好似佢同深雪出過問題男女嗰D.....

...

我以前好鍾意睇佢寫小男人心態嘅作品,而阿旦又將佢演繹得好好。

反而深雪寫嘅嘢太過極端...但我反而諗起以前有套電影叫「小親親」。
百花叢裡過,片葉不沾身。

大宅

第三者應該都唔想做第三者. 誰不想可以順順利利戀愛結婚, 白頭到老.

所以我唔太理會第三者是誰, 其實變的那個是自己的另一半. 問題的出現, 責任大部份應該在另一半身上吧. 第三者的出現可能只是一個契機. 不是她也會是別人.

珍珠宮

開心吸收勳章

aidan08 發表於 16-7-14 14:44
Come on! 男人梗係無咁講啦,呢個係我演繹啫......
咁你都可以文藝D嘅,咁佢地緣盡囉.....

又可能係根本大家唔夾。

珍珠宮

開心吸收勳章

WHDOREME 發表於 16-7-14 14:47
第三者應該都唔想做第三者. 誰不想可以順順利利戀愛結婚, 白頭到老.

所以我唔太理會第三者是誰, 其實變的 ...

妳可以咁講嘅,遇唔到A都會䚃到B,只係先後次序吧!

通常有過比較先會發覺好/唔好。

伯爵府

wing1388 發表於 16-7-14 14:30
妳個意思即係話嗰啲全部都係「藉口」對嗎?

另外我講嘅所謂親疏有別,即係一般人會破口大罵人哋做第三者 ...
喂,咁網上鬧人就梗係無保留啦,無後果嘛。但現實生活你唔會咁鬧人好大原因係為自己,而唔係因為為對方喎。鬧完你大家關係會點?仲洗唔洗見?會唔會影響其他人等等都係考慮。仲有,咁呢個人雖然你好憎佢做第三者,但如果佢對你好好,你又會用弟第二個approach 去話佢。但咁唔代表因為佢係朋友親人而會覺得佢做第三者好啱㗎喎!

伯爵府

wing1388 發表於 16-7-14 14:48
又可能係根本大家唔夾。
理X得佢啦!總之如我所料玩唔得耐囉。

珍珠宮

開心吸收勳章

aidan08 發表於 16-7-14 14:54
喂,咁網上鬧人就梗係無保留啦,無後果嘛。但現實生活你唔會咁鬧人好大原因係為自己,而唔係因為為對方喎。 ...

我冇話覺得佢啱...

咁既然咁憎人做第三者,唔係應該一視同仁咩?反正都咁憎又需唔需要顧及同佢嘅關係呢?我純粹想研究下,睇下一般人對親友係第三者時所採取嘅態度會係點,因為,我想為寫下個故事攞啲意見。

珍珠宮

開心吸收勳章

aidan08 發表於 16-7-14 14:56
理X得佢啦!總之如我所料玩唔得耐囉。

咁而家妳對妳BEST FRIEND如何?可唔可以KEEP返以前一樣?

琥珀宮

畀面勳章

wing1388 發表於 16-7-13 18:30
其實又係雞同雞蛋嘅問題,可能有第三者呢個誘因嘅出現先會令對方覺得唔再愛元配,因為有咗比較,但如果呢 ...
可能有第三者呢個誘因嘅出現先會令對方覺得唔再愛元配 <----- 完全係藉口嚟, 已經大個人結埋婚, 點會唔知乜叫愛 ? 只可以講話愛唔夠 / 人變心, 但呢樣嘢, 係自已選擇嘅, 做人拖泥帶水又唔認, 根本就無責任心, 咪將出軌行為無奈化 / 合理化囉

珍珠宮

開心吸收勳章

I9528 發表於 16-7-14 15:11
可能有第三者呢個誘因嘅出現先會令對方覺得唔再愛元配

已經大個人結埋婚, 點會唔知乜叫愛 ? 」<====妳真係認為咁大個人結埋婚就知乜嘢係愛?

但我真係睇過有問題係問「結婚嗰個係唔係最愛嗰個?」

好多時啲人結婚未必係真係愛同佢結婚嘅人,只係咁啱想結婚時,嗰個人响佢身邊,於是順理成章就同一個唔知自己係唔係愛,而係同一個「接受到」嘅人結婚吧!

琥珀宮

畀面勳章

wing1388 發表於 16-7-14 10:26
我就咁睇,JM妳所講嘅係一啲好正路好理想嘅諗法嚟...女人係唔係結婚後就唔會三心兩意,一心為頭家呢?呢一 ...
我自己反而睇 bk 多咗, 其實好多人都未諗清楚就結婚
甚麼意外大肚 / 拍得耐/ 要幾多歲前嫁得出/ 唔想做高齡產婦 / 為排公屋..............有幾多係因為愛 + 了解而結 ? 我覺得只係為湊合而結, 婚後出現嘅矛盾不磨合自然更多, 好多人根本唔會反思而去修正婚姻, 而係逃避 ----> 推卸責任 ----> 出軌 -----> 合理化

甚至好多人生仔後, 根本唔將婚姻放眼內, 只係照顧小朋友 + 分房........., 咁樣嘅生活, 有意思 ? 既然婚姻出問題, 出軌唔會幫到件事, 而小三出現, 亦唔能夠合理化

子爵府

wing1388 發表於 16-7-14 15:18
「已經大個人結埋婚, 點會唔知乜叫愛 ? 」

最愛=最適合?
最適合=最愛??
結婚要同最適合還是最愛???
所有都係timing
緣份虛無飄渺,覺得果刻係佢喇
不過人會變姐...

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

你點解會想知?!
.........................................

琥珀宮

畀面勳章

所以呢d咪叫" 湊合" 囉, 人有我有, 由開始已經唔尊重婚姻嘅主旨, 出咗問題 / 唔滿足就用藉口出軌

珍珠宮

開心吸收勳章

I9528 發表於 16-7-14 15:23
我自己反而睇 bk 多咗, 其實好多人都未諗清楚就結婚
甚麼意外大肚 / 拍得耐/ 要幾多歲前嫁得出/ 唔想做高齡 ...

所以有好多問題本身要正視,而唔係單單一個第三者出現就會令人想去出軌,第三者只係一個引爆婚姻問題嘅「藥引」,倒返轉來講,有好多人將一啲潛藏嘅婚姻問題歸咎於第三者而忽略咗自己本身嘅婚姻問題,所以我話係雞同雞蛋嘅問題。

琥珀宮

畀面勳章

我心中, 愛, 係可以為對方付出一切, 包括生命, 就算一世單身, 都唔會為結而結, 呢個係我對愛嘅尊重與理念

珍珠宮

開心吸收勳章

eggpudding 發表於 16-7-14 15:25

最愛=最適合?

即係有人覺得自己著貼身褲好睇,但原來佢本人係兩條腿又肥又粗,人家話佢唔好睇時佢就話:「你理理得我啫?我鍾意呀!我鍾意,我覺得適合呀!」

珍珠宮

開心吸收勳章

lovestarry001 發表於 16-7-14 15:26
你點解會想知?!

我頭先講咗啦,為寫新故事準備。

琥珀宮

畀面勳章

wing1388 發表於 16-7-14 15:36
所以有好多問題本身要正視,而唔係單單一個第三者出現就會令人想去出軌,第三者只係一個引爆婚姻問題嘅「 ...
唔一定要有藥引先可以察覺 / 正視問題, 根本就係一直逃避, 唔解決, 好似醫療事故咁, 唔通要比人告先正視 ? 好多係要响問題出現時要即刻修正, 只不過而家太多人視道德如無物, 但唔代表咁係啱

子爵府

wing1388 發表於 16-7-14 15:39
即係有人覺得自己著貼身褲好睇,但原來佢本人係兩條腿又肥又粗,人家話佢唔好睇時佢就話:「你理理得我啫 ...

好難去定係咪match喎...
一生都學不懂的課題
未經本人同意,請勿轉載內容!

首頁
23456...8

尾頁

跳至