自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

yusostupid 發表於 16-7-13 23:24
我老公個妹就係用方案二, 唔使十年, 四年,2011年豆腐潤 一百幾萬,做九成按揭, 得左, 而家升到三百幾 ...

咁同屋企買俾佢有乜分別?
點可能一毫子都唔洗?
唔俾之餘,問呀媽拎?

大宅

回覆樓主:

如果因為失業或一啲特別事情發生而無錢 唔比真係無所謂 如果一齊正常平時仲成日花天酒地 去旅行 成日換電話 咁個人就好有問題 完全無責任心

大宅

good_pig 發表於 16-7-14 12:02
做仔女千祈唔好咁諗

要儲就自己儲

我係用家長心態諗:mother:年代不同,俾家用係代表咩呢?我覺得只係一種儲蓄習慣。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

1,2方案都

家用唔至要比2K
但人工冇15K

同埋唔比家用又住屋企食屋企
我阿媽應該會

願身邊人皆有所歸

大宅

自問做唔到

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-7-14 12:02 做仔

原帖由 20jack09 於 16-07-14 發表
我係用家長心態諗年代不同,俾家用係代表咩呢?我覺得只係一種儲蓄習慣。
...
比家用係消費既一項。

大宅

good_pig 發表於 16-7-14 15:08
比家用係消費既一項。

只可以講呢樣係新舊思維嘅分別,所以老實講,我會幫佢地儲起。我認為家用只係一份心意

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-7-14 15:08 比家

原帖由 20jack09 於 16-07-14 發表
只可以講呢樣係新舊思維嘅分別,所以老實講,我會幫佢地儲起。我認為家用只係一份心意
...
c6 遲交少少
99 已經哦到爆炸

男爵府

引用:Quote:yusostupid+發表於+16-7-13+23:24+我

原帖由 852fafa 於 16-07-14 發表
點可能一毫子都唔洗?
唔俾之餘,問呀媽拎?
有比兩千五,連帶飯,我老公比搵兩萬比曬兩萬家用,我果時未嫁冇同佢地住,老公月頭已經冇曬錢,要我接濟,所以我到而家都放唔低,憎到佢爆炸,而家啲親戚朋友以為佢好叻女好本事,我就係自私衰到爆新抱

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:yusostupid+發表於+16-7-13+23:24+我

原帖由 852fafa 於 16-07-14 發表
點可能一毫子都唔洗?
唔俾之餘,問呀媽拎?
唔係屋企買,係佢哥,我老公同我買

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

男爵府

good_pig 發表於 16-7-13 23:15
父母恩比海深,多年養育之恩,無論怎也難以完全回報。當子女長大成人,出來社會工作,或多或少給父母家用也 ...

朋友 :

夫婦年紀三十中,從來沒有俾家用四大長老,早年托長老揍幼稚園孫 (返學接送 + 孫子在長老家過夜 + 長老包餐),象徵式俾 2K / 月照顧費,夫妻自己住自置私樓。今年孫子返全日和不需在長老家過夜 (每天仍要接放學和照顧幾小時),夫婦要 cut $2K 照顧費。有時,長老賺多了,長老給夫婦幾仟元,夫婦好開心!

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-7-13 23:15 父母

原帖由 Miss_Yellow 於 16-07-14 發表
朋友 :

夫婦年紀三十中,從來沒有俾家用四大長老,早年托長老揍幼稚園孫 (返學接送 + 孫子在長老家過夜 + ...
呢d只可以叫幸福..
.我識人退休後 隔兩日過海幫個仔拎d衫返自己屋企洗再拎返去....

我做仔女都覺得超over

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-07-14 發表而

原帖由 Brainwave 於 16-07-14 發表
我曾經睇過一個外國嘅理財節目,個expert講父母應該收返同住成年子女租金,目的係要佢知道,現實世界住屋係 ...
中國人家庭觀念唔同外國人,考順父母,不單係供養,比家用,如果父母病咗,子女陪同睇醫生……等等!

有D外國人,子女長大就離開父母獨立,一年見幾次,父母老咗就由政府供養,咁其實好過班”啃老族”

象牙宮

回覆樓主:

我生阿仔係我既意外,亦係我同老公既最後決定,所以養到佢唔讀書就算數!唔望佢搵錢比我,因為我知而家咩都貴,希望佢儲到錢就得!我地兩公婆老左無錢就會搵政府救命,但求阿仔唔使問我拎錢就得,我貼少少晚飯錢無問題,食得我幾多錢(講緊屋企煮)

象牙宮

karshing 發表於 16-7-14 17:39
中國人家庭觀念唔同外國人,考順父母,不單係供養,比家用,如果父母病咗,子女陪同睇醫生……等等!

有D ...

我D外國表哥都係咁,雖然父母香港人,但外國出世,果邊係咁教育思想

侯爵府

醒目開學勳章

佢地將D錢黎儲, 俾2K家用我可接受. 反正若我經濟OK, 我收佢地既家用都係打算幫佢地儲錢, 到將來佢地有用時俾番佢地. 即係我做父母既, 永遠到仔女有需要時會出手相助. 平時唔會容許佢地唔俾家用, 教佢地呢個係責任, 但我收完其實又唔係自己袋.

我生佢地出黎唔係為左將來要有人養我終老, 我生得佢地出, 照顧佢地係我既責任, 佢地唔係我既工具!

珍珠宮

我一定會好傷心,我日日都同佢地講大個要比家用,如果講佐咁多年都唔識做,我都冇辦法!
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

寶石宮

引用:我一定會好傷心,我日日都同佢地講大個要比

原帖由 bigbighei 於 16-07-14 發表
我一定會好傷心,我日日都同佢地講大個要比家用,如果講佐咁多年都唔識做,我都冇辦法!
...
一出黎做野就問啦

首頁
23456...9

尾頁

跳至