自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

大宅

回覆:我想喺禮拜日煮定未來五日番工既LUNCH

絕對冇問題,飯可以一包包放冰隔,餸煮好又係冰隔,以前晌外國讀書一個人煮一個人食慣咗咁做,冇問題喎!我連方包都入冰隔,食即刻放入多士爐,方便!㷛咗嘅湯都係隔渣一盒盒入冰隔

男爵府

zoie_w 發表於 16-7-20 17:04
我多數會帶蒸送或者想燜下雞翼, 我多數用蒸煮飯盒(即不鎸綱嗰D)
如果我禮拜日煲定五日白飯, 分好份量放入雪 ...

我以前住宿舍有個台灣女仔買左一式一樣的膠飯合,長方型,一次過煮好我估有六七合放冰格,明天要食就前一日解凍放回雪櫃下格

公爵府

好多回應呀!

其實我係睇左另外一個POST參考某位JM既

我係一個人住, 要番工, 所以有時真係想慳番D時間同金錢, 加上我食又無咩所謂, 係蒸送就可以了, 屋企附近唔近街市, 街市要去到好遠先有, 最近得間街寶可以買送, 所以我現在都會禮拜日抽D時間去買定D豬肉, 豬扒, 菜都有買, 但會即晚會食, 或者第二晚食, 唔會擺太耐, 魚就行開街市就會買新鮮的即晚食, 但多數帶飯就會帶豬肉比較多, 我會禮拜日煮定四日白飯(即禮拜一, 二, 三, 四), 分好哂一碗碗份量, 保鮮紙包住, 第日要帶既先至倒番碗飯落個不銹鋼飯盒度, 而送就只係整第日要帶飯既份量, 所以我現在都係要之前嗰晚先醃肉同蒸熟佢, 咁禮拜五就會買飯盒食

但有時收左工好想去做運動, 有時又想進修下, 或者上下興趣班, 唔想趕頭趕命去買送, 番到屋企又要攪一輪, 所以我有呢個想法, 但其實呢個想法唔係我諗到先既, 我只係參考, 想慳左晚晚要切肉醃肉同蒸熟個送既步驟, 同埋禮拜五都可以帶埋飯, 除非嗰晚有約

同埋我係用呢D不銹鋼飯盒架, 如果我配多幾個, 將D白飯, 煮好左既送入落去再放冰格, 第日要帶既就之前嗰晚放番入雪櫃度解雪, 之後第朝就直接帶番公司午餐時再蒸熱, 咁樣唔知WORK唔WORK, 我知道係無咁有益, 但為左多D時間用, 所以有咁既想法, 但呢D飯盒應該配一個都唔平的, 所以我要考慮清楚

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆:我想喺禮拜日煮定未來五日番工既LUNCH

不如買個迷你飯煲, 日日煮飯!

放下自在

珍珠宮

zoie_w 發表於 16-7-20 19:53
好多回應呀!

其實我係睇左另外一個POST參考某位JM既

這種蒸飯盒可以煮新鮮飯
既然用這個就不用煮定5日飯
整定的餸可放冰箱
前一晚拎定放雪櫃
我冇咁做但我諗應該ok

公爵府

cattz288 發表於 16-7-20 19:58
不如買個迷你飯煲, 日日煮飯!

但都要花時間洗米, 煮飯, 之後又要洗....

我既目的係想慳到時間比自己, 收工做完運動, 或者上完堂番來個人都散哂啦!

伯爵府

This is called meal prep
一般都係凖備定4-5日 冇問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

煮定五日比較難,d飯實硬哂乾哂,最多煮定三日。之後兩日或者食粥?煲粥好快啫,睇火就得

珍珠宮

我可能係少數覺得冇問題
香港人習慣要食新鮮飯送, 我以前讀書時都係煮晒成個星期飯送, 本身對食冇乜大要求

大宅

zoie_w 發表於 16-7-20 17:04
我多數會帶蒸送或者想燜下雞翼, 我多數用蒸煮飯盒(即不鎸綱嗰D)
如果我禮拜日煲定五日白飯, 分好份量放入雪 ...

我用密實盒放好煮5日飯 (全個密實盒只放白飯) ,不過上星期有2日無帶, 結果昨日同今日都帶左返工,無咩問題,當然係無頭果2-3日咁好食, 但我接受到~.

男爵府

開心吸收勳章

買部抽真空機,煮好食物放袋內抽走空氣, 保存得好啲

公爵府

lovely_cat 發表於 16-7-20 20:14

我用密實盒放好煮5日飯 (全個密實盒只放白飯) ,不過上 ...

請問您係用膠定玻璃既密實盒架? 咁妳係放喺冰格定雪櫃內??

大宅

外國好多人會咁做,你唔介意口感差左其實冇問題

公爵府

liza831 發表於 16-7-20 20:17
買部抽真空機,煮好食物放袋內抽走空氣, 保存得好啲

咁請問我現在用緊既呢種不銹鋼飯盒算唔算係抽真空呀??

公爵府

yanloi_lou 發表於 16-7-20 20:19
外國好多人會咁做,你唔介意口感差左其實冇問題

我唔介意, 一餐半餐, 主要係想慳到D時間

珍珠宮

引用:波仔的飯都係一盒盒放冰格來賣的,樓主把飯

原帖由 Ahlite 於 16-07-20 發表
波仔的飯都係一盒盒放冰格來
賣的,樓主把飯菜分細盒全雪冰格應該無問題吧!
...
我覺得波仔飯唔好食

男爵府

開心吸收勳章

zoie_w 發表於 16-7-20 20:19
咁請問我現在用緊既呢種不銹鋼飯盒算唔算係抽真空呀??

我意思係呢款,食物會密封得再好啲同慳位

男爵府

Ahlite 發表於 16-7-20 19:16
波仔的飯都係一盒盒放冰格來
賣的,樓主把飯菜分細盒全雪冰格應該無問題吧!
...

大宅

冇問題, 我不嬲都係咁, 但係唔會用飯, 因為容易變壞...

我會用雪藏烏東, 朝早起身扲一個出黎, 晏晝就解凍..

可以買miso 湯放係公司, 用一匙加水就oK

菜會用唔係綠色菜葉果D, 我平時用粟米, 西蘭花, 耶菜花 etc... 呢D放係冰格都唔怕...

肉就可以用雞or 豬肉, 牛肉留太耐好硬

侯爵府

醒目開學勳章

我唔係好似你講一次煮定5日既飯菜. 但我會將平時食剩既飯包起放係雪櫃, 到有一日食晒d飯, 有餸但無飯帶既時候, 就會用番呢d 之前淨低既白飯啦. 試過超過一星期都無問題. 當然, 亦試過放左好耐, 發左霉.

首頁
23456...15

尾頁

跳至