自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

baby_yee 發表於 16-8-10 17:32
呢個牌子書展有?我見sogo賣緊6百左右

呢個牌子都唔錯,肩帶又可以調教高低

洋房

回覆 23april23 的帖子

Tiger family 係香港品牌黎架~

大宅

yukiblythe 發表於 16-8-10 17:58

無所謂,實用就得啦,唔怪得知平咁多

伯爵府

yukiblythe 發表於 16-8-10 17:58

不是德國?check過又話德國既?

Ruph出世啦,2010

洋房

Beckmann 書包

奉勸各位家長考慮清楚才買,以下是我經驗

我們在去年都係書展買咗,因為小朋友望到就好喜歡,又有雨檔,而且見物料不錯就買了他們。
因為書包本身兩旁無隔(可能係因護脊設計關係吧)。又因為小朋友本身坐校車返學,所以儘量雙手唔攞嘢較安全、書包無咩分隔情況下,水樽、課本、美勞、食物盒等用品一次過放到書包裡,就好明顯不夠位,而且要攞嘢又係一個不便。
書包只用了一年仲好新,嚟緊上小二係想多用一年,可借以我哋係唔夠用,嚟緊要買過新。
希望貴公司考慮作出改善~

事實係去年一開學好多小朋友用你哋書包,跟住就好多人都換咗另一個品牌。我以上表達嘅情況,有經驗嘅媽媽一睇就會明。唔係話你哋品質有問題,而係設計未必真係咁合適本地小學嘅學生用!大家睇 FB comment 我諗係較忠肯~

大宅

回覆樓主:

想知Lego書包幾錢?Thx

子爵府

bigearmoster 發表於 17-7-19 10:41
Beckmann 書包

嘩。個書包放咁多野咁重。咁樣未仲唔安全。。。。
我小朋友學校基於安全,初小係一定要用小息袋,而且書包可以無咁重。。。
勞作文具小朋友可以放學校

男爵府

bigearmoster 發表於 17-7-19 10:41
Beckmann 書包

請問點樣唔夠用?唔夠放晒所有書?

男爵府

ta_bg01 發表於 16-7-22 01:04
眼見有SPI, impact, beckmann, ergobag, lego, moonrock, oxford university, Millie, Tiger family等牌子 ...

請問知唔知道lego有咩書包特別平?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

soscho 發表於 16-7-22 17:33
beckmann係咪內籠都唔大?

如果係大size,入面都裝到好多野,我仔用緊大 size可以裝晒所有野,連File都放到唔使摺埋。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

41009022009 發表於 17-7-19 11:52
嘩。個書包放咁多野咁重。咁樣未仲唔安全。。。。
我小朋友學校基於安全,初小係一定要用小息袋,而且書包 ...

你間小學就好, 可以放勞作文具係學校, 我地餐餐都要帶返去

確實分隔多好重要, 又要放勞作袋, 又要放餐具...餐盤, 又要夠高
(放功課袋, 唔夠高d通告又會比佢整爛)

2旁放水壺袋最好又要夠深
日本の平安を祈ります

子爵府

kk80400 發表於 17-7-19 12:16
你間小學就好, 可以放勞作文具係學校, 我地餐餐都要帶返去

確實分隔多好重要, 又要放勞作袋, 又要放餐具. ...

其實我唔建議一個書包放哂所有野,小朋友孭上身。就算書包幾好幾卸力,都係大負擔。尤其初升小一,仲未習慣和夠力孭大書包。。
我小朋友學校強制用小息袋,
因為有d學校,小一既小息不是係課室放,小息時咁上落樓梯,一隻手又拎水另一隻手又拎小食盒,無手扶扶手,自己跌親事小,如果水樽向下跌,扑中同學仔事大。
所以用小息袋除左減輕負擔之外,亦方便出入。。。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

41009022009 發表於 17-7-19 12:26
其實我唔建議一個書包放哂所有野,小朋友孭上身。就算書包幾好幾卸力,都係大負擔。尤其初升小一,仲未習 ...

佢之前都用小息袋,但永遠唔見,所以我都唔再買,佢擦膠我一個學期都要買大約4x舊比佢,鉛筆就更多
日本の平安を祈ります

珍珠宮

41009022009 發表於 17-7-19 12:26
其實我唔建議一個書包放哂所有野,小朋友孭上身。就算書包幾好幾卸力,都係大負擔。尤其初升小一,仲未習 ...

果d小食勞作、餐具,基本上都唔重,重係d書,同薄.....
日本の平安を祈ります

子爵府

daisypoyee 發表於 17-7-19 11:59
請問點樣唔夠用?唔夠放晒所有書?

書一定夠放。。。
但如果要放水樽和食物盒,就唔多夠。。。。因為書包所謂水樽位,只是側袋,大支唔夠放。。。

子爵府

kk80400 發表於 17-7-19 12:28
佢之前都用小息袋,但永遠唔見,所以我都唔再買,佢擦膠我一個學期都要買大約4x舊比佢,鉛筆就更多 :igive ...

小息袋都可以唔見。。。。。
如果係學校無可能,有寫名班別一定揾到物主。擦膠文具就話難揾返。
嘩,四十幾舊擦膠,我小朋友全學期只唔見一舊咁大把。。。。

珍珠宮

41009022009 發表於 17-7-19 12:32
如果係學校無可能,有寫名班別一定揾到物主。擦膠文具就話難揾返。
...

唉 佢連書都唔見過,作業又係
日本の平安を祈ります

禁止訪問

珍珠宮

41009022009 發表於 17-7-19 12:32

你小朋友就好啦,我果個大頭蝦到死,都試過連筆、擦膠貼名,都一樣唔見

試過,佢唔見到補唔切,第二日返學變咗冇擦膠,又被寫手冊

我打算下次一盒一盒甘買架啦

我絕對唔會買大舊比佢,最細舊果款,預佢唔見
日本の平安を祈ります

別墅

首頁

尾頁

跳至