自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

引用:爸爸今年 5 月在老人院職員洗肚後腹膜炎死

原帖由 Miss_Yellow 於 16-08-25 發表
爸爸今年 5 月在老人院職員洗肚後腹膜炎死了,爸爸生前多次投訴職員沒有消毒雙手下就接觸肚喉,引發腹膜炎 ...
不如在此公開邊間老人院,譲各位JM唱開去,同埋—定要找傳媒幫手

男爵府

木土土 發表於 16-8-25 19:16
社署只會就老人院工作程序去睇有無疏忽,除非開死因庭,否則無咩可能判定到死者因疏忽照顧致死!

...

明白, 即是屋企人俾人插了一刀,警告插人者下次唔好啦,拜拜!哈哈

wcpcelia    發表於 16-8-26 08:45

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-8-25+19:16+社署只

明白, 即是屋企人俾人插了一刀,警告插人者下次唔好啦,拜拜!哈哈
無咩辦法,再磨落去,延長痛苦的仍只是受害者家人!

唯有放下

侯爵府

2018復活節勳章

Miss_Yellow 發表於 16-8-25 18:08
三個月?會否是醫生逐步試驗抽絲剝 kan 最後才確診?在我爸今年走時,我先生也同時呼吸困難,醫院磨了好久 ...

我地第一次到第三次睇已經問係咪有癌,醫生堅持話唔係

期間我有叫爸爸去睇第二個醫生, 佢話醫生都話唔係睇第二個來做咩。

點知到第三個月, 發現好唔妥先去照腸胃鏡, 証實係了

侯爵府

2018復活節勳章

Miss_Yellow 發表於 16-8-25 18:13
是的,是有人這麼説 :

根本你們辭工全身照顧家人,不送去老人院就不會發生呢 D 事!

講得出呢句嘅人一定好有錢, 係唔係個個都可以放下工作呢?

雖然我自己真係辭職照顧我爸爸,但唔代表個個都可以咁,我以家都係靠積蓄渡過, 等阿囡返埋學我就搵兼職了。

講呢句說話嘅人完全無諗過當時人心情, 好討厭, 超討厭

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Miss_Yellow 發表於 16-8-25 19:02
今天社署負責調查的社工,判定老人院有嚴重疏忽,但認為爸爸的死沒証據是老人院全數負責。
...

似乎都有JM提到,社署的確只可監督院社改善,不可以肯定死者死因。如有死因聆訊,就可知邊方要負責。

伯爵府

玩具勳章

回覆樓主:

珍珠宮

環保接龍勳章

Miss_Yellow 發表於 16-8-25 12:27
爸爸今年 5 月在老人院職員洗肚後腹膜炎死了,爸爸生前多次投訴職員沒有消毒雙手下就接觸肚喉,引發腹膜炎 ...

你民事告佢,最多都係得金錢賠償, 咁就睇下要唔要錢去照顧其他家人。
個職員唔會坐監。就算老人院停牌,改一改名又可以做生意。
大家好,我是子悠~~

子爵府

邊間老人院?

男爵府

樓主節哀。

金錢賠償一定要拎,取回公道既其中一種。拎回可以做以爸爸名義做善事。

之後一定要將呢件事廣傳。唔會有第二個受害者

男爵府

淘寶 發表於 16-8-25 19:53
講得出呢句嘅人一定好有錢, 係唔係個個都可以放下工作呢?

雖然我自己真係辭職照顧我爸爸,但唔代表個個 ...

JM,那位朋友雙親仍然健在 (仍能工作),朋友不是富有,但確是沒有家庭負擔,不需給四大長老一分錢家用。感覺是 "沒有飯吃,何不吃粥"

侯爵府

我唔識,但希望還你地一個公道
Rip

男爵府

DengCK 發表於 16-8-25 22:51
樓主節哀。

金錢賠償一定要拎,取回公道既其中一種。拎回可以做以爸爸名義做善事。

JM,確是費時傷神,會再跟家人商討。
其實,今天電話對話中也感覺到社署那位負責調查的社工語氣不太好,她說判定了老人院有疏忽,也出了警告信給老人院,問我仲想如何做?!明白,只是老人院被要求進行改善,但是我們這一方呢?一句道歉也欠奉。

大宅

RIP...
Jm, 替你難過,人命已不在,有再多錢也無用。希望件事可以廣傳~

侯爵府

2018復活節勳章

Miss_Yellow 發表於 16-8-25 22:57
JM,那位朋友雙親仍然健在 (仍能工作),朋友不是富有,但確是沒有家庭負擔,不需給四大長老一分錢家用。感 ...

老實講, 如果我朋友咁同我講, 我一定唔會再搵佢

大宅

回覆:爸爸死了,老人院疏忽 ......

樓主請保重!
你所講的院舍是私院定津院?
如果係津院,你可以按機制向有關單位作出投訴
如果係私院,我個人建議你同社工反映你要求

子爵府

回覆樓主:

搵議員幫手? 呢輪選舉期佢地可能會積極啲

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:Quote:方方媽媽+發表於+16-8-25+12:33+可以

我們俾唔起時間和精神。
呢句好殘硞,不過糸事實,除非我地糸有$人

子爵府

引用:樓主請保重!你所講的院舍是私院定津院?如

原帖由 yueching 於 16-08-25 發表
樓主請保重!
你所講的院舍是私院定津院?
如果係津院,你可以按機制向有關單位作出投訴
我都想知私院定津院

別墅

我媽媽幾年前患癌,很痛苦,那種痛苦是家人怎樣悉心照顧她也無法減輕她一丁點的痛楚。爸爸看著他更難受,因無能為力。

當她生命在倒數時(<1yr),醫生告訴她做手術可延長3-6mth,由於她不太老(62歳),所以她決定做手術,其實我們對手術成效不太有信心,但她想做便做吧。結果,做完手術,出院後未夠24小時便離世了。

爸爸很傷心,
但另一方面我們也覺得媽媽終於不用再痛苦了,解脫了。

如果樓主只想院舍一個道歉,我十分支持。
如果樓主開院舍名,讓其他人多加考慮後才讓病患家屬入住,既然認定是院舍過失便開吧,怕什麼。

我實在愧疚自己無能為死者提供更好的照顧。所以我會更努力裝備自己,以後能為生者(死者另一半、自己家人)提供更妥善照顧。

首頁
23456...8

尾頁

跳至