自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

lingwu 發表於 16-8-30 11:14
打又打過,鬧又鬧過
好聲好氣咁教佢又係咁
親我訓左教就自己係到攪

你試下問下健康院,可能有專業人士幫你
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

男爵府

回覆:7歲仔好鐘意玩啫啫,點教好?

係咪發炎?包皮長?急尿係度忍唔去廁所?係就唔關佢事,但唔係就可能好奇...真係唔知點攪...搵社工/專業人士?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

家長唔好大驚小怪,因為佢地覺得好舒服,這個過程係正常的,唔好跨大問題去嚇佢,要用分散主意力去改善,我仔幼稚園玩到升小學,有次幼稚園火警演習,老師話個個同學仔都走出課室,係得佢一個唔肯走係到磨櫈,磨到出晒汗都唔肯走,升左小學功課多都無咩時間玩,之後就無再玩了,見佢玩時只要停止佢的行為,比佢玩下其他野過左就唔玩了,問心理學家都係咁答,同時教下佢正確性知識,例如要玩前先洗手,否則好易細菌感染,而且這行為比較私人唔可以係別人面前做......

Hotpot-baby    發表於 16-8-30 22:09

水晶宮

回覆:7歲仔好鐘意玩啫啫,點教好?

我記得之前有jm出過post,主角係幾歲的女女。果時好多jm都有俾過意見,如果可以搵返俾樓主參考下就好了

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

原來咁細已經有需要

好心d阿媽咪再帶d細老仔入女廁/女更衣室

象牙宮

2024年龍年勳章

kikikay 發表於 16-8-30 21:47
原來咁細已經有需要

好心d阿媽咪再帶d細老仔入女廁/女更衣室

真係唔知咁細個已有需要。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

lingwu 發表於 16-8-30 11:44
有教佢架,唔可以咁細過就玩
要用黎將來大個仔娶老婆
生BB用的,同埋見佢條咕咕

會唔會係痕所以摸咋?

大宅

lingwu 發表於 16-8-30 14:41
佢有個哥哥,我見到佢多數都係訓醒冇野做先至去玩
所以我都叫佢去玩玩具,但佢又話哥哥未訓醒得佢一個人玩 ...

佢鐘唔鐘意打遊戲機,睇電視或者睇書,俾佢試多啲唔同興趣,分開佢注意力可能有幫助。如果我仔係咁,我都會極力阻止,怕佢越玩越大。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我識有個男仔依家2x歲 唔好話結婚 拖都拍唔到
飛機都唔感打
佢話一有反應就淨係諗起佢媽點打鬧兇佢 而家要睇醫生 都睇左好耐無乜起色

如遇咁既問題 唔建議又打又鬧又恐嚇
童年陰影唔講得笑 有D說話唔講得出口
男人既事好應該交比男人之間去解決
始終男女係唔同

侯爵府

lingwu 發表於 16-8-30 11:44
有教佢架,唔可以咁細過就玩
要用黎將來大個仔娶老婆
生BB用的,同埋見佢條咕咕

試過發炎仲玩

大宅

回覆樓主:

其實小朋友都有自己思想同感覺. 如果玩啫啫係唔舒服, 你迫佢都唔會玩.

呢啲係天性, 你打佢鬧佢都冇用.

另外, 擔心佢會變態... 咁再大啲先玩啫啫/唔玩啫啫就唔會係變態? 睇唔到有乜相連關係.

男爵府

其實佢是不是痕所以抓?我仔以前都係成日搞,跟著立下決心幫佢割包皮,割完真的冇再搞了

珍珠宮

lingwu 發表於 16-8-30 11:14
打又打過,鬧又鬧過
好聲好氣咁教佢又係咁
親我訓左教就自己係到攪

我係cac睇過本書教呢d, 大概都係畀多d生活興趣畀佢,有寄託吾玩呢d

男爵府

引用:我識有個男仔依家2x歲+唔好話結婚+拖都拍唔

原帖由 小豬澄 於 16-08-30 發表
我識有個男仔依家2x歲 唔好話結婚 拖都拍唔到
飛機都唔感打
佢話一有反應就淨係諗起佢媽點打鬧兇佢 而家要 ...
真是一世,陰公

侯爵府

回覆樓主:

我仔六歲幾,都係咁,成日玩jj, 叫極吾好玩都吾聽。唯有教佢係其實人面前吾好攞出來,會比人話變態比警察拉咁囉。

大宅

回覆樓主:

我細仔都係7歲,佢都有類似行為
無端端見佢隻手放在jj上面㩒住,有時行行下街都會咁,或者緊張就會
我地問佢點解會咁,係唔係急,佢又話唔係,問佢點解咁做,佢又話唔知
勸又勸過,又鬧過,都係咁,真係好頭痛

侯爵府

睛靈勳章

貓頭雀 發表於 16-8-30 12:10
真心問:
大家都話正常,咁發現個仔玩JJ 時,要扮睇唔到?
定好似嗌食飯咁:『你玩之前洗左手未呀?洗完先玩 ...

首頁

尾頁

跳至