懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

Liukut 發表於 16-10-4 13:46
有。每次都係塞藥。之後再要刮宮

半身麻醉?

男爵府

meichan12001 發表於 16-10-4 13:57
半身麻醉?

全身 n 半身麻醉都試過。其實出院後去中醫睇住坐月。好過自己煮補品補身。

男爵府

開心吸收勳章

Liukut 發表於 16-10-4 14:01
全身 n 半身麻醉都試過。其實出院後去中醫睇住坐月。好過自己煮補品補身。
...

咁你覺得邊樣好d?半身會唔會好驚?你醫生建議定你決定?

男爵府

開心吸收勳章

Liukut 發表於 16-10-4 14:01
...

你睇開邊個呀?始終同你經歷差唔多,想參考下,我第一次刮宮,所以我同老公都有點擔心

男爵府

meichan12001 發表於 16-10-4 14:16
咁你覺得邊樣好d?半身會唔會好驚?你醫生建議定你決定?

其實2種都會有後遺症。半身麻醉做完手術對脚郁唔到。要休息一日先好d..之後會有d脚痺。全身會插喉。之後喉嚨有d痛。出唔到聲。醫生多數叫你用半身麻醉。好快完成的。大約15mins做完。

男爵府

meichan12001 發表於 16-10-4 14:18
你睇開邊個呀?始終同你經歷差唔多,想參考下,我第一次刮宮,所以我同老公都有點擔心
...

中醫我去元朗睇的。最好近屋企附近。坐月時不要走來走去。多d瞓床休息。復原會好d...

複式洋房

Cheng_bb 發表於 16-10-3 09:01
我係因為之前有子宮頸癌,切除過子宮頸兩次,上年去到20w就小產
今次就一開始有就check子宮頸,confirm咗 ...

你真係搵命搏.... 祝福你同bb平安健康!! 加油!

男爵府

開心吸收勳章

Liukut 發表於 16-10-4 15:54
其實2種都會有後遺症。半身麻醉做完手術對脚郁唔到。要休息一日先好d..之後會有d脚痺。全身會插喉。之後喉 ...

係呀,佢叫我半身,但點解你有2次係全身嘅?

男爵府

meichan12001 發表於 16-10-4 16:36
係呀,佢叫我半身,但點解你有2次係全身嘅?

我有4次小產。4次都要刮宮。我試過1次全身。4次半身(3次刮宮。1次做子宮頸縫合手術)。

男爵府

開心吸收勳章

Liukut 發表於 16-10-4 16:59
我有4次小產。4次都要刮宮。我試過1次全身。4次半身(3次刮宮。1次做子宮頸縫合手術)。
...

喺屯門醫院做?第一次做刮宮,好緊張好擔心,係唔係好快做完嫁,麻醉連做手術係唔係20分鐘搞掂?其實我個組織得2.6cm,我都好怕會做錯決定,但塞藥又怕排唔清同發炎喎

P.s唔好意思,問你咁多野,希望你唔好嫌我煩啦

男爵府

meichan12001 發表於 16-10-4 17:17
喺屯門醫院做?第一次做刮宮,好緊張好擔心,係唔係好快做完嫁,麻醉連做手術係唔係20分鐘搞掂?其實我個 ...

我幾次小產都住不同醫院。第一次威爾斯。第二~三次聯合。第四次 n 子宮頸縫合手術屯門醫院。其實半身麻醉時你係清醒的。所以應該係聽到吸管聲。多數吸出嚟就ok..之後惡露唔多的。

男爵府

meichan12001 發表於 16-10-4 17:17
喺屯門醫院做?第一次做刮宮,好緊張好擔心,係唔係好快做完嫁,麻醉連做手術係唔係20分鐘搞掂?其實我個 ...

仲有生bb就喺QE。。其實大部份程序差不多。唔緊要呀~大家互相支持嘛。唔使客氣。我之前幾年成日小產都係上嚟bk...得到大家幫忙過渡的

男爵府

樓主保重

男爵府

樓主,祝福你呀,我都剛剛第二次小產,時間好似好慢長咁,大家加油,向前看!

男爵府

Cheng_bb 發表於 16-10-3 01:10
因為未夠24週法律上未算係一個人,所以佢地係唔會做d乜,我上次係20週小產,成晒形,叫佢地救bb,佢地就係 ...

政府醫院真係好過份,每個人都由胚胎慢慢成長再變成bb再長大成人架啦!點解細過廿四週就唔當係人呢?我痛失兩胎,所以我好明白作小產入政府醫院果種痛苦,佢地真係視幾週大嘅bb如無物,由得作小產嘅媽媽不斷流血至失去胎兒

男爵府

whomen 發表於 16-10-3 01:07
感覺政府24週前都不會太盡力保胎,樓主應找私家睇

好有同感,我試過兩次

男爵府

呢個post真係睇到好心嗡,太多同路人了想生個BB真係唔易樓主保重,其他有同樣經歷嘅媽媽都有保重,希望大家嘅小天使好快返返大家身邊

大宅

我都是啱啱上星期12週,小產左
早上做oscar仲見BB郁,不過當時已經不停流血中。
中午再去私家照發現有舊血塊走左入B度
整個下午不停流血及流左好多好大舊血塊,掌手咁大。
黃昏去急症再晚上係病房照時候話唔見阿B
已食藥排埋其他殘骸。
但我食完只有燒同發冷,不過唔再有大舊血塊流出只似經期咁。
唔知清唔清得晒。
係咪通常都會唔清要再食藥或刮宮?

大宅

傲雪BB 發表於 16-10-5 02:27
政府醫院真係好過份,每個人都由胚胎慢慢成長再變成bb再長大成人架啦!點解細過廿四週就唔當係人呢?我痛 ...

冇辦法,我也是20週痛失過,但當你看完好多書後,你會知道細過24週出世的根本生存不到,其實未過28週已經有好多問題,可況細過24週,只會増添bb痛苦。識好多24-27週出世的bb ,好多因身體問題要讀特殊,並不是因為讀特殊而厭棄,而係想想將來父母去世,冇人照顧他們,很可憐的。

大宅

lovelymbbb 發表於 16-10-5 07:45
我都是啱啱上星期12週,小產左
早上做oscar仲見BB郁,不過當時已經不停流血中。
中午再去私家照發現有舊血 ...

係,如果清唔晒要做刮宮

首頁

尾頁

跳至