自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:唔該! 對等左你半個鐘既媽媽好D得唔得

D老人家愛孫心切,時間又多,好中意早到㗎。有D明知你未收工,佢都要一早响度等㗎。叫極都唔聽又點怪得d後生。

大宅

回覆:zitzai 的帖子

講下我自己,以前星期六返半日,99每個月有一日星期六係新界覆診,咁佢就會約我同c6飲中午茶
但我地放1點,九龍返工,一早同佢講左最快要2點至到
但佢點都要一齊飲,咁佢睇完医生就去酒樓开位,同会叫到成枱点心
咁我每次去到,都要食D凍哂嘅點心,同俾99黑面話我地遲
其實明明一早講左要2點先到....

不過我次次都有叫人

大宅

love45 發表於 16-11-8 13:28
都係個句~一家唔知一家事,講緊人與人共處幾十年,唔簡單的。

我都唔信(天下無不是父母)依句説話!只是如果關係唔係差到要斷絕來往,做仔女咪帶D孫探下父母飲下茶Lo!陪一陣老人家已經好開心!而且孝順父母係比下一代睇最好身教!

侯爵府

親子王國15週年勳章

love45 發表於 16-11-8 13:07
唔係全部,一部分啦。

我有做開獨居長者義工探訪,好多長者,唔會同自己仔女孫兒講自己要睇醫生要覆診, ...
我婆上次都係咁, 明明啲仔女新抱可以攞假 (講明係要清假), 佢都話叫鄰居陪佢去睇醫生就得.... 又話你地返工辛苦, 放假瞓晏啲唔洗陪佢。好啦到夾到時間啦, 又話做咩晏晝先得閒 (佢堅持要 9 點前到診所等開門)

淨係氹佢比自己仔女陪佢睇醫生都攪左半日, 來來回回換唔同人氹佢, 打成7-8個電話

老人家思想真係唔係咁易明, 有時你緊張佢, 就更容易忟佢

大宅

我最怕响條街度有D三姑六婆同我講三講四, 完全唔識佢, 佢又唔知前因後果又走黎話人教人, 宜家係咪看圖作文? 咁鍾意管人不如好好管下自己對眼同個嘴先啦~

如果唔知個婆婆同果對母女約左幾點, 真係唔好批評人, 成件事純粹係基於某人假設同幻想, 有咩討論價值?

人家有無消毒對手樓主又知? 有D人習慣入食肆之前, 先同小朋友去洗手間洗手先, 如果人地洗完手係咪又要再消毒? 食餐飯啫, 又唔係做手術...

伯爵府

好媽媽勳章

老人家退休後時間多,約食飯往往早2⃣️小時去坐低覇位,叫極唔聽也沒法。

男爵府

我平時帶個女出街食飯都唔會開飯前消毒隻手。有時剛剛去完廁所已經洗左手,同埋響街度我從來都唔俾佢隻手周圍掂。

男爵府

love45 發表於 16-11-8 11:33
其實又唔知佢地約咗幾點,好難講係婆婆早到定阿女佢地遲到。

約好8點打邊邊,婆婆730到咗仲叫到一檯都係飯 ...

同意!
我嫲嫲就係非常心急的人,明明約10點飲茶,佢9點就去開位,叫曬點心攤係度,我地準時去到都變樓主眼中的遲到,兼要老人家等!
仲有,或者人地真係講好打邊爐,但婆婆自作主張叫飯呢,我嫲嫲都會咁,口講同行動不一致!

其實真係一家唔知一家事,成日咁樣詳細描述,又開post數落人,真係去街都好大壓力!

伯爵府

Hotpot-baby 發表於 16-11-8 12:13
係,仲發表千字論文。厚到呢!!

同感 真係得閒

水晶宮

love45 發表於 16-11-8 11:33
其實又唔知佢地約咗幾點,好難講係婆婆早到定阿女佢地遲到。

約好8點打邊邊,婆婆730到咗仲叫到一檯都係飯 ...

agree 我約我呀媽,佢一定早倒30 - 45 mins.

男爵府

好大機會係個婆婆自己早到仲分好曬一碗碗,比著我見到都黒面,咁樣分法咪凍曬囉,邊好食架?
說好的打邊爐呢?
仲要比個3547既3姑6婆數個場面放上科林!
鄧個媽媽慘!

侯爵府

哩個情況我唔在場不評論,不過有關對父母態度問題我記憶有兩個畫面。
半自助式意大利餐廳內一對母女,女兒一坐下就說我要這餐,你食乜自己點,老人家把餐牌翻了很久,勉強點了些食物, 用餐途中每一個話題女兒都追著鬧,聲量頗大,我跟兒子就在鄰抬,老人望一望我,大概有些尷尬,我故意別個頭,怕跟老人家有眼神接觸另她更難堪,接着老人不再说話,女兒只顧享用午餐也不發一言。佢哋離開後,兒子問個女好衰咁對媽媽?我跟兒說,别人的事管不着,不過媽將來老了又 囉囉嗦嗦, 你會畀我一啲尊重 不會在公眾場合令我難堪嗎?兒子堅決说我不會咁對我。

這也提醒自己對父母態度,何時也要尊重。

伯爵府

等位果part 無咩問題
我阿媽成日都無耐性係屋企等
明知未出得都要出去搵位先

伯爵府

beautymimi 發表於 16-11-8 15:08
好大機會係個婆婆自己早到仲分好曬一碗碗,比著我見到都黒面,咁樣分法咪凍曬囉,邊好食架?
說好的打邊爐 ...

同感,唔分好過分

翡翠宮

減齡達人勳章

只可以話一個願打一個願捱

公爵府

seaman1982 發表於 16-11-8 13:44
D老人家愛孫心切,時間又多,好中意早到㗎。有D明知你未收工,佢都要一早响度等㗎。叫極都唔聽又點怪得d後 ...

同意。老人家叫極唔聽,可能班後生根本唔想佢去等位

子爵府

畀面勳章

回覆 bumum 的帖子

我冇同當事人講三講四, 亦冇走埋去同佢講野喎, 我將我所見所聞打上黎Forum姐, forum係咁架啦, 個個都將每日見倒既野打上黎架啦, 唔鍾意唔好上forum
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

子爵府

畀面勳章

回覆 Hotpot-baby 的帖子

咁多字你又睇
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

子爵府

畀面勳章

回覆 瀟灑兔兔 的帖子

人地打千字文你又睇, 你都唔忙呀

伯爵府

Tingche 發表於 16-11-8 15:53
回覆 瀟灑兔兔 的帖子

人地打千字文你又睇, 你都唔忙呀

首頁

尾頁

跳至