夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 feifei_baby 的帖子

我老公同你老公一樣, 真係好難捱, 感覺佢除左錢就係0付出只懂打機.

男爵府

明白你感受。我自己當年都有呢個問題,最幣係我去到一個stage係睇佢吾起。我地冇小朋友,最後結婚10年後離婚。

若果你吾想去到呢個地步,快d同佢傾下大家點去處理,耐左只有越行越遠

大宅

lovestarry001 發表於 16-12-6 17:10
我好有同感。

每日返工放工湊細路, 真係人都癲, 但身邊果個放左工就打機睇電視, 不知幾咁梳乎, 每日攰就瞓 ...

我都好有同感.... 唉x2

大宅

回覆樓主:

要試下完全放手俾佢做,
當佢做唔到,就要俾說話佢聽,
久而久之會有改善

男爵府

我都正正同你面對緊同樣問題,我不停問自己係咪自己變咗定係佢無變過,我兩個小朋友比較大個,大女就黎18歲,佢就每日都話佢好去街夜訓etc......細仔係a仔要比好多心機同時間先可以講得掂佢,但佢自己一開聲就好似發火咁旣語氣講野,同個仔跟本溝通唔到,工作上大家一日都要做12小時,但我放工要做家務睇手冊同對仔女傾下計,最大問題係價值觀差好遠,好擔心以後日子點萛⋯⋯

複式洋房

回覆:夫妻之間已經唔同步

男主外女主內甘諗會好d, 就唔會有甘多麻怨

洋房

每個人都硬係覺得自己付出比較多
久而久之就會開始埋怨另一半,人性黎
愛咪接受,唔愛咪愈黎愈遠咁解

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

同你情況好似。但現將近28年。已成習慣。所以在女兒心目中。我更似男人。但全家以我為主。感受是另有不同

大宅

涯都就到仔女大離婚,涯唔到即離,照顧多件浪費時間、精神!

大宅

自己唔好太叻, 忍下手, 比返D 責任同任務老公, 放鬆D 日子就好D

男爵府

lovestarry001 發表於 16-12-6 17:10
我好有同感。

每日返工放工湊細路, 真係人都癲, 但身邊果個放左工就打機睇電視, 不知幾咁梳乎, 每日攰就瞓 ...

部分情況我都理解...

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

複式洋房

我睇到嘅係樓主覺得自己好叻,嫌棄老公,但又因為老公好愛自己同專一而唔敢分開,怕搵唔返另一個。

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,我老公同你老公一樣。我頂唔住想走,但我老公喊住跪係度求我唔好離開佢,我走唔甩

我要繼續忍受佢反應慢。

公爵府

yukkie8890 發表於 17-1-18 15:30
我睇到嘅係樓主覺得自己好叻,嫌棄老公,但又因為老公好愛自己同專一而唔敢分開,怕搵唔返另一個。 ...

冇話敢唔敢分開,我自己都養得起頭家,有好工人,有父母支援;我也不一定要搵第二個,當結過一次婚,都未必再想搵第個男人,我兩個小朋友一定重要過搵男人。只係老公冇大錯未至於要離婚啫,小朋友仲細,能夠的話都唔想佢地喺單親家庭成長。前排有次星期日我好攰,喺張床休息下,老公話我好喺床休息,唔睇細路要佢睇,我同佢吵咗大鑊,真係想離婚,咁唔想睇細路就以後唔好睇,我離婚程序都search好,不過佢求返我,加上做屋企嘢落力咗,得閒會講句「老婆辛苦了」,先叫有彎轉。男主外女主內,ftm 我覺得ok,但wm,即係男主外,女主外又主內啦,都唔緊要,但我頂唔順啲男人take it for granted,男人出去返工辛苦大哂嘅!女人返工唔辛苦嘅?女人放工唔想休息、有啲空間嘅?有時女人只係想老公講句「辛苦了」,唔好下下老馮,辛苦極都覺得有價值。

男爵府

feifei_baby 發表於 17-1-18 21:12
冇話敢唔敢分開,我自己都養得起頭家,有好工人,有父母支援;我也不一定要搵第二個,當結過一次婚,都未 ...

以前佢講句辛苦了,個心係會舒服d,但日子耐咗真係唔想再聽到,佢講得即係有野要我執手尾,大大小小旣事都要人執手尾,執完講句無你我都唔知點萛就攪令一樣,唉.......幾時先完。

子爵府

我明白你的感受,我之前都覺得老公好廢!
但一個偶然的機會,我要離開家數天去外地,老公就要同姐姐一齊湊小朋友!
佢安排d lunch / dinner,要湊小朋友,幫小朋友做功課
我發現其實只要肯放手,佢做得不會比我差!
而且經過這次之後,小朋友都無咁排斥佢,佢有時間都會伴讀,陪下小朋友

伯爵府

其實你都唔算有盡全力幫你老公同細路建立關係, 因為你已經睇佢唔起, 覺得佢冇用, 搵佢都晒氣, 唔係係小朋友面前美言爸爸幾句就算, 你話佢唔耐煩, 其實係你的表現令到佢更加唔耐煩, 有冇諗過你老公發脾氣其實係知道你已經覺得佢冇用幫唔到手? 佢已經知道自己係你面前已經愈黎愈冇用愈渺小, 加上我睇你回覆我唔覺得你有完全放手俾你老公去搞, 你話你老公冇耐性, 我都覺得你除左對小朋友之外你自己對你老公都係冇耐性, 唔好係你老公額頭寫住"冇用"兩個字, 好好同D專家傾下, 點樣改善到小朋友同你老公關係, 否則只係離婚收場

我之前有個案例, 個老公係有個心幫老婆手, 但係經常被老婆嫌三嫌四, 話佢有咩地方不足, 久而久之個老公自尊心下降, 變到脾氣差, 最後有一日個老婆返到屋企, 就見到老公吊頸自殺死左, 個老婆後悔到死, 但冇用了佢老公已經不能復活

公爵府

szesze_lam 發表於 17-1-20 10:59
其實你都唔算有盡全力幫你老公同細路建立關係, 因為你已經睇佢唔起, 覺得佢冇用, 搵佢都晒氣, 唔係係小朋友 ...

如果有下世,而我又有機會做人,我一定唔做女人,至少唔做異性戀嘅女人.... 呢個世界對「老婆」同「媽媽」特別苛刻,對「老公」同「爸爸」特別包容,女人除咗要返工搵錢、處理家庭事務、湊仔教仔,仲要educate埋個老公,為老公建立自信,即係湊多件,到底係我未夠辛苦未夠盡力,唔適合做人老婆,定係個男人太過無能為力,唔適合做人老公呢?

伯爵府

feifei_baby 發表於 17-1-20 12:58
如果有下世,而我又有機會做人,我一定唔做女人,至少唔做異性戀嘅女人.... 呢個世界對「老婆」同「媽媽」 ...

其實你愈係咁諗愈係解決唔到問題, 當然你上黎BK發洩下係好事, 但我覺得都係要專家幫下你地手先得, 冷靜左之後好好搵專家傾下啦, 否則小朋友大左之後, 覺得爸爸可有可無, 情況只會一直差落去

大宅

ching070707 發表於 16-12-3 00:05
我都成日咁形容
當我 去到12樓 坐底休息下 /(拖住個小朋友行慢少少)
另一伴頭都唔回就直上 上到22樓就 ...

哈哈

首頁

尾頁

跳至