自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

回覆樓主:

deleted

大宅

老師好有問題

大宅

如果我係樓主,我聽日一定會同小朋友一齊返學校,唔會俾小朋友獨自面對,要用言行講俾小朋友知,無論發生咩事,媽咪都會同佢一齊面對。另外,我覺得老師當衆向同班同學講呢件事,無論背後動機係咩,我都接受唔到,讀緊小五的小朋友可以講話心智都未成熟,會唔知點去面對同學間的指指點點,呢個時候做爲家長的你一定要時時觀察小朋友的情緒,發現問題就要即時處理,做出正確的引導和開解,希望樓主雨過天晴!

琥珀宮

畀面勳章

高貴傻婆 發表於 16-12-19 23:30
見妹妹痴我瞓佢又要痴,佢重好bb,好單純

咁你老公瞓邊?

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

我小學因爲屋企唔夠位訓,我都係同媽咪訓,唔覺有咩問題;不過個老師真係好唔識做

複式洋房

ferrari2007 發表於 16-12-20 00:01
如果係我,我會私下同老師了解一下點解佢會當住全班同學面講呢件事出嚟?睇吓佢點樣解釋再作打算。如果佢 ...

其實係因為呀仔覺得無乜野所以先同媽媽訓,到左畀個先生講畀所有人知令到呀仔覺得畀人笑,已經超越左一個小朋友可以自決嘅範圍,因為佢已經被人灌輸左同媽咪訓=被人笑=唔應該再去做,而唔係呀仔自覺去決定佢唔需要去做

所以我覺得咁對小朋友有打擊,衰啲講句呢樣係bully, 仲要係由老師去做

個人覺得香港嘅家長怕喺學校對小朋友有影響唔敢將事情攞出嚟講,呢個絕對明白,但係有某些action唔應該做就真係要出聲,有啲老師自覺可以好容易操控住學生(特別係小學嗰啲), 呢個老師咁樣揭人私隱,雖然佢地唔係咩專業要keep client privilege, 但無人會諗到會公開講,正如每個人嘅分數成績都唔應該攞出嚟公開講一樣,呢啲係學生/家長對老師嘅合理期望

複式洋房

露比2006 發表於 16-12-20 00:06
我唔覺得10嘅仔同媽媽一起睡有甚麼大問題, 唔係邪惡嘅事, 雖然有小朋友喜歡獨睡或被安排獨睡, 但一起睡都可 ...

同意

Btw, 中學生一樣可以鐘意睇卡通片,鐘意同媽媽訓唔應該攞嚟畀人講/笑

伯爵府

iamverysleepy 發表於 16-12-19 22:50
我覺得要打俾老師講,因為唔尊重學生和家長私穩。

Agreed. 真係好擔泥,現在的老師自己咁缺德,點教學生

珍珠宮

高貴傻婆 發表於 16-12-19 23:20
我只係覺得不需要在全班同學面前講xxx同學宜家還要同媽咪瞓,而且小朋友都怕比人笑,或者老師的出發點係想 ...

唔覺你有問題,我細仔小六 都要我陪瞓,什至我大仔,中學, 有時都想我陪下佢瞓, (但我兩個仔都好獨立). 而家亂揭人私隱係老師,唔啱一定係佢,明天直踩上學校,同老師傾下。

已公開講左當然收唔返,但老師可以私底下找你仔個別安撫佢,解鈴還需繫鈴人,可能老師講句,你仔好容易就放得低呢!始終小五都仲係好細啫

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

老師好唔啱!
我一定同老師直接講我唔like

男爵府

回覆樓主:

老師咁做,確實好唔岩,自己小朋友最需要咩,只有父母最知道最清楚,唔需要老師同全校交代,明天同仔仔早點回校,話比佢知,唔洗驚,媽媽有責任去安全保護返你,叫佢開心上堂。。由你一個去搵老師,過程唔需要比仔仔知道,免得仔仔又會再多野諗左,或者佢會覺得你地兩個為左佢件事而爭吵(因為有時小朋友思想會去了另一解讀),可以叫埋社工留意小朋友在校內情緒,怕小朋友獨自上堂有一種無形壓力

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

無得後侮!講左就講左!尼個係事實!沒有錯!只是其他人用dirty 思想去諗!但係以後囝的私隐也應該尊重!現在可以用正面的思想去解釋給囝知道!另外……亦要用書面向校方投訴!呢件事絕對處理不當!理應道歉!

大宅

littlesister 發表於 16-12-20 00:40
咁你老公瞓邊?

我地4個一齊瞓,因為我地成間房做左地台柜床,好大可以瞓6-8人

珍珠宮

talkative 發表於 16-12-19 23:50
點解咁小事就會諗到個仔會做傻事?

好小事

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

iamverysleepy 發表於 16-12-19 22:49
個老師有問題

X2

伯爵府

樓主,小五都係得10~11歲,同你訓有咩問題。我小朋友都甘上下大,都有時同我訓,因為大家都好enjoy呢種親子時刻。難得你囝囝仲肯同你訓,其實係你福氣,可以甘close. 想問下呢位老師係咪一把年紀都未婚?如果係的話我完全可理解,因為有子女的老師係會完全明白子女同睡窩心的感覺,不會有此反應。加上佢好似「特登」講出黎,更加覺得佢有種唔抵得既感覺。樓主,你一定要同佢反應,免得佢日後又攪小動作,因為有d真係打份工,冇愛心,特別上左年紀都未婚果d

男爵府

回覆樓主:

韓劇D仔女大咗,仍會同父母訓!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

個老師
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

高貴傻婆 發表於 16-12-19 22:48
事原是星期六取成績表見老師,在談話中我口快快講左囝囝(小五)還跟我睡覺,點知班主任今日居然當著全班同 ...

我會打俾老師直接同老師講並且要佢同全班同學抖正返件事!

首頁
23456...10

尾頁

跳至