自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

kkttssng 發表於 16-12-27 13:03
唔好講話去旅行,連出街食飯都要諗過先!
唔係值唔值得嘅問題,根本有呢個需要。

我仲捱緊,唔出街食屋企煮,

而家又有 D 人嫌出街食唔乾淨,

受氣又貴,有錢去日本玩都遇

大風雪,天有不測之風雲,辛苦

D 但有個安樂窩,我願捱多幾年。

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

我覺得值得~節儉係美德~我最多1年去一次短線旅行,我又唔覺辛苦

侯爵府

回覆樓主:

值得,阿媽教落,幾時都係有舊磚頭好。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:為左供樓要節衣縮食究竟值唔值得?

就算失業,自己有層樓,食唔使好多錢........老父成日講,入曬腦~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

kkttssng 發表於 16-12-27 13:03
唔好講話去旅行,連出街食飯都要諗過先!

在八十年及九十年初好多人也是這樣,當時樓價高,但工資也每年增加5-10%,幾年後可能由原本的佔50%人工用作供樓,變成只佔30-40%用作供樓,慢慢更可以只佔25-30%的工資,這樣就是苦盡甘來。
可惜現在樓價升,但人工升幅遠遠落後樓價升幅。是否有苦盡甘來的一天,只能看彩數。

珍珠宮

good_pig 發表於 16-12-27 15:20
我係中間的大嬸, 點都要留返D buffer 比長老睇DR.

而家年頭, 私人公司有幾多真係穩定....有仔女更加唔 ...

但係老左仲要租樓都好擔心

珍珠宮

Yibu 發表於 16-12-27 15:40
係呀, 學樓上 jm 話齋, 如果唔買都要租, 咁租樓租到幾多歲呢?

我覺得一係超有錢,如果唔係退左休都仲要煩住屋真係幾摘洗

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

想有個屬於自己嘅家

大宅

好睇個人價值觀,我自己會將住屋放最後,個個月供女讀書已經足夠供樓,但我無後悔,仲覺得好值得。
子女教學>quality life>住屋

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ahpoo 發表於 16-12-27 17:17

我係覺得要買樓, 但唔好節衣縮食咋

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 16-12-27 17:05
就算失業,自己有層樓,食唔使好多錢........老父成日講,入曬腦~

我自己就要計到, 我兩公婆其中一個失業都要供得起, 所以我地一定唔會係節衣縮食果批

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

ahpoo 發表於 16-12-27 17:17
係呀, 宜且無人想租比老人家.

珍珠宮

jasul 發表於 16-12-27 13:16
每個人價值觀唔同,幾十年後,對方有樓揸手,生活好d,先苦後甜啫

珍珠宮

good_pig 發表於 16-12-27 17:26
我係覺得要買樓, 但唔好節衣縮食咋

其實有時食得健康d都變相慳到好多,而家好多所謂食得好其實係過量大魚大肉,對健康都唔好。。
我身邊好多有錢人既生活眼看似節衣縮食,但實際佢地唔係無錢買衫無錢食囉佢地有d興趣都唔花錢既例如行山,不過都有d係要錢既例如攝影買器材,只係唔好錦衣同肉食姐

寶石宮

ahpoo 發表於 16-12-27 17:47
其實有時食得健康d都變相慳到好多,而家好多所謂食得好其實係過量大魚大肉,對健康都唔好。。
我身邊好多 ...

所以我唔知樓主嘅節衣縮食係咁,如果一包方包要分到三日早餐我就唔ok,起碼都要比返一日十蚊我買三文治

子爵府

有頭髮誠個想做辣呢。

水晶宮

容身之所,我覺得值得

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:kkttssng 發表於 16-12-27 13:03 唔

原帖由 Alex123 於 16-12-27 發表
在八十年及九十年初好多人也是這樣,當時樓價高,但工資也每年增加5-10%,幾年後可能由原本的佔50%人工用 ...
80 年代按揭息率十幾厘息,最高係17.5%,即一百萬淨利息一年係175,000,比現在高8倍以上~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
23456...10

尾頁

跳至