自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:搵工搵到灰

別墅

333s 發表於 17-1-4 10:45
好多公司省成本.... 迫員工自動離職的。
打工就是打工。

你講得岩,我公司都係,逼我走...一個阿姐,同老闆係親戚關係,個阿姐的直屬下屬唔like我,因為唔同部門,感覺我咩都肯做,係阿姐面前好似搶左佢風頭...我係sales team有條女同我一個職位的,但就老屎忽一個,做左10幾年,咩都唔做,咁無人肯pack速遞出速遞,唯有我去做啦,個阿姐的下屬就唔like我啦,阿姐又聽信小人言,叫老闆逼我自己離職,而理由係用一個莫須有的罪名比我,話我用公司電腦打機....不過呢間公司系統好舊唔講,仲要係上唔到網的,公司鎖左網路架....真係想逼我走,咩千奇百怪的理由都用得出講得出,屈得就屈....一氣之下,我雙糧都無就辭左職了...我公司雙糧係做滿一年先會有,唔係按比例發放,我做左2年半,真係咩都肯做,頭先講做左10幾年個女人放4個月產假,得我一個CS,做曬7個sales 每日接返來的勁多單,我可以日日清曬啲單,個4個月,每個月月銷量額上到千幾萬...前提係公司成立20幾年來從來沒有上到千幾萬的...我一個人做7個人的事情,仲要做埋接待文員的位置,因為我個位正對面口,就這樣又被放上檯...後來的下場係被逼辭職...心都淡...

大宅

mopuiching 發表於 17-2-13 14:11
你講得岩,我公司都係,逼我走...一個阿姐,同老闆係親戚關係,個阿姐的直屬下屬唔like我,因為唔同部門, ...
呢個世界越做得野越冇運行

大宅

幾年前我都試過係咁
車公已經叫我嗰年唔好辭職
我都係一意孤行
最後揾左半年、見左7-8 份工先有一份請
嗰時真係對自己無咩信心,
明明每次辭職都比老闆挽留
以後都唔敢裸辭
你都要加油

別墅

20140630 發表於 17-2-13 14:22
呢個世界越做得野越冇運行

唉...真係,我上個星期面試左6份工,都叫好搏....仲等緊消息,看看今個星期會唔會有offer啦,希望得呀⋯⋯好灰,好彩第一分part time做711,老闆好人,係我無搵到工的2個月,叫我返去幫他返,信得過我,始終幫他part time都2年多,個時一路讀IVE一路返7仔

大宅

mopuiching 發表於 17-2-13 14:25
唉...真係,我上個星期面試左6份工,都叫好搏....仲等緊消息,看看今個星期會唔會有offer啦,希望得呀⋯⋯ ...
我都曾經好似你咁博,對自己工作能力要求好高,但最後都係敵不過職場人事的排斥,所以太博未必係好事,祝你好運!

別墅

20140630 發表於 17-2-13 14:40
我都曾經好似你咁博,對自己工作能力要求好高,但最後都係敵不過職場人事的排斥,所以太博未必係好事,祝你 ...

社會好矛盾,你唔搏會有人講,太搏又會有人排斥你,好難做...只希望下一份工遇到好老闆,不好只看年資,係識得欣賞能力的好老闆!

20140630    發表於 17-2-13 14:52

複式洋房

引用:我老公都係啦, 10月完約後到而家都搵唔到工

原帖由 0526 於 17-01-04 發表
我老公都係啦, 10月完約後到而家都搵唔到工, 佢個人好失落.
大家努力啦, 祝各位好運. ...
加油

禁止訪問

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

mopuiching 發表於 17-2-13 14:25
唉...真係,我上個星期面試左6份工,都叫好搏....仲等緊消息,看看今個星期會唔會有offer啦,希望得呀⋯⋯ ...
做711 的工作是OFFICE 定門市?OFFICE好似很難見到請人?

別墅

0811 發表於 17-2-13 16:13
做711 的工作是OFFICE 定門市?OFFICE好似很難見到請人?

我係門市,office我問過老闆,通常唔會post出來,內部請

子爵府

回覆 mopuiching 的帖子

而家大部分老板都是盲的

別墅

QUEEN314 發表於 17-2-13 16:15
回覆 mopuiching 的帖子

而家大部分老板都是盲的

唉....我唯有希望下一份工作能遇到好老闆,至少不會盲目聽從一啲公司老人的流言蜚語啦,係用自己對眼去看事實

禁止訪問

回覆樓主:

象牙宮

mopuiching 發表於 17-2-13 14:11
你講得岩,我公司都係,逼我走...一個阿姐,同老闆係親戚關係,個阿姐的直屬下屬唔like我,因為唔同部門, ...

真係想逼我走,咩千奇百怪的理由都用得出講得出,屈得就屈..
打工仔的心酸。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

333s 發表於 17-2-13 17:20
真係想逼我走,咩千奇百怪的理由都用得出講得出,屈得就屈..
打工仔的心酸。
...

真係好慘....希望大家一起加油!

男爵府

2018復活節勳章

首頁

尾頁

跳至