自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

Fatrix 發表於 17-1-6 09:12
叫佢保持自己睡房整潔,
叫咗幾日都唔做。 幫手做家務,就叫幾十次,重要一路做一路埋怨。
叫佢自己温書好 ...

同路人呀 日日都要

大宅

以前細個一定要做家務,做完家務先可以溫書,如果唔係阿媽一定會鬧,駁嘴更加唔敢。依家啲細路真係大膽,目中無人。

wcpcelia    發表於 17-1-7 10:15

大宅

QUEEN314 發表於 17-1-6 11:58
回覆 亞路 的帖子

搞笑

珍珠宮

大力大力 發表於 17-1-6 09:28
阿仔都係廿歲,間房都係立立亂~

尤其十多歲,係反叛時期,到大些便會好了~

same same

子爵府

叫佢保持自己睡房整潔,
叫咗幾日都唔做。 幫手做家務,就叫幾十次,重要一路做一路埋怨。
叫佢自己温書好 ...

我個小朋友七歲,放學次次叫佢放對襪入洗手間,次次都吾聽,跟住有一次佢又係咁樣,我就將佢對襪掉入佢書包

男爵府

QUEEN314 發表於 17-1-6 11:58
回覆 亞路 的帖子

你仲絕過我

男爵府

你講果d全部都系習慣既問題,8歲了,習慣咗由細到大都冇呢d習慣。不過仲有得教,唔怕教得遲,最怕用錯方法教
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

叫佢保持自己睡房整潔,
叫佢自己温書好 ...
有少少天生加後天培養。
做父母做個樣比佢知點樣執,佢耳濡目染下,總有日學到野,但急唔黎。

天生就似我仔,佢3歲歲開始自動自覺收拾,仲收拾得好切底,樣樣放原位,有時仲幫我執埋,可能佢覺得媽媽我太唔整齊了.......我相信佢大個可能會在清潔/回收呢d行業大有發展

水晶宮

回覆樓主:

唔止小朋友,男人都係咁

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我兩個8同5..咁我小朋友算好好,佢地定期會一齊執玩具櫃同d公仔書櫃,細果個一向比較有條理,可能又係女仔,間接影響埋大果個哥哥啦,亦可能我話得多,佢地做完功課都自己清下擦膠碎,我亦話如果你們唔執擦膠碎嘅唯一方法就係唔用擦膠就不用執

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我果個九歲,上月頂唔順叫極唔執,同佢講唔執好阻住我拖地的,佢第二天放學返黎會消失晒

佢真係當我唱歌,我第二天搵個垃圾袋,將佢地上的玩具雜物全入袋,擺入貯物室

佢唔見晒啲玩具,果晚叫佢執房,立即好合作
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

家母到宜家都話我唔聽話, 好激心, 算啦
你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

回覆樓主:

我個女間房地下有本書跌翻左, 我唔幫佢執, 一星期個本書依舊keep住個個形態~ 佢12歲了

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我兩個女都係,叫幾次先會執玩具,大女乖啲,為免我一直煩,佢有時會幫埋妹妹執

有時同佢地鬥耐性,唔執就無下一樣嘢俾/玩,咪大家企喺度咯,總之我就一定唔會出手

大宅

麟媽媽 發表於 17-1-6 12:38
我已經放棄左!我仔著完d衫四圍到係!有時我老公出聲佢就會執,其實係將所有衫塞哂入污衣籃就叫執清左!:ig ...

下下要叫,真係好煩

伯爵府

亞路 發表於 17-1-6 09:48
呀! 講起擦膠碎..... 我試過自製好多擦膠碎倒在書桌底同灑d去凳面.....

第一日無反應

珍珠宮

Fatrix 發表於 17-1-7 05:00
下下要叫,真係好煩

收玩具,係自細敎。事先講明,玩完唔收,要我地大人出手,收幾多我就封幾多,下次冇得玩。封封下,啲玩具越來越少,佢就自然驚。
如何解封?細時3日自動自覺收所有玩具+自己書本上返書架。入小學,加到一星期好手尾態度。
收拾自己房間之類,由小學開始,我由書包校服衫鞋放返合適位置,有姐姐都要自己做(有時我知兩個扯貓尾,但最緊要父母執行賞罰要堅持),我有俾仔零用,佢用來買我地approved嘅項目,如果自理自律做唔好,會按章扣,例如到高小佢間房有標準整齊照片,每次一話對相.....
唔使勞氣。加油。

子爵府

回覆:小朋友唔聽話,好激心。

我老公快四十, 99 都係習慣幫佢(同埋我加小朋友) 執床洗衫摺衫. 我兩公婆返工, 佢趁小朋友返學就幫我地手. 好明顯, 做媽媽既唔介意, 仔女也樂得清閒. 佢摺衫未必合我意, 收納也不是我所想的, 但感恩佢幫手. 人總係有懶惰性, 你唔好幫佢做, 佢自己頂唔順就會搞.

伯爵府

sjssjssjs 發表於 17-1-6 15:05
我個小朋友七歲,放學次次叫佢放對襪入洗手間,次次都吾聽,跟住有一次佢又係咁樣,我就將佢對襪掉入佢書 ...

我老公叫左N咁多次,我女仍然放學返來除左係地下,有次老公索性掉左落垃圾桶

首頁

尾頁

跳至