自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

daitodum 發表於 17-2-10 22:53
大人買野,當然摸下件貨,小朋友咁係因咩理由手多多呢?
...

show出黎5系預左比人摸,小朋友摸左會蝕左D
我為貓狂

大宅

rickybb123456 發表於 17-2-10 22:53
不過出左Post先知有好多人話5可以摸,我系想買野先帶仔入去,始終小朋友想去睇玩具
...

根本啲人就係双重標準, 大人末试過因為好奇模下啲貨咩!我唔相信樣樣嘢都要有心買先可以摸, 呢啲根本係开鋪預咗要俾嘅成本啦!我小朋友攪爛人地嘅嘢我ㄧ定會賠, 賠唔到我自然叫佢唔好攪啦!問題係有啲根本唔會爛嘅都唔攪得? 呢啲咪蝦細路囉!

大宅

rickybb123456 發表於 17-2-10 22:55
show出黎5系預左比人摸,小朋友摸左會蝕左D

樓主可能誤會左,我意思指小朋友唔係消費者,又唔係使用者。咁真係冇必要摸同埋sales都係怕小朋友整親,又會歸究邊個責任?又如果件貨有損壞,又有幾多家長廷伸而出講賠償?家長到時分分鐘投訴個sales返轉頭。請體諒人地都係打份工

大宅

回覆樓主:

明白樓主,就算大人都有好人壞人啦,小朋友都有好多係好斯文守規矩的,但好多sales就label晒所有小朋友都曳,會亂搞,會破壞咁,對於那些乖乖跟住家長出街,只是有興趣輕輕掂下既小朋友黎講好唔公平。我小朋友雖細,但屬於超聽話,斯斯文文那種,有時一入去鋪頭就被人當賊咁釘住你,跟住你行,驚死你吹口氣都會整爛佢d野咁。

講真,我有教得佢好好,有陪伴在側,佢亦無粗暴地觸碰物件,但都要被sales當破壞王看待,真心無奈

大宅

熱血勳章

回覆樓主:

我成日同我囡講“眼看手勿動”

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

daitodum 發表於 17-2-10 23:05
樓主可能誤會左,我意思指小朋友唔係消費者,又唔係使用者。咁真係冇必要摸同埋sales都係怕小朋友整親,又 ...

我仔絶對系使用者D玩具、用具佢系有份用,有時佢同D貓玩多過我,買野有時都問下佢意見,因為佢都系使用者
我為貓狂

子爵府

回覆樓主:

上次去零食店,阿女一掂包糖就鬆鬆地,我在旁睇住,佢掂既力度無可能整鬆,應該包糖本身都殘殘地,個店員話要買,fine, 幾蚊包糖我無所謂,但覺得唔抵有老屈成份(間野無乜生意)。自此之後,我女一掂任何商品都比我阻止,除非打算買既野。(大型連鎖店例外)

大宅

熱血勳章

水寶寶 發表於 17-2-10 23:14
我成日同我囡講“眼看手勿動”

開頭佢都有摸,我時刻提佢“眼看手勿動”現在佢出街想摸前,都會問sales“姐姐/哥哥,請問我可唔可以摸下”有時低死重加多句“但我唔買架”sales笑住話“可以,冇問題”

chelsea_meow    發表於 17-2-11 01:04
Dwmn    發表於 17-2-10 23:45

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

kittyChing 發表於 17-2-10 19:11
人哋都只係同小朋友講唔好掂,整爛要賠,好似妳太敏感,佢都係提下佢,除非佢語氣好差
...
佢講左個SALES係好惡同大聲喎

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cherrycwy 發表於 17-2-10 20:05
我覺得換轉係大人摸個sales一定唔會出聲囉,其實佢唔鍾意小朋友掂
係囉大人點解摸得?
因為佢銀包有錢?

子爵府

甘都叫蝦?
sales真難做

chelsea_meow    發表於 17-2-11 01:04

珍珠宮

livewiflove 發表於 17-2-10 23:07
明白樓主,就算大人都有好人壞人啦,小朋友都有好多係好斯文守規矩的,但好多sales就label晒所有小朋友都曳 ...

呢D咪倒米壽星公羅~其實自己做開Sales將心比己,親切態度加上笑容,helpf ul,客人今日5買5代表聽日5買!
再分享一個自己既經歷,有個好後生既姊妹黎我專櫃試化妝品,開頭只將粉底試上手,不過我建議佢5趕時間不如試上面先睇到個效果,我用左1.5hr幫佢上妝再教埋佢技巧,結果佢當時講左ㄧ句ˋ5該曬,我考慮下先ˋ而我又冇乜野,点知個領鐘後,佢同我買左成set幾千蚊既化妝品再開埋VIP,間中仲專登黎揾我修眉,所以做生意,系做長線,黑面即倒自己米

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

ilikethis2005 發表於 17-2-10 18:56
呢d我唔會同佢嘈,但會立即離開,永久black list。

我仲會高聲講,人地D嘢好經貴㗎,擺出嚟但唔比人掂㗎!!

珍珠宮

cc_tse 發表於 17-2-10 23:26
甘都叫蝦?
sales真難做

如果帶住笑容同語氣系好,我5会甘既反應
我為貓狂

大宅

LedTV 發表於 17-2-10 23:19
佢講左個SALES係好惡同大聲喎

樓主自己講,又冇人在場,只聽一面之詞,確實對sales 唔公平。
我都係覺得要先教好小朋友唔可以隨便掂人地D野最重要。明白小朋友有好奇心,但要在適當的地方敎導,這是家長的責任

公爵府

回覆樓主:

字面睇唔覺佢係蝦小朋友,最多係先小人 ,後君子,費事萬一真係損壞 ,又有排嘈

珍珠宮

soon 發表於 17-2-10 23:34
樓主自己講,又冇人在場,只聽一面之詞,確實對sales 唔公平。
我都係覺得要先教好小朋友唔可以隨便掂人地 ...

我只系呻下,有需要系呢度講大話,有乜著數
我為貓狂

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我一直教仔女雙手放身後,只用眼睇。(所以9成8佢地唔會摸)
如果sales夠“薑“ 話我,我一定串返佢!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

soon 發表於 17-2-10 23:34
我都係覺得要先教好小朋友唔可以隨便掂人地 ...

件事大家都唔在埸咪算。下次唯有提醒自己小朋友小心d,咪唔使激氣。

翡翠宮

水寶寶 發表於 17-2-10 23:19

開頭佢都有摸,我時刻提佢“眼看手勿動”現在佢出街想摸前,都 ...
好搞笑 但又好叻豬

首頁
23456...8

尾頁

跳至