自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

侯爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

KYC 好耐, 但我唔記得幾耐之前收緊左LU
5-6年前無咁緊張
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 17-2-18 23:07
但佢都算多cs位! 未搬之前喺千色二期, 次次見佢塞滿人, 怕怕
...
其實,我未見過HSBC係小人的

禁止訪問

公爵府

洗黑錢,會不會入5千落戶口咁少呀。白痴架咩!問反佢咁多人死吾見你死,問問問。

大宅

Maya5488 發表於 17-2-18 22:37

驚人洗黑錢都唔係咁架,如果要洗開左戶口都可以洗既姐,問 ...

係麻煩~但人地都係跟指引做野je~等戶口洗緊錢先查就遲啦!一定搵到個客?又唔可以無啦啦block個客戶口wor~好多現有客戶都要被問好多野同交supporting 啦!何況你係新客,完全唔知你background~

寶石宮

2024年龍年勳章

bmuimami 發表於 17-2-18 22:25
投訴得多入埋紀錄cut你戶口永久blacklist添呀

幸福可以好簡單

男爵府

我諗起我係hsbc攞$都有同樣經歷!好似審犯咁,問好多問題,問到好煩!

男爵府

其實唔止HSBC,中銀都係。我用緊10年,仲要理財戶口,佢都CALL我做問卷。其實唔係審犯,係之前有銀行俾人罰錢,個個都驚。

大宅

timoneyu 發表於 17-2-18 23:16
相同遭遇 我話有筆$同屋企成員用 佢話咁要開聯命户口 之後我串佢我屋企人包括一隻狗一條魚 冇身分証佢係咪 ...

垃圾你又用?

大宅

timoneyu 發表於 17-2-18 23:23
以上很多不知所謂的理由也不能支持咁的態度同問題去咁對d客 如果有乜理由咪白紙黑字寫出呢 明刀明槍 如果唔 ...

如果唔係生活上要用到Hsbc我直頭唔想開,唔使指意我用佢地做按揭,買保險股票基金囉!每個客人都係sustainable 成世流流長唔一定淨係開戶架嘛,咁樣揀客同服務態度咁差聽執啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:條氣仲chok住chok住,點都要complain佢地架

原帖由 Maya5488 於 17-02-18 發表
條氣仲chok住chok住,點都要complain佢地架喇一日都唔知趕走幾多客,唔係出糧就唔可以開,歧視我 ...
老老實實,冇肉食既客我相信佢地唔志在,你試下拎幾百萬去開戶口,仲點會咁既服務丫

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:其實唔止HSBC,中銀都係。我用緊10年,仲要

原帖由 chingchingbb14 於 17-02-18 發表
其實唔止HSBC,中銀都係。我用緊10年,仲要理財戶口,佢都CALL我做問卷。其實唔係審犯,係之前有銀行俾人罰 ...
我未試過,應該係random?

男爵府

回覆樓主:

dbs 都一樣,問我開戶有咩用,我話開嚟做定期,又問我點解要擺去佢銀行,不過我一句“唔係每間銀行擺50萬或以下有存款保障咩?!”ko佢

侯爵府

銀行有D職員勁冇禮貌。獅子銀行有分行經理助手一日打十幾個電話嚟,話叫我幾時幾日上佢分行見佢同做風險評估,嘩,冇禮貌到呢!我禮貌回佢話唔得閒,佢夠膽死話唔得,話一定要~ 都痴線!之後打十幾個電話嚟命令我去見佢!
我嬲到爆,同佢講我一定唔會去,亦唔會做風險評估!我一日唔做風險評估,你一日唔可以sell product, 我做都唔會搵你!之後cut 線~
佢之後隔一星期打嚟,話銀行規定要做,否則取消我戶口,嗰下我火嚟,同佢講我從未試過要自己落銀行做任何手續同評估,只有佢地上嚟,連開戶口我都可以揀號碼,你要取消就取消,我冇所謂,麻煩取消埋我公司所有戶口。嬲到我爆炸!

男爵府

回覆 李豆豆 的帖子

我諗係。因為我好早開戶,當年唔使提供任何資料,非常簡單。我諗因為咁,佢要我補充資料,亦問我資金來源。

禁止訪問

侯爵府

其實而家好多金融機構開銀行戶口都要問客戶好多問題,因為銀行要了解客戶開戶用途、資金來源、客戶工作資料、每月交易數量及金額等,其實是監管機構需要的,你哋估銀行職員想問咁多咩,問咁多野唔會比客鬧咩,其實佢哋好慘㗎,如果大家有戶口用緊就唔好開咁多銀行戶口啦,開咗又唔用個戶口又被凍結跟住銀行又要問長問短,咁不如唔好開好過啦。

侯爵府

timoneyu 發表於 17-2-19 00:14
如遇不平 集體投訴cc消委會 我不需高質服務但作為客戶不想被當狗賊一般而已 我尤指荃灣近綠楊個間分行!
...

就是太多壞人利用銀行戶口洗黑錢,所以先當賊扮。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pyjess 發表於 17-2-18 23:17
回覆 Charlotte_mom 的帖子

KYC 好耐, 但我唔記得幾耐之前收緊左LU

自從判渣x輸左要賠雷曼舊錢(話銀行誤導、滾客投資),銀行都大恐慌。點知今日嘅投資幾時會爆煲,所以超級小心

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 17-2-19 00:16
自從判渣x輸左要賠雷曼舊錢(話銀行誤導、滾客投資),銀行都大恐慌。點知今日嘅投資幾時會爆煲,所以超級 ...
獅子都被美國罰左億億聲, 歐洲果邊唔記得有冇罰,而家間間銀行驚弓之鳥, 有殺左無放過

首頁
23456...14

尾頁

跳至