自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

seaman1982 發表於 17-2-23 23:05
落車囉

即系食煙嘅人,唔準答地鐵囉。血糖低嘅人,暈左先囉。

大宅

seaman1982 發表於 17-2-23 23:05
落車囉

我自己本身血糖低,有時真系暈系上嚟,真系未必等到落車埋站架,要即時食粒糖,所以我覺得一粒糖一啖水可以接受。
日子好近喇...

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:Quote:seaman1982 發表於 17-2-23 23:05 落

原帖由 阿檬豬 於 17-02-24 發表
即系食煙嘅人,唔準答地鐵囉。血糖低嘅人,暈左先囉。
地鐵車程由頭搭到尾都唔駛一個鐘,每個人都有責任照顧自己,上車前食得,中途落車食亦得,如果真係幾分鐘埋站都忍唔到要即暈低,衰D講句真係唔好揀搭地鐵(講到咁嚴重出街都好危險啦,認真),因為照顧自己係自己責任,唔係要人破壞規拒去遷就你。
當然,呢D係我個人見解。
你可以話你接受。
但無論我見解係點,你接唔接受都好,都唔重要,因為地鐵又唔係你同我。

珍珠宮

hanbb 發表於 17-2-24 00:33
我試過食藥~真係夠鐘要食藥

d人會叫你落車食

珍珠宮

王國教室勳章

mickeymok410 發表於 17-2-23 17:39
但香港太多冇常識嘅人,已經有人答食餅食糖冇問題

香港好多交通工具都唔可以飲食,所以從來都唔俾小朋友咁。

係,好多人覺得小朋友食塊餅咋!我連坐uber都唔俾小朋友食餅,點乾淨都易有餅碎,同習慣成自然囉!
小朋友食就得,唔怪得我見過人食麥當勞餐啦

珍珠宮

王國教室勳章

seaman1982 發表於 17-2-24 09:37
地鐵車程由頭搭到尾都唔駛一個鐘,每個人都有責任照顧自己,上車前食得,中途落車食亦得,如果真係幾分鐘埋 ...

Absolutely agree! 香港有幾大?咁都咁多excuses...咁多大人其身不正,唔怪得咁多人都覺得唔係食佛跳牆,滿漢全席就得啦!
地鐵咁快,乜都忍唔到咩?
不准飲食就係不准飲食㗎啦!個個都話食粒糖咋,食乜乜乜咋!到時候又嗌執行者好唔公平!我用自己水樽飲可樂唔得咩?你做乜唔捉用可樂膠樽飲水嗰個?
真係

伯爵府

怪得知有人在車上大小便喇, 我急丫馬. 我煙引起, 我忍唔到,會全身冇力.都係食一支者.

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

I9528 發表於 17-2-23 17:53
剛剛巴士上見到,有個小學生食緊雪糕,亞媽响隔離

雪糕真係事小!
我試過同一條線,遇過同一個女人3次,佢上車後,開盒榴槤食!仲要一粒接一粒,頭兩次我單拖抱住果時幾個月大嘅女女,唔敢叫佢停,怕佢係傻嘅唔知講咗之後會點!第三次同老一齊,老公走去叫佢.... 叫幾次都唔唔睬,拍佢膊頭先應人,仲要話食埋果粒先喎~ 真係嘔血!

琥珀宮

畀面勳章

baby_chu 發表於 17-2-24 10:25
雪糕真係事小!
我試過同一條線,遇過同一個女人3次,佢上車後,開盒榴槤食!仲要一粒接一粒,頭兩次我單 ...

可能佢趕住要d 榴槤核煲湯,响交通工具上煲好,就攞番屋企開飯

大宅

Flowerpig 發表於 17-2-23 17:50
我女2歲時已開始教佢、唔好話一粒糖一塊餅、

連一啖水都唔可以飲

子爵府

Flowerpig 發表於 17-2-23 17:50
我女2歲時已開始教佢、唔好話一粒糖一塊餅、

連一啖水都唔可以飲

食野就唔好,但飲水可以接受,假如一個人喉嚨不舒服很乾不斷咳,難道濕下個喉嚨緩解一下都唔得﹖當然,如果是飲那些奶茶咖啡汽水之類的,不能接受。

男爵府

mitima 發表於 17-2-24 08:13
幼童飲啖水都要罰的話, 咁在車站內餵BB飲奶的也應要禁止了, 但我估如果有職員出聲阻止媽媽餵哺實俾人插到飛 ...
BB 飲奶一直都吾俾,有人罰過

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

我覺得有糖尿, 孕婦食少許乾糧係可以的, 始終佢地有呢個需要

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

成日見唔少,尤其年輕人,有一次起火車車廂內見到阿仔個年輕女老師,佢食緊思樂冰雪糕,佢若無其事應該唔知車廂唔可以食野。

男爵府

Lovelovebear 發表於 17-2-24 09:40
d人會叫你落車食

落車都唔得架,一定要出埋閘

大宅

引用:我見過十幾歲少女坐我隔離食紫菜。一片接一

原帖由 blackberry 於 17-02-23 發表
我見過十幾歲少女坐我隔離食紫菜。一片接一片
我見過有人食住軟雪糕搭港鐵

首頁

尾頁

跳至