自由講場

跳至

首頁
23456...25

尾頁

子爵府

畀面勳章

點解我會話最清楚身體狀況既係自己呢⋯⋯我生第二胎諗住母乳,亦都有返健康院搵所謂人奶姑娘,淨係睇你餵成點,要mark低大小情況,又要你每日返去,叫你用杯餵泵出黎既人奶,唔好餵奶粉一定夠奶點點點⋯⋯個女又懶求其啜幾下就瞓,不停拍醒佢,一餐奶玩至少一粒鐘好辛苦

我無工人,婆婆又要幫我湊大仔幫唔到我,每日嚴重唔夠訓好攰,返健康院日日比人話咁咁咁唔得唔得,成個人好抑鬱成日喊好大壓力,過左半個月我決定隨緣,唔再返健康院,間中補奶粉。

情況忽然好左好多,bb夠飽會瞓耐啲,我又有得抖兼上奶。原來我係壓力大唔夠訓就造唔到奶,個女又唔夠飽無力啜,成件事根本錯哂

而家第三胎就出世,我係會人奶奶粉都會餵,最緊要我唔想太大壓力,我做足我要做要食既野,bb又會飽肚,一切都隨緣,最緊要開心同享受

伯爵府

十分鐘 發表於 17-3-4 23:31
我2樣都有,一擠有幾柱奶,但試過泵,一邊只有15ml,,

我都係泵得好少,只可以埋身食,但埋身係夠阿女食的。你能擠出奶,即係你有奶,可能是bb吸啜得不好。

每日7塊濕片係重要提示,醫院姑娘有教的,我廣華生。

別墅

~phyllis~ 發表於 17-3-4 23:30
錯啦!我同樓主相反,我同健康院姑娘講我無奶,佢地真係話我唔努力比bb啜,話唔好比奶粉,啜啜下就有!又話bb一 ...

Exactly,好似講到只要堅持,唔補奶粉,就一定得咁……。我就係信唒,奶粉冇買,奶樽冇烚!諗返都想喊!的確頭兩日係醫院係ok的,可能食量只是5ml.到第三日出院夜晚,已喊通宵,成晚比佢啜,啜時冇喊,一唔啜又喊返,第四日去健康院檢查,已經面黄,雖未至於冇尿,但要即入返院照灯,去到兒科,5分鐘飲唒枝水奶,姑娘勁鬧,話要比佢食返放題。諗起都陰公,三日人仔就要成晚捱餓

翡翠宮

回覆樓主:

其實bb唔夠飽應該係咁喊,點解媽媽會唔知? 我仔出世時係醫院都食人奶,食極都喊,餵到我發脾氣,姑娘抱走我仔補奶粉,到返左再餵都勁喊,我即刻開奶粉比我仔食,好快chur晒幾安奶! 咁我知道我唔夠奶水!

大宅

~phyllis~ 發表於 17-3-4 23:30
錯啦!我同樓主相反,我同健康院姑娘講我無奶,佢地真係話我唔努力比bb啜,話唔好比奶粉,啜啜下就有!又話bb一 ...

我記得姑娘仲講,你比bb飲奶粉,奶粉咁香,bb仲會唔會再肯飲人奶,你自己諗啦。於是我一滴奶粉都唔敢比bb,頭幾日不斷比人奶,無得睡,差點崩潰(emoji)(emoji)(emoji)

用戶要求終止服務

回覆樓主:

生嗰陣話喂母乳,如果之後問姑娘攞奶粉佢哋真係唔願畀同不停叫你試多啲

男爵府

廷廷媽 發表於 17-3-4 23:22
生阿仔時係浸會,係餵奶時間,姑娘會教我地餵母乳,餵到咁上下亦會比支奶粉我地補奶比bb,媽媽初期未必夠奶 ...

我同你一樣, 個時入bb房主要是給啜刺激上奶跟著姑娘會比支奶水再飲, 那才是真正開餐。
在醫院其他時間都係姑娘喂奶粉。
出院回家開始時都係一半一半, 直至上奶就全人奶。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

十分鐘 發表於 17-3-4 23:18
係吖,講座好似邪教咁,狂洗腦,姑娘話初生BB個胃食波子咁多奶就飽,而且母乳B唔使餵水,頭陣奶係止渇,后 ...
亞女出世黃要瞓箱,可惜我狂bump都無波子咁多

珍珠宮

2018復活節勳章

小manman 發表於 17-3-4 23:12
其實,我想講的確好多人仲覺得只要bb肯啜就有~

我媽咪無人奶我都無,我個女一直都係飲奶粉,但有人覺得係 ...

我都係無谷過一下奶,已經好努力咁用電泵,但都得好少,每日只有食,瞓同泵奶,我試咗一星期就轉哂奶粉,俾人話無恆心,話不斷啜就會有,我都費事解釋。

其實我嗰陣都好驚就咁啜都唔知bb飲幾多,加上唔夠人奶,要補奶粉,所以我會泵落奶袋放雪櫃,到飲時再坐熱,咁先知道bb食咗幾多。

水晶宮

十分鐘 發表於 17-3-4 23:01
當年我生囡時,產後房姑娘極力勸餵母乳,BB順產,好健康,又唔黃,3天後,BB隨我出院,奇怪無大便,小便非 ...

多謝分享。

我㓎會生,從來冇上產前講座,因為我自己覺得唔需要,我亦冇堅持母乳,從來都覺得奶粉幾好冇咩問題,雖然身邊人不停叫我餵母乳,不過我冇理(雖然會有D唔開心),生完幾日從來冇餵人奶,返左屋企會應酬式泵下人奶,不過九成都係餵奶粉,大B今年K3,一樣咁樣大根本冇咩問題。

大宅

我都係人奶媽兩胎都餵,但我從來冇覺得一定要餵母乳,撇除有冇人奶都要睇媽媽既心理狀況,只要bb健康,食人奶食奶粉冇咩所謂。生完bb已經好辛苦之後仲要日以繼夜湊

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

十分鐘 發表於 17-3-4 23:21
QE me too

身邊有兩個朋友係同一醫院有同樣經歷
朋友一開始講左話餵人奶,但之後問攞水奶,姑娘唔肯俾

公爵府

fatchu@home 發表於 17-3-4 23:43
其實bb唔夠飽應該係咁喊,點解媽媽會唔知? 我仔出世時係醫院都食人奶,食極都喊,餵到我發脾氣,姑娘抱走我 ...

我個B係無咩喊果種,應該餓到無力餓,成日吸自已嘴唇,當時仲覺得B好乖,易湊。
可能性格上都係忍得之人,依家大佐,都好乖,未試過亂吵,係街喊。

伯爵府

其實見到無片濕就知無入無出啦

水晶宮

happybebebe 發表於 17-3-4 23:46
生嗰陣話喂母乳,如果之後問姑娘攞奶粉佢哋真係唔願畀同不停叫你試多啲
...

我生B前已經好肯定同姑娘講餵奶粉,生完我只希望好好休息。

公爵府

我先生都有同我一起聽講座,佢日日都鼓勵我,話奶粉只係食餓,人奶有天然抗體,又咁又咁,BB入了icu,佢勸我係屋企泵,一日得幾十ml,佢特登送去比BB飲

伯爵府

開心吸收勳章

我個囡頭幾日只係飲奶粉,我都係第5日至谷奶,但都有keep住補奶粉,補左兩星期至轉全人奶,我心態係:有人奶俾人奶、無人奶就奶粉,唔需要逼自己一定要全人奶

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我嗰陣話餵人奶,姑娘隔兩個鐘就嚟叫一次教點餵人奶,中午教到夜晚都無奶,姑娘就抱咗去餵奶粉,但就叫我要再試,都係無,佢哋都有再餵奶粉。

伯爵府

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁
23456...25

尾頁

跳至