自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

珍珠宮

女皇駕到 發表於 17-3-17 13:36
食得瞓得唔好同佢打針,失禁既話用BB片片剪個窿,比佢擺條尾出黎,再用人果D粉橡筋頭COOL,COOL好條片就唔 ...

即係唔係用狗狗尿片?
我諗我都要留意定
狗狗終會有呢一日

伯爵府

我隻老狗都係十四歲,又係失禁咁半年。獸醫話佢心臟好弱都建議幫佢打針等佢走得有專嚴啲,最後我地帶左佢返屋企,等佢自然去,睇完獸醫一個月後佢就走左。

象牙宮

uglyfufu 發表於 17-3-17 13:45
我都算係過來人,有乜要問就找我吧,我識嘅都會盡量答你

你聽日探狗狗時送呢本書俾你姪女吖!我當 ...

暫時無咩野想問!呢本書教照顧老狗?月頭探狗狗情況係入屋見人嗯嗯叫,其實近幾年都係咁!甩左3隻牙,算係咁,無擦牙個口勁臭勁啡個咀仔同條脷又D不受控,成日見佢lam脷,又唔覺咩!仲肯食野,我我地食tea會企係側面!起身後腳唔夠力,要人扶,如果唔係就碌好耐搵到野挨先夠力起身!一濕水後腳更加無力,成隻坐低,所以要兩個人先沖到涼,要扶穩佢!食得太多會嘔!一日得三幾個鐘清醒,其餘時間訓覺!大便仲正常!大約係咁,所以我同姪女都未有決定,狗狗無叫,情況未到好差!

象牙宮

milau 發表於 17-3-17 13:46
即係唔係用狗狗尿片?
我諗我都要留意定
狗狗終會有呢一日

唔一定用狗尿片,以前朋友隻女黎m,用人尿片,不過佢隻係狼狗

男爵府

回覆 milau 的帖子

因為狗狗尿片貴好多,同埋難買,我問左一個好有經驗朋友佢教我咁做。

象牙宮

ilovemytwins 發表於 17-3-17 13:50
我隻老狗都係十四歲,又係失禁咁半年。獸醫話佢心臟好弱都建議幫佢打針等佢走得有專嚴啲,最後我地帶左佢返 ...

心臟弱,咁請問仲有無其他野唔妥呀?

男爵府

我屋企個隻又係咁上下

一屙尿就成身都係, 間唔中行幾步, 食野就簡黎食, 雞肉就食狗糧唔食

我地暫時未有打算同佢安樂死, 除非一日佢表現得好辛苦先送佢一程

象牙宮

女皇駕到 發表於 17-3-17 13:54

因為狗狗尿片貴好多,同埋難買,我問左一個好有經驗朋友佢教我咁做。 ...

淘寶平D,我都幫阿哥係淘寶買尿墊!都ok好用

象牙宮

bbkkc 發表於 17-3-17 13:56
我屋企個隻又係咁上下

一屙尿就成身都係, 間唔中行幾步, 食野就簡黎食, 雞肉就食狗糧唔食

噢,又係咁老呀?咁呢隻以我所知無揀野食,暫時未痾到成身係!大家都要努力

珍珠宮

女皇駕到 發表於 17-3-17 13:54

因為狗狗尿片貴好多,同埋難買,我問左一個好有經驗朋友佢教我咁做。 ...

我都聽過用bb尿片
但係我果隻狗狗得5磅唔知合不合身
希望他唔需要用到啦

珍珠宮

ilovemytwins 發表於 17-3-17 13:50
我隻老狗都係十四歲,又係失禁咁半年。獸醫話佢心臟好弱都建議幫佢打針等佢走得有專嚴啲,最後我地帶左佢返 ...

我真係好驚狗狗離我而去
佢今年13歲喇

侯爵府

我有隻12歲ge老狗,唔算食得多但都訓得,佢後腳都開始冇力(佢自己係起唔到身要我地幫佢起身)但仲走得,上個月因爲前列線問題睇左1次醫生就發生佢有好多問題...因為要全身麻醉做手術檢查指數時話佢肝功能唔算好可能會1睡不起,但係佢好叻仔醒返呀

佢都唔放棄佢自己,我同我老公都唔會放棄佢

獸醫話前列腺問題如果係繼續ge就係癌症,我老公話'錢係事小,最重要係佢...錢冇左可以搵過,命冇左唔會返返黎'(因為佢係我同我老公拍拖冇耐時領養佢返黎,佢已經陪左我地10年,同佢好錫我3個仔女)

男爵府

無話可說 發表於 17-3-17 13:58
噢,又係咁老呀?咁呢隻以我所知無揀野食,暫時未痾到成身係!大家都要努力
...
佢成16歲喇, 不過我覺得無理由因為佢難照顧就送佢去死嘛, 所以唯有沖涼沖密D等佢唔好咁污糟啦HAHAHAH

珍珠宮

mrs.tan 發表於 17-3-17 14:05
我有隻12歲ge老狗,唔算食得多但都訓得,佢後腳都開始冇力(佢自己係起唔到身要我地幫佢起身)但仲走得,上 ...

你好好!狗狗仲要係領養回來
錢對於好多人黎講係重要過生命

禁止訪問

男爵府

其實提佢係前妻嘅狗和要供樓,有乜關係呢?

別墅

回覆樓主:

又末必要則時决定,慢慢同妹妹傾下,能力去到邊,俾條底線去到咩情况先放棄。當大家接受到先決定啦!

珍珠宮

無話可說 發表於 17-3-17 13:41
係,無奈到我都唔識決定!暫時用尿墊先,到唔食野先再算!

以前屋企附近店舗養咗一隻狗狗,二十歲了。
喺佢最後嗰一年,佢唔多食嘢,每天懵懵豬咁⋯⋯
喺佢最後嗰日,店主話佢慢慢行去出去街頭,望吓。又街去街尾,望吓。又返去店門口,望吓。望吓店主。又入店四圍望吓。
然後返去平時瞓覺個墊上面,蜷縮瞓吓。
就再沒有醒過來了。

象牙宮

無話可說 發表於 17-3-17 12:45
阿哥隻狗,15歲,仲肯食野,係佢前妻留低既!仲肯食野同飲水,精神一般成日訓覺,行路後腳無力一段日子,食 ...

1. 就由佢慢慢... 15yo 狗最長壽?
2. 安樂死。

my own priority is
先照顧好人, 再照顧動物。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

bbkkc 發表於 17-3-17 14:10
佢成16歲喇, 不過我覺得無理由因為佢難照顧就送佢去死嘛, 所以唯有沖涼沖密D等佢唔好咁污糟啦HAHAHAH

...

唔係怕難照顧而送死,係怕狗狗生存落去痛苦!

首頁
23456...10

尾頁

跳至