自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

hkgra 發表於 17-4-12 11:56
0的人成日問生一個定兩個好,又話一個會孤單,又話悶但呢排又見到0的POST,或者現實都成日爭家產,爭身家其實生 ...

我覺得生兩個好,而家我仔女(已大個)都好fd。我自己同老公,跟家中兄弟姊妹感情也好,身邊朋友都無咩家庭問題,溏心風暴情節睇戲就多!
子女好唔好,睇父母點教,將來自己受番。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sumsum_so 發表於 17-4-12 22:27
如果為左佢細個有人陪而生係好無謂,佢地都會有大既一日,兩個係開心,兩個一齊玩,但生活上,錢,精神全部 ...

返學大把人陪玩啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

木土土 發表於 17-4-13 08:26
我覺得生兩個好,而家我仔女(已大個)都好fd。我自己同老公,跟家中兄弟姊妹感情也好,身邊朋友都無咩家庭 ...

我見到長輩之間,兄弟姐妹不悅先老土。包括我99同我阿媽果邊

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 MrConcept 的帖子

已生一個,但C6話如果有錢想生兩個(暫時未有錢, 我話到時先算)
但我堅決只生一個,原因小朋友衣食,學習,生病,湯水,有關於小朋友既一齊,85%我攪,C6只會我真係唔得閒時幫手,放工打機多(話過佢之後有改善)
我完全無意欲生多一個,太辛苦

wcpcelia    發表於 17-4-13 08:49

琥珀宮

good_pig 發表於 17-4-13 08:35
我見到長輩之間,兄弟姐妹不悅先老土。包括我99同我阿媽果邊

以前再上一代父母,好多唔教,天生天養。
父母教得好唔偏心,我唔信仔女會咁差

寶石宮

木土土 發表於 17-4-13 08:41
以前再上一代父母,好多唔教,天生天養。
父母教得好唔偏心,我唔信仔女會咁差
...

我99講到今時今日仲講d舅父同阿姨點點點,我覺得堅煩

男爵府

hkgra 發表於 17-4-12 11:56
0的人成日問生一個定兩個好,又話一個會孤單,又話悶但呢排又見到0的POST,或者現實都成日爭家產,爭身家其實生 ...
冇家產就冇咩好爭,同睇下點教育點安排
兩個小朋友,可能感情唔好可能打交什至憎對方

但點都好過左手憎右手,右腳打左腳
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

禁止訪問

珍珠宮

hkgra 發表於 17-4-13 08:36

已生一個,但C6話如果有錢想生兩個(暫時未有錢, 我話到時先算)

咁就一個好了
自問捱得手腳快脾氣好
或者經濟鬆動
可用錢解決好多問題
就生兩個
我接受不了居所太擠迫和雜亂

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

木土土 發表於 17-4-13 08:26
我覺得生兩個好,而家我仔女(已大個)都好fd。我自己同老公,跟家中兄弟姊妹感情也好,身邊朋友都無咩家庭 ...

同意,根本只有唔開心的家庭,才會日日上黎怨。開心的,都唔會公開講,一陣又比一話晒命。

所以一定有錯覺,個個家庭都愛生事;所謂好事不出門,壞事傳千里。
其實,呢d情節做戲就多。

珍珠宮

hkgra 發表於 17-4-13 08:36

呢個都係重點,c6乜都唔幫或唔得閒幫就一個夠啦

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我2個好多時得一個既家長都叫我比仔女上佢屋企玩,因佢地要返工個仔/女一人在家好悶。有D就因獨生仔/女不懂同人相處比老師投訴。我兩個係辛苦D,錢用多了/分薄了。但佢2個有得一齊玩又真係冇咁悶。但嘈交時烦D囉。

子爵府

做人現實D啦, 成日話小朋友好得意, 又傻笑, 又點又點...........

做父母永遠停留喺仔女小朋友階段, 幻想永遠係美好.

禁止訪問

大宅

最近聽到一個朋友訴苦,佢係獨子,父母又要入院、又要照顧,佢話如果多個兄弟姊妹分擔會好好多。

大宅

cashdollar 發表於 17-4-13 09:52
做人現實D啦, 成日話小朋友好得意, 又傻笑, 又點又點...........

做父母永遠停留喺仔女小朋友階段, 幻想永 ...

你感受唔到小朋友既可愛真可憐。我好現實甘話你聽,佢地真係好傻、好得意、但又好谷氣。
就好似睇英超甘,有人鐘意,有人唔鐘無。你又話人地傻咩?

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 andyan324 的帖子

呢個都係我覺得一個就夠既主要原因~
C6完全攪唔點個仔~

子爵府

我生兩個。我自已本身有三姊弟,細個大個都相處開心,大個有人商量,我覺得咁樣好好呀。

男爵府

我生左一個, 但決定唔再生。因為分析過, 首先無人湊, 有人話可以請工人, 確實係可以, 但居住環境仲容唔容許, 兩個小朋友再加一個工人呢? 二來經濟, 生多個,
開支大左, 比起現在會辛苦了。三來偏心問題, 本身自細都有這個問題, 到現在都有, 所以確實令到我打退堂鼓。 當經濟OK, 時間同體力呢? 而家個個都年紀大先結婚生仔, 講真, 有時真係無乜體力同佢玩, 我自己三十多, 再生就高齡, 確實如果後生多幾年結婚生仔, 我估我都會生多個。

有人話生多個陪下佢, 其實你有無諗過個小朋友使唔使人陪? 小朋友當然想有小朋友陪佢玩, 呢個係天性, 但都要問下個大既想唔想要, 唔好以為小朋友唔識表達, 我個4歲, 我有問過佢, 好佢堅拒咁同我講, 我唔要, 我有表弟表妹, 我只要爸爸媽媽。

所以我媽成日話, 有兄弟姐妹, 好就好, 唔好就唔好, 幸好我自己同哥哥感情好, 就算我媽偏哂係我哥到, 可能由細都係的關係, 所以我好知道自己既位置, 唔開心一,定有, 只係習慣了。看我嫂, 三兄妹, 哥過年過節都唔出現, 個妹又乜都唔理, 哥同妹直頭唔啱既, 所以生唔生, 其實自己決定唔使問人

侯爵府

20jack09 發表於 17-4-13 10:05
最近聽到一個朋友訴苦,佢係獨子,父母又要入院、又要照顧,佢話如果多個兄弟姊妹分擔會好好多。
...
我有個朋友都有咁講過, 話獨子好辛苦

但另一個朋友就有阿哥家姐, 兩個都同佢同阿媽反哂面移民咗去外地, 結果都係由我朋友自己一個人照顧阿媽十幾年, 連當年佢阿爸過身時, 阿哥家姐都冇理過

另外有個朋友又係兩姊弟, 同弟弟反咗面, 弟弟已經成年冇理父母

所以你朋友只係『以為』有兄弟姊妹會分擔到啲責任, 機會其實都係一半半

首頁

尾頁

跳至