自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

baby_chu 發表於 17-4-22 22:56
超市姐姐入袋之後,又會衍生另一個問題,果架購物車..... D人通常都會就咁尤得棄置喺個 cashier,多幾架就 ...
舉手舉手!我係會推走架車既人,舊式車我會一架架攝好(我唔知咁形容你明唔明)我係會攝埋其他人既車新式有藍嗰隻我會拎出黎放好喺cashier 位再一架架排好,有時我會懷疑自己有強迫症利申:最多排兩三架免得職員以為我神經病

男爵府

虎到金來勳章

Chowying 發表於 17-4-22 21:51
如果人地只係攝我後面跟住入都算喇 最衰果次係奧海城,有個 x婆係我拉緊門時由我後面攝位行過 :a ...

我會自己拉門入,但好多時我一拉門既時間就會我後面既人就會即入左先,我就好似開門比人入咁,我最唔鍾意依d人,我心諗:大老呀,我拉門係比自己入架,唔係拉門比你入架!
心情勁好!

男爵府

一定拉門

子爵府

baby_chu 發表於 17-4-22 22:52
最嬲係.... 有兩次!
1.
同一個商場大門,明明6扇門,我推住B車拉門出咗1/3,有個女人攝,佢戟到我架車再 ...

好老實,我覺得見微知著,如果我係男人,呢啲咁冇品嘅女人我一定唔會娶。

伯爵府

有得閃入會閃入,但都會伸定拳頭頂住度門。
因為D扶手真係好污糟(細菌傳播),又油淋淋,就算玻璃都好多手指模,

珍珠宮

回覆樓主:

慣性會自己拉門入,不過間歇性有啲門真係太重,點大力拉都只係拉得條隙仔,咁就唯有攝入去如果度門本身已經被人拉開左,我都會慣性自己伸手去頂住,都晤會攝入去

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

vivibabyvivi 發表於 17-4-22 23:02
舉手舉手!我係會推走架車既人,舊式車我會一架架攝好(我唔知咁形容你明唔明)我係會攝埋其他人既車:laugh ...

我女宜家同我去超市,甚至 ikea,佢好鍾意行完之後,自己「泊車車」推番架車去收氣位置!有時D員工姐姐見到伸手幫佢,佢會話「唔洗喇,我得架!」有時我地入緊袋,佢見到有車仔亂擺,佢會主動問可唔可以泊埋果D車!佢覺得好好玩!佢泊完我地讚佢叻,佢又會好開心!

琥珀宮

fionacat 發表於 17-4-22 23:04
好老實,我覺得見微知著,如果我係男人,呢啲咁冇品嘅女人我一定唔會娶。
...
講就易,題外話,識個男仔明知女友港女又冇家教都一樣娶

琥珀宮

baby_chu 發表於 17-4-22 23:06
我女宜家同我去超市,甚至 ikea,佢好鍾意行完之後,自己「泊車車」推番架車去收氣位置!有時D員工姐姐見 ...
呢種咪係好家教囉如果個個家長好似你咁,大家既煩惱就少好多

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我多數會拉門,出去後向後望一望同時隻手會頂一頂(驚後面有人), 依個其實係習慣,如後面無紀遠有人急步行緊來,都會hold多陣。

不過我就好唔鍾意啲人老馮服侍你咁,明明我拉比自己入,想出打對面啲攝石人就攝出來,我就要停一停,好似酒店bellboy 咁, 我就覺得好討厭喇。不過………算,施比授更有福!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

vivibabyvivi 發表於 17-4-22 23:09
呢種咪係好家教囉如果個個家長好似你咁,大家既煩惱就少好多

又唔好咁講!我只係教佢有手尾啫!自己用完盡量自己處理番唔好阻人!
去連鎖快餐店食完嘢一樣道理,叫佢幫手抹下枱,再擺番晒嘢入盤,我或者爹爹拎去收集處,佢就自己推番BB櫈去佢攞嘅地方!
就算睇戲呀,我地都係叫啊女完場時,「幫我地」拎番汽水杯同埋爆谷杯出去門口掉!
我爸媽細個係咁教我,所以我都係咁教佢!佢覺得幫到我地,佢開心又有成就感!
不過,佢宜家肯咁做,第日大個唔知仲會唔會囉!

侯爵府

回覆樓主:

我一定自己啦閃身入再拉埋門,試過有人跟後想閃入比我夾

男爵府

有次我推門有個神高神大男人企後面等我 因為門相當重推咗兩下先開到 然後呢⋯⋯個男人即係我面前攝入黎

大宅

Chowying 發表於 17-4-22 21:51
如果人地只係攝我後面跟住入都算喇 最衰果次係奧海城,有個 x婆係我拉緊門時由我後面攝位行過 :a ...

複式洋房

遇見晨曦 發表於 17-4-22 21:50
多數我會拉門,唔知點解,就算有幾度門,前面有人拉左門入,但我唔鐘意攝人後面入,我會主動拉另一邊門自己 ...

same

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

拉門.唔會攝.
我好驚夾到自己, 所以有人已拉開,都會自己伸埋手㩒住度門. 咁通常人地都會順勢離手.

如果有人拉左等我入,一定講唔該.

假如果日著斗零踭加裙, 可以講唔該嘅機會率就大好多.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

無印象有人特別教,我會出手的,自然反應,仲會過了門少少,都仲推住,俾 d lap time, 以防後面撞親

我覺得係好自然嘅動作

大宅

pizzapark 發表於 17-4-22 21:57
我自己一定拉,不過好憎D人係我拉比自己/自己小朋友出入時,攝入當老馮

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

xsyu 發表於 17-4-22 23:34
有次我推門有個神高神大男人企後面等我 因為門相當重推咗兩下先開到 然後呢⋯⋯個男人即係我面前攝入黎:ang ...

現今太多呢類人

大宅

NoName 發表於 17-4-22 23:05
慣性會自己拉門入,不過間歇性有啲門真係太重,點大力拉都只係拉得條隙仔,咁就唯有攝入去如果度門 ...

Pacific place嗰度門,真係要出盡奶力先開到。
搞乜整到度門咁重

首頁
23456...8

尾頁

跳至