自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我屋企都係,廁所漏水,樓上一沖涼就會滴水落黎,食環搞左10個月,主任都換左幾個,我打算去揾區議員幫手

大宅

koizaki 發表於 17-5-14 18:15
樓上家人唔肯開門,管理處話佢地入唔到就做唔到野。
淨係話搵主任處理,之後就冇下文,
次次投訴,次次都 ...

我樓上都唔肯開門俾食環做測試

珍珠宮

cinda72. 發表於 17-5-16 12:18
仲有好多!講起呢層收租樓,特別多麻煩野,

d業主孤寒都爆,每戶100蚊(果時清潔阿姐開既價錢)搵人收垃圾既費用 ...
好多人都好自私的!仙姐你真係好型~~

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

pipipipi 發表於 17-5-16 12:28

吾係,如果佢吾肯開門,食環署可以出信,釘佢契!! 吾到佢吾肯開門。。你追番食環有無追。。

大宅

Tabo63 發表於 17-5-16 12:49
吾係,如果佢吾肯開門,食環署可以出信,釘佢契!! 吾到佢吾肯開門。。你追番食環有無追。。 ...

食環話要上多幾次仲係唔開先可以去法庭做野
我今日都有打過去問,佢話貼左封信俾樓上,月尾會上去做測試,如果都再唔開門就申請法庭信咁喎

大宅

cinda72. 發表於 17-5-14 13:15
親身經歷,
我層收租唐樓,樓下漏水漏出屋,搞到樓梯成日濕到租客投訴衛生差,
同樓下講,唔理 ,

原來可以咁樣對付啲無賴,勁

公爵府

pipipipi 發表於 17-5-16 12:56
食環話要上多幾次仲係唔開先可以去法庭做野
我今日都有打過去問,佢話貼左封信俾樓上,月尾會上去做測試, ...
我樓上就係要攪到出法庭信先肯開門。。你話要攪幾耐。。我攪左成年。。

大宅

Tabo63 發表於 17-5-16 14:00
我樓上就係要攪到出法庭信先肯開門。。你話要攪幾耐。。我攪左成年。。

唉,我都等左10個月,都唔知再要等多久

公爵府

pipipipi 發表於 17-5-16 14:04
唉,我都等左10個月,都唔知再要等多久
仲要等佢肯整上面漏水根源先得,吾係你自己屋企整都無意思。我好彩等到佢今年想大裝修間屋,吾係都吾知吾等幾時。。

侯爵府

life@LA 發表於 17-5-14 12:09
樓上漏水漏到電制跳電, 天花剝落, 找管理處同樓上講, 樓上話"無野"吾肯整, 食環處又勁慢, 又話要講證據, 公 ...
如果有證明係上面問題, 搵保險公司攪, 保險公司會直接同樓上攪, 佢無得拖

男爵府

cinda72. 發表於 17-5-14 15:25
你試下就知

果位J M無講錯,宜家規定報1823後7個工作天內食環要聯絡投訴人。

食環約2星期內到受影響單位測濕度,再約樓上倒色水。成個過程快慢視乎樓上有幾合作、樓下有幾煩。

要信我唔好挑戰我,因為我2年幾黎差唔多日日處理漏水個案

男爵府

pipipipi 發表於 17-5-16 12:28

要求食環跟程序申請入屋領

禁止訪問

男爵府

cinda72. 發表於 17-5-16 15:50
我唔知,我淨係知警方要求對方開門一定易過食環

入屋係入到,但樓上Long 禮既會問有咩證據係我樓水搞到樓下天花咁先?

我見過差佬到都唔就範既樓上

禁止訪問

男爵府

shannon_fky4186 發表於 17-5-16 14:56
果位J M無講錯,宜家規定報1823後7個工作天內食環要聯絡投訴人。

食環約2星期內到受影響單位測濕度,再約 ...

想問如果由19樓流落18樓, 18樓流落17樓(me), 再由我地流落16樓, 可以點辦呢?
因18樓業主唔係度住, 只有老人家1個 + 工人, 佢唔想攪咁多野, 但16樓就有食環署幫手叫我地要整, 但我地係無得整架喎, 樓上無停過流落黎
咁我地要整幾多次先得, 樓上一洗地, 我地個騎樓係咁漏水, 應該係佢地漏啦, 但最近果次食環出信話無明顯係佢地漏喎 (我地已攪左3年), 樓下就上年約年尾時投訴我地, 我地可以點攪

琥珀宮

cattz288 發表於 17-5-14 14:42
咪係!完全無同理心! 不過都有機會係樓上業主遇人不淑! 比裝修佬呃! 業主唔甘心再比衰佬呃多次, 但又無其 ...

耐不耐有人出post問樓下投訴佢漏水,呢到有dJM都教人唔洗理,慢慢等食環調查有證據同自己有關先做野,我見到呢d回覆真係覺得d人好自私,針唔吉到肉唔痛

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kennyrita 發表於 17-5-16 19:33
想問如果由19樓流落18樓, 18樓流落17樓(me), 再由我地流落16樓, 可以點辦呢?
因18樓業主唔係度住, 只 ...

咁你有無投訴食環先? 因為你都係受害者!
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 17-5-16 19:48
咁你有無投訴食環先? 因為你都係受害者!

投訴左啦, 唔知點解樓下快過我地投訴

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kennyrita 發表於 17-5-16 19:52
投訴左啦, 唔知點解樓下快過我地投訴

投訴後, 追得快同慢
放下自在

首頁

尾頁

跳至