自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

我姪女都係歲半到發現有癲癇,食左藥差唔多兩年無病發過啦,藥都開始減少。不過係脾氣差,好難氹。唔好擔心,食住藥無事的

大宅

醒目開學勳章

回覆樓主:

我細女係3歲幾時發現有羊癇,到而家8歲了,都一路keep住有食藥同係政府醫院覆診。而家食緊3隻抗抽筋藥,脾氣係會差啲,同埋情緒會比較大上大落。

水晶宮

yucheung 發表於 17-5-21 22:18
點解果2次發作都唔洗再食藥??我好擔心呀。

14年嗰次佢喺學校發脾氣threw herself back then bang her head跟住發作,之後同醫生講咗,佢話可以咁啱,咁就唔洗食,不過再發就要食,咁16年嗰次咁啱又是係發脾氣bang her head(今次喺屋企) ,呢次冇同腦科講但有同兒科講,因為咁啱係時候要見,咁佢明我點解冇同腦科講,我自己覺得14年到16年都兩年,咁如果食藥冇發作,兩年都停,佢18年都會發作,咁食藥都冇用,我話我想睇多一次先,如果16至18呢兩年再度發作我一定會問腦科講同食藥,兒科話OK
因為我細女已經唔識講野同唔識行,所以如果唔洗的話我唔想佢去抽血喊嗰D,食藥就要check住D血,好慘㗎

侯爵府

亞牛亞妹 發表於 17-5-21 23:20
14年嗰次佢喺學校發脾氣threw herself back then bang her head跟住發作,之後同醫生講咗,佢話可以咁啱, ...

希望大家都快快好返

侯爵府

梁師奶~梁bb 發表於 17-5-21 22:53
我細女係3歲幾時發現有羊癇,到而家8歲了,都一路keep住有食藥同係政府醫院覆診。而家食緊3隻抗抽筋藥,脾 ...

5年都仲未控制到?係咪有keep住發作?咁咪好辛苦...

侯爵府

yucheung 發表於 17-5-21 18:19
知道!!!仲有咩要注意?醫生話唔可以游水,仲有無其他野要留意呢?

識人個女係咁,唔好玩得太巔

男爵府

yucheung 發表於 17-5-21 17:35
女女星期六朝早抽搐,入左醫院做左腦電圖,發現好唔正常,腦神經科醫生話佢係羊癇症,要即刻抽基因去校藥,請問 ...

我家姐都有此病,佢成廿幾歲先發,懷疑佢用咗一排磁性枕頭後,同埋受到驚嚇引發,所以我唸你真係要避免所有可能會影響腦電波嘅嘢,包括Wi-Fi, 電話,磁性嘢如水晶等
我家姐食咗多年藥,間中都會發,唔夠氣血如m黎時會較易發,唔夠瞓都係,一定要休息,唔好咁多煩惱,基本食住藥冇咩大問題
唔好太担心,加油!

男爵府

yucheung 發表於 17-5-21 17:35
女女星期六朝早抽搐,入左醫院做左腦電圖,發現好唔正常,腦神經科醫生話佢係羊癇症,要即刻抽基因去校藥,請問 ...

仲有,之前睇過d post話屋企附近有嗰d收發站飛碟,好似都係會影響磁場,或者你都可以留意下屋企附近環境,個人意見給你考慮,咩都留意下,或者唔係你女本身問題,而係外在因素誘發呢?

大宅

醒目開學勳章

yucheung 發表於 17-5-21 23:25
5年都仲未控制到?係咪有keep住發作?咁咪好辛苦...

係呀,食住藥都斷斷續續咁發作,所以久唔久又要調校藥量,如果調較左都發作,就要加新藥
我細女啱啱早2星期先發作(emoji)(emoji)(emoji)

侯爵府

littlecake 發表於 17-5-22 00:09
仲有,之前睇過d post話屋企附近有嗰d收發站飛碟,好似都係會影響磁場,或者你都可以留意下屋企附近環境, ...

呢個機會好微,因此佢腦電圖好明顯係唔正常,再加有抽搐,腦神經科醫生話佢算係中度,但好返機會好高。

侯爵府

梁師奶~梁bb 發表於 17-5-22 00:48
係呀,食住藥都斷斷續續咁發作,所以久唔久又要調校藥量,如果調較左都發作,就要加新藥
我細女啱啱早2星 ...

咁慘......我女女今朝抽左基因血,要睇邊隻藥最岩佢,再慢慢較

珍珠宮

子爵府

回覆樓主:

我冇咩野幫倒你,但係想話我個妺細個時成日抽筋,反白眼嗰種,每次要call白車,我媽咪好亂,每次啲鄰居都幫手,用隻匙羹頂住阿妺條脷,我好細個,都唔知發生咩事。我記憶中都有最少3~5次,大個啲就冇再抽。同埋我個妺而家大個咗結婚生仔,冇問題好正常,所以唔好太担心。

侯爵府

sambebe 發表於 17-5-22 22:12
我冇咩野幫倒你,但係想話我個妺細個時成日抽筋,反白眼嗰種,每次要call白車,我媽咪好亂,每次啲鄰居都幫 ...

我最怕就係佢將來可唔可以結婚生bb,生出黎會唔會遺傳...??我覺得我而家已經有產前抑鬱。

禁止訪問

侯爵府

niuniuma 發表於 17-5-24 11:13
你的私家医生是谁?找多个医生问问意见

兒科+腦神經科醫生楊澤銘醫生

侯爵府

niuniuma 發表於 17-5-24 11:13
你的私家医生是谁?找多个医生问问意见

我會呀,問緊朋友仲有無兒童腦神經科醫生介紹。

子爵府

yucheung 發表於 17-5-24 10:58
我最怕就係佢將來可唔可以結婚生bb,生出黎會唔會遺傳...??我覺得我而家已經有產前抑鬱。
...

我個妺兩個小朋友都冇抽筋,平常心啦,担心都担心唔嚟

侯爵府

wawafu 發表於 17-5-21 18:11
咁都好啲,最驚抽完有野識變唔識。黎緊盡量要比佢休息,唔夠訓休息唔夠同埋病都好易再抽,同埋唔好成日望 ...

最近發現佢以前學過既野,識變唔識,但佢剩係抽過一次,醫生開左藥,食左2星期

伯爵府

其實係冇得好架, 睇醫院比答案你啦, 羊癇亦可以由紅班狼瘡引起

首頁
23456...8

尾頁

跳至