自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Chowying 發表於 17-6-22 20:19
成人班嗎

小朋友吖?會唔同架?

大宅

seasky21 發表於 17-6-22 19:19
咁依家你阿囡係邊間
仲未決定,佢地學校啱考完試,捻住下星期一去睇下幾間再決定邊間跳。

大宅

Chowying 發表於 17-6-21 12:20
我地跳舞係自娛吓,要去比賽巧好辛苦呀 依家我都有堂,好多大人都有嫁,開心玩吓ma, 份 ...
我想問下 佢地考 IF or Inter 需唔需要限定一定要跳幾多小時先可報考試ga? 我囡舊ge 尼間就話要由 6月開始跳至考試,每星期兩堂。但我打去其它學校問又話係由 9月開始跳,每星期兩堂,也可一堂,但一堂需 sure 可達考試要求,否則臨考試需補堂。

水晶宮

carolyktong 發表於 17-6-20 09:19
我女今年grade. 5 + IF, 我以為間間都係咁同步安排,原來有D學校係要G8 後先可考IF, 乜唔係RAD 嫁咩?應該統 ...
點解會慳左時間? G5+IF一齊跳, 一星期跳幾多堂呢?

男爵府

lucial 發表於 17-6-23 15:38
我想問下 佢地考 IF or Inter 需唔需要限定一定要跳幾多小時先可報考試ga? 我囡舊ge 尼間就話要由 6月開始 ...

雖然冇規定,但 RAD 係有建議學習/練習時數:

https://www.rad.org.uk/documents/exam-docs/EIRRMay17.pdf

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lucial 發表於 17-6-23 15:38
我想問下 佢地考 IF or Inter 需唔需要限定一定要跳幾多小時先可報考試ga? 我囡舊ge 尼間就話要由 6月開始 ...

通常只係學校要求,唔想你成日唔返。
不過,舊校真係有 d 那個, 一般暑假都係攪吓表演,大家鬆吓,邊洗咁快開始教。除非你係報到今年年尾個教期,咁又唔同。重有,問清楚你係考下年5月尾定10-12月果期。
一般就算係舊生,9月開學攪吓學校野,可能要9月中先齊人開始教 syllabus, 一星期兩堂果 d 都合理,差不多練成年咁長,中間考試或者病又請吓假咁,都 ok,係正常安排。
如果時間好 concern 而你女考既係 IF, 咁果間比你上一堂都好,因為你女其實能力上 over 左。
總有離別的時候

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

seasky21 發表於 17-6-22 20:42
小朋友吖?會唔同架?

好唔同呀 大人唔鐘意太少成人一齊跳,老師容唔容易比佢去考試咁,可能門面差 d 都冇所謂。細路就煩喇 ,間學校有冇表演,近唔近屋企,連個廁所位係邊都可能要睇埋
認真覺得小朋友太細,都係要揀返屋企附近,等大 d 真係好鐘意跳再轉校。幾年前試過有個8歲重未學過既,想去 王xx, 人地已唔收,要老遠跨區去學
總有離別的時候

大宅

Chowying 發表於 17-6-23 16:07
通常只係學校要求,唔想你成日唔返。
不過,舊校真係有 d 那個, 一般暑假都係攪吓表演,大家鬆吓,邊洗咁 ...
喺出年IF考試,之前考Grade 都係咁,由6月跳至出年考試,不可少,如果唔係就無得考試. 話咩RAD規定一定要有 150 小時.但我囡同我講,次次6月至9月老師都hea 教,叫佢地自己拉筋咋。今次因為阿囡暑假有海外交流唔係HK,於是同佢學校話唔跳6至8月,9月開始跳返,佢話唔得,要補返堂,我同佢講我根本無時間補,成20 幾堂 wor。所以埋決定轉學校。也因此知道原來阿囡已錯過了一早可完成IF嘅course....

珍珠宮

Chowying 發表於 17-6-23 16:17
好唔同呀 大人唔鐘意太少成人一齊跳,老師容唔容易比佢去考試咁,可能門面差 d 都冇所謂。細路就 ...
點解吳收果位8歲嘅學生呀?
& 剛係置頂見到個帖講某芭蕾舞學校

男爵府

lucial 發表於 17-6-23 22:07
喺出年IF考試,之前考Grade 都係咁,由6月跳至出年考試,不可少,如果唔係就無得考試. 話咩RAD規定一定要有 ...

嗰150小時並非RAD規定一定要上的時數,只是建議,咁當然人哋建議得一定有佢的根據和道理。跳唔夠時數,可能隻腳唔夠 strong去應付某些動作,咁就有機會受傷,而有D動作有一定難度,真係要反覆練習才可以做得好,尤其女仔lF開始要上足尖,唔係容易㗎。

男爵府

Chowying 發表於 17-6-23 16:17
好唔同呀 大人唔鐘意太少成人一齊跳,老師容唔容易比佢去考試咁,可能門面差 d 都冇所謂。細路就 ...

咁如果成人冇跳開舞純屬去玩下減壓咁芭蕾舞ok嗎?

翡翠宮

Angel_Rose 發表於 17-6-23 22:50
點解吳收果位8歲嘅學生呀?
& 剛係置頂見到個帖講某芭蕾舞學校

人地大把生意 放佢係同年紀既班要由頭執起人地可能覺影響進度,冇計
總有離別的時候

翡翠宮

Bearbearbear123 發表於 17-6-23 23:43
咁如果成人冇跳開舞純屬去玩下減壓咁芭蕾舞ok嗎?

咁揀學校有 班 比 absolute beginner 既比較好,不過ballet 本身唔太輕鬆,有成人捱唔住壓腿,有人跟唔上音樂。能否減壓睇你有幾鍾意 ballet
總有離別的時候

男爵府

Chowying 發表於 17-6-24 05:55
咁揀學校有 班 比 absolute beginner 既比較好,不過ballet 本身唔太輕鬆,有成人捱唔住壓腿,有人跟唔上 ...

睇下我捱得幾耐先

珍珠宮

Chowying 發表於 17-6-24 05:48
人地大把生意 放佢係同年紀既班要由頭執起人地可能覺影響進度,冇計
...
哦,咁睇黎我以前果間應該無乜生意,果陣我係超大齡佢都收
媽想我同妹一齊跳bb班,老師話吳得,將我拔苗上primary,但跳完班都係超齡囉

翡翠宮

Angel_Rose 發表於 17-6-24 10:27
哦,咁睇黎我以前果間應該無乜生意,果陣我係超大齡佢都收
媽想我同妹一齊跳bb班,老師話吳得,將我拔苗上p ...

店大欺客 ma. 好似樓主原本問果間,講就話自己好勁,最高端咁,不過又送衫又送考試費其實都少見,睇泥生意唔夠呀

(不過,同教得好唔好冇關既)
總有離別的時候

子爵府

hashtag影視迷勳章

Chowying 發表於 17-6-22 20:19
成人班嗎

我搵緊呀,請推介

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

chocolatebean 發表於 17-6-23 15:58
點解會慳左時間? G5+IF一齊跳, 一星期跳幾多堂呢?
一星期4堂,兩堂G5,兩堂IF

大宅

回覆樓主:

我囡2歲半開始學ballet, 佢好喜歡跳,已經學咗4年,不過我發覺佢間學校越教越hea,有時同D細小朋友一齊上堂,我囡成日話都無教新野,今年想轉校,但要揾要近屋企又要教得好,真係好難。

樓主講個間,我都有打去問,無補堂真係一個問題,感覺係新校我無咩信心。

珍珠宮

Chowying 發表於 17-6-24 10:37
店大欺客 ma. 好似樓主原本問果間,講就話自己好勁,最高端咁,不過又送衫又送考試費其實都少見,睇泥生意 ...
我校跳到好高班時可以比同學著自己喜歡的舞衣,受時每人都要買件吊帶黑考試用
與其送衫,我會覺得比人著自己喜歡嘅開心啲

首頁

尾頁

跳至