自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 Lorican 的帖子

所以失去一個完全唔同路, 亦唔了解自己嘅自私朋友, 完全唔係自己嘅損失

侯爵府

olkan 發表於 17-7-9 15:32
冇,通常俾我嬲到絕交嘅係好難,到呢個地步,就唔會再一齊玩或聯絡。
X 2, 我都有2個"再見不是朋友"

子爵府

回覆 dder 的帖子

試過有個識咗二幾年,似住同我熟講說話同我唔客氣,唔理我感受,我疏遠佢三年,有日有個共同朋友約我哋一齊食飯,之後再有番聯絡食飯,但在這期間我先真的睇真呢個人,我以後永遠都唔會同佢做番朋友,緣盡,另有一個識咗二十年,時常利用我,同佢沒來住一年,佢whatsapp我,我無回覆佢加block埋佢whatsapp呢世都唔會有緣做番朋友,另有一個好朋友,識咗幾年,這個朋友我好後悔我嬲了佢後佢主動搵返我,但我唔睬佢,幾年後經歷過有些事,先發覺這個好朋友的好處,好難會遇到咁好的好朋友,好想同番這個好朋友做番朋友,希望我們還未完緣盡

子爵府

回覆樓主

我有個朋友以前好老友日日whatapps傾繼,但係佢脾氣差左經常吵架,之後大家都唔搵大家
過多幾個月佢嬲完先搵反我,試過5、6次係咁感情以經無以前咁好,一句起兩句止以前會叫姐妹但而家當普通朋友,可有可無始終家人最重要

禁止訪問

開心吸收勳章

子爵府

dder 發表於 17-7-9 14:40
又吾算絕交,但因一件事大家冇搵大家,如果真係緣盡,咁又會吾會有緣再見呢?我仲好掛住呢段友情放吾低:pit ...

有呀
扮傻間中 msg 下佢
Common friend gathering 照出
之後到佢會再單獨同我2個人出街時
我就覺得係無野喇

大宅

我有試過,當年係我男朋友(而家做o左我老公)o黎香港探我,我想d 朋友見下佢所以約o左一男一女o既朋友一齊食餐飯。

咁我男朋友(而家係老公)係ABC 唔識講中文o架嘛,我男性朋友英文好好,佢地一o黎到我男性朋友就好friendly 咁同我男朋友打招呼,但係個女性朋友就好不屑咁話:「下?乜要講英文o架?我好耐冇講英文喇喎,我唔會講o架!」(但係其實大家明明一齊o係英文系畢業...)咁成餐飯佢就不停串我同我男朋友,我好唔開心,其實我一心只係想佢地見下我男朋友,我估唔到佢咁樣對我。

食完飯之後,隔左一陣我男性朋友打o黎,佢話佢好嬲,覺得我女性朋友好過份!佢話佢食完飯之後忍唔住鬧爆佢,話唔明點解佢可以咁唔respectful。佢代我女性朋友同我地say sorry。

跟住我足足半年冇同呢個女性朋友聯絡,連d 朋友生日gathering我都搵藉口推o左唔去。半年後佢良心發現,同我o係MSN say sorry,話覺得自己真係好過份,冇好好珍惜我呢個好朋友,咁我地就冰釋前嫌喇。

其實我明白,當年佢一直都好多感情問題,不過如果真係好好朋友,唔會因為小事而絕交o既,起碼我真係冇怪佢,即刻原諒o左佢。

伯爵府

cqwert 發表於 17-7-10 11:33
回覆 dder 的帖子

試過有個識咗二幾年,似住同我熟講說話同我唔客氣,唔理我感受,我疏遠佢三年,有日有個 ...

那個朋友點好法? 吾好後悔,再能有緣再見呢,如果大家冇仇恨

cqwert    發表於 17-7-10 13:53

珍珠宮

dder 發表於 17-7-9 14:40
又吾算絕交,但因一件事大家冇搵大家,如果真係緣盡,咁又會吾會有緣再見呢?我仲好掛住呢段友情放吾低:pit ...

我,幾年唔搵對方,近年破冰,好返了

大宅

KTKTKT5 發表於 17-7-9 18:02
斷交六年後無聯絡,之後大家搵返又聯絡返,宜家繼續best friend一齊去食飯行街飲咖啡

另一個係小 ...

大家生活唔同 真係未必會keep住聯絡 但得閒掛住約對方出黎 又好似之前咁 可以搵人想當年 我都幾鍾意呢種朋友

侯爵府

emeraldlam 發表於 17-7-9 15:24
現在就係。 中學識到現在, 吾知咩事而無再聽我電話, whatapps佢會答。但問一句答一句。 已維持兩年多。

...

你会開口問清楚佢嗎?

侯爵府

ninachu 發表於 17-7-9 15:37

從來無嬲過佢,因為係我錯,我道歉左好多次,

你道歉都好好!你fd应原諒你!

我個fd都吾知我其实吾高興&一直有條刺...我當年結婚係先註册,隔近一年先教堂行禮!但註册當天都有請幾個最好朋友及親戚黎!我早上註册,而當天係平安夜,我个fd公司 suppose當天有早放(可能下午兩三点),佢就因為吾想浪費果幾小時假(佢如果請假要當一日請),所以話横掂我到時会行教堂,所以註册吾黎!

坦白講,我係超失望!!我明你d假期好寶貴,我之後亦会行教堂,但註册果日我真係結婚(晚上有同親戚食飯),係我一生人最重要的日子,你身為我best fd(中小学同学)都吾黎,同我計較蝕左幾個鐘俾公司!!反而我舊老細&下屬,及另外幾個好友(舊同事),人地都有請假黎替我開心!

之後教堂行禮佢做伴娘,我同佢在當年的"新天地"揀伴娘衫,佢同佢媽咪一齊黎,講到揀吾落手咁,兩母女一臉嫌棄樣!我谷到一肚氣!我心諗,我而家已經吾係同你去金都,而且伴娘衫你想靚成點?

而家我地仲有keep住幾個月見一次,但講真,自果次起,我可以話認清原來我同佢吾係真係fd成咁,對佢心態已不同!佢亦吾知我介意果d野!

侯爵府

dder 發表於 17-7-9 15:44
你就好啦,我都同你一樣等原諒

你激嬲佢,但你已say sorry?

別墅

回覆樓主:

有,當時各持己見不愉快收場,斷咗兩年沒聯絡,之後佢囡升中放榜前,我主動whatsapp跟她們打氣,說些鼓勵說話,大家再friend返。但我知大家仍然覺得當時自己沒錯,只是雙方唔會再提,放心中。
有次我們倆去旅行,相見好同住唔難,但大家都有唔同習慣、脾性,唯有互相尊重遷就,不快事就扔掉,唔係有上次斷交經驗,我們一早又鬧番!
直到一次佢婚姻有不快,我一路上支持鼓勵佢,佢突然感觸在街攬住我大哭,話知道自己嘅缺點之類⋯,於是彼此友誼又跨進一大步。
我覺得做朋友可以在對方逆境時,伸出真誠的態度,對方會收到的。
預祝樓主和你的朋友,早日打開雙方的心結,我信縁是天意,份是人為。

伯爵府

pingu_k 發表於 17-7-12 09:12
你激嬲佢,但你已say sorry?

侯爵府

dder 發表於 17-7-12 09:33

你誠懇道歉,佢仲吾原諒你?!

男爵府

回覆樓主

有,本來我哋好好朋友,以為好夾,以為佢甚至比我同我老公更加夾,之後考慮過一齊合作做嘢,一次旅行,同埋開始一齊做嘢,發現原來大家嘅價值觀思想好唔同,佢需要嘅野我比唔到佢,佢需要好多支持,欣賞,好多關懷,我自問做唔到,同埋我做起嘢上嚟我係以個人好恨,佢就連個客鍾意我多過鍾意佢,佢都會有心病已之後用其他野來同我嘈,雖然最後扮無嘢,但係我會同你個人保持距離,有時太美好的事還是保持距離觀看比較好, 所以也不想就得太近,因為我知走得太近,我哋價值觀的分歧又會再出現,又嘈一次,我唔想

伯爵府

熊貓小姐 發表於 17-7-12 09:56
有,本來我哋好好朋友,以為好夾,以為佢甚至比我同我老公更加夾,之後考慮過一齊合作做嘢,一次旅行,同埋 ...

好朋友係吾可以一齊做野,太近會無話題 , 莫講話朋友 屋企人都會嘈,但過後會原諒彼此,呢d友情就係經得起考驗

公爵府

pingu_k 發表於 17-7-12 08:40
你会開口問清楚佢嗎?

有啦!佢吾肯答。迴避

大宅

回覆樓主

有。
多年好友,佢無端白事突然block 咗我,我一頭一頭霧水,成班朋友出嚟佢係完全見我唔到,當時好傷心,有主動搵佢...喊又喊過,好唔想無咗呢位朋友。
差不多半年又好似無野咁... so far 都唔知我衰咩,但感情返唔到去最初。家下傾計會小心d 因為會驚唔知幾時又激親佢。

首頁

尾頁

跳至