自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

伯爵府

仲可以點?

珊瑚宮

回覆樓主

仲想生小朋友?樓主你真係要諗清楚呀!

翡翠宮

回覆樓主:

明知婚姻危危乎就千萬吾好生,累人累己

伯爵府

唔好諗生BB住啦,搞好你既婚姻關係先啦,究竟你仲想同佢一齊,定係分開?諗清楚,大家好好傾下

子爵府

bubujew 發表於 17-7-11 06:48
回覆 rayrayus 的帖子

我覺得終有一日我會忍唔到離婚! 就算做單親媽媽我都肯!

你話有日忍唔到離婚 又話單親媽媽都肯 你真係好想生!

你都好自私 因為自己想生BB 而生
生完又話忍唔到離婚 又單親
為咗自己想 要小朋友响單親生活
你問下有邊個小孩鍾意咁嘅家庭

水晶宮

咁似我老公!

男爵府

回覆樓主

奉勸樓主千其唔好為生bb而生,當我小人之心咁講句,你老公唔接受轉變真係似自閉症嘅症狀,如果生bb,遺傳係自閉其中一個好大嘅成因,因為我自己小朋友係A仔,所以知道照顧呢類小朋友真係好心力交瘁,加上你老公唔係會體諒別人嘅人⋯所以想你真係要諗清楚

珍珠宮

畀面勳章

一齊去超市/去公園行下/去睇下戲都唔肯?

男爵府

回覆樓主

你話就算係單親媽媽都想生bb,咁即係你只係想有人陪伴啫⋯就算生小朋友,佢長大咗就有佢自己嘅人生,始終丈夫先係你嘅終生伴侶,所以不如趁後生,搵過第二個仲好啦(雖然話寧教人打仔莫教人分妻,但分開都只係兩個人嘅事,如果生小朋友,就係三個人,小朋友係無辜)

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

唔好生仔住啦,諗清楚係咪願意同佢過人世先!同埋如佢係SEN,有機會遺傳俾下一代
請勿打招呼~

大宅

我想問你地多唔多行埋?

有時男人係超唔仲意出街 因為無佢有興趣既野

子爵府

畀面勳章

bubujew 發表於 17-7-11 06:38
回覆 jump.jump 的帖子

HOME OFFICE。。。所以其實都唔駛出去,
下,做研究?係甘上下,我老豆係化學佬,都是超級宅男,好難改。所以我搵老公不會搵呢一類型.....

子爵府

wcandtt 發表於 17-7-11 07:29
佢似係 Asperger, 唔喜歡接觸人,智商高(你話佢做科硏),咁你好難改變佢,你愛佢就要接受佢,頂唔順就快d ...

我都覺得似係Asperger...
樓主你了解下先....
https://zh-yue.m.wikipedia.org/wiki/亞氏保加症

我都係結婚後先知老公有亞氏保加症改唔到架,佢地唔識理人感受,淨係諗到自己想點,唔鍾意同人溝通,你講既野佢又唔明,因為理解能力有問題......

你頂唔順就早日放生自己,唔好有左小朋友先諗離婚

侯爵府

我都做過single mom,條路好難行,拖住小朋友出入,看到别家有丈夫有爸爸,心如刀割。你而家都觉得似单親,好難頂,你一心要B唔要公,已知包容唔到甘闷的老公,打算divorce,到時真单親更痛苦,小朋友也受罪,何必呢?

大宅

勸你唔好生,冇小朋友離婚都冇咁多顧慮!我結左5年,一樣系唔夾,因為有小朋友所以唔離得!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

bubujew 發表於 17-7-11 06:43
回覆 kooba 的帖子

我都覺得! 不過我真係好想生!

得個想字冇用,現實唔容許你生嘛,如果你已經當自己係單親咪生囉,但小朋友就慘喇,明明有老豆仲要一齊住都變左單親

別墅

我的育兒心得勳章

如果對未來無共識... 真係好辛苦

伯爵府

回覆樓主:

生bb唔係一個問題嘅解決 係另一問題嘅開始 樓主你話c6放工返屋企只係對電腦 打破僵局睇怕只能你先行前一步 先從佢角度出發搵個共同興趣 如果佢只愛宅係屋企 可以試下建議一齊打機 買下新movie返屋企睇 再唔係砌lego 模型 打開左個話題先 要知道 你想佢配合你有興趣嘅事 佢唔願意都無計 只能夠由男人比較有興趣嘅野入手

珍珠宮

回覆樓主:

你話你地完全無朋友
除了佢有問題
你也有問題
作為夫妻和母子
相依為命的關係最不健康
後生女不能無社交
不能視丈夫為唯一依靠
生個B為陪自己一世?
做你仔女會好大壓力

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

一山還有一山高,我以為我老公已經夠悶蛋,㸃知有人仲宅。 不過如果做科研,可能溝通能力會不足。 一係你要忙d主動安排,一係要妥協變做同類。 先跟他溝通,不要妄下決定。

首頁
23456...11

尾頁

跳至