自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

子爵府

goat 發表於 17-7-22 23:27
唔記得邊度講過, 中文只需要識幾千個單字就已足夠日常生活(包括閱讀),
文中例子真係似父母問題
...

壹周刋

珍珠宮

myaisha0435 發表於 17-7-22 23:24
佢第日點返工.....

唔識中文...連講都有問題......英文叻到識飛都冇用啦....邊有人請

返工反而無問題,佢地讀得呢類學校,將來都唔係返普通文員工。

大宅

金瑪姬 發表於 17-7-23 01:21
我仔讀弘立, 係bilingual diploma,中文都幾好,文學、歷史都有sense.

我就係想俾小朋友讀泓立

我想請問 係唔係要買六百萬債券先入到㗎⋯⋯

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

good_pig 發表於 17-7-22 23:22
我覺得夠睇報紙都夠用了....所以話新聞講果幾個..可能父母都睇唔起中文
...

其中張彥加..由於不喜歡用簡體字和普通話學習中文..

點解有呢個諗法就唔學中文 ?

香港係廣東話同繁體字為主, 有咁嘅結果睇怕

家長都有好大責任 !

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

chowqv 發表於 17-7-23 00:22
學中文,要用殘體字,我都唔會想學。

如果你連繁體字都唔識先要花時間學啫

中文水平正常嘅話, 就好似我初初接觸
簡體字嘅書, 根本前文後意加埋, 中間果
一,二隻簡體字估都估係咩字啦, 駛咩再學啫 !

水晶宮

ian723 發表於 17-7-23 09:08
其中張彥加..由於不喜歡用簡體字和普通話學習中文..

好多國際學校中文課係用簡體字同普通話,
如果家長有心加強小朋友的中文,
冇話做唔到, 只係做到幾多.

在香港, 周街都係繁體字, 又有免費報紙,又有咁多個電視台
如果個小朋友話唔識睇繁體字, 真心覺得係家長問題.

珍珠宮

choco_soup 發表於 17-7-23 08:15

現實並非如此呢
有時我覺得呢種假設係最大嘅盲點。我街口就有個浮沉熬咗多年,最近終於開樓上工作室自僱,一樣面對處理中文文件問題。

珍珠宮

ian723 發表於 17-7-23 09:21
如果你連繁體字都唔識先要花時間學啫

同意,由繁看簡唔難,簡去繁,睇明寫唔返,電腦手機出埋揀字都揀唔返

公爵府

算死草 發表於 17-7-22 23:09
心理上覺得有用就會有心機學,好多亞伯無讀過書,每日都攞住份馬經睇十幾個鐘。
...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

choco_soup 發表於 17-7-23 08:15

其實返工唔係大問題,不過生活有少少阻礙咁囉。 香港地就乜都唔識都唔會死嘅

別墅

goat 發表於 17-7-23 00:31
我未睇過harry potter原著, 唔清楚程度去到邊, 但我個年代中小學生幾乎必睇roald dahl, 我諗而家呢代香港 ...

中學生唔會唔明啩?我仔小一已睇Ronald Dahl的書了

子爵府

回覆樓主

香港傳媒水準低之處,就是喜歡以偏概全,讀者永遠見唔到另一面嘅現實。即使回歸廿年,香好多大商業機構,尤其是跨國企業,好多高級員工,尤其是高層,都係唔識或麻麻地中文。你睇在港打工個班新加坡人,就知道咩回事,香港人係幫佢地寫中文而矣!

壹仔,算罷啦

男爵府

greenmum 發表於 17-7-23 08:35
我就係想俾小朋友讀泓立

我想請問 係唔係要買六百萬債券先入到㗎⋯⋯

你打去學校問,我個仔畢業咗幾年, 我 已經 唔 update
M@ggie :-D

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hchu06 發表於 17-7-23 10:17
香港傳媒水準低之處,就是喜歡以偏概全,讀者永遠見唔到另一面嘅現實。即使回歸廿年,香好多大商業機構,尤 ...

我唔理佢幾多人係唔識中文....不過作為一個響香港生活嘅人, 唔識中文只會係差一級

大宅

算死草 發表於 17-7-22 23:09
心理上覺得有用就會有心機學,好多亞伯無讀過書,每日都攞住份馬經睇十幾個鐘。
...

識睇馬經先勁,我打開份馬經,隻隻字都識但完全睇唔明

水晶宮

Dear-Valerie 發表於 17-7-22 23:36
讀耀中唔識中文屬極少數...

耀中中文課程程度已高過大部份int'l schs... 而且不少學生係香港/內地人... 好 ...

我朋友個仔都係讀耀中,一般聽講梗係冇問題,之後中三轉返區內英中,中文10零分多d. (100分滿分計),普通生活到識講識睇,吾代表中文好. 依家兩頭吾到岸,根本考吾到DSE 中文,唯有讀埋中五去外國.

男爵府

del.

侯爵府

我識幾個讀耀中,講中文不知幾好!講英文就差啦

中文是很難學的,筆畫又多!可逃避,我也想避。(識幾個讀直資的,一到中文工課便想逃避)(中文是意音文字,英文是拼音文字,很不同的)。

職場上,根本不用太深的中文。能溝通便ok了!而且,讀國際學校的,很多有外國居留權,大學/ 就業也去外國的。不需太深的中文。

男爵府

del.

子爵府

回覆樓主:

我仔從幼稚園開始讀IS, 中學選語言時佢自己唔肯選中文,選了法文。(我在家有教認中文字)現在已入讀HKU , 佢中文水平當然不太好,但一般生活上完全無問題,去餐廳叫食物,睇一張普宣傳單,完全可理解,我問過佢點解會識中文,佢話睇到第一個字已經猜到下一個字。以前我whatsapp 只會用英文同佢溝通,依家佢主動打中文同我溝通了,其實佢地要學不難囉。

至於工作,他這两年的Part time job 亦不須要用中文,他有他的圈子,亦有他的計畫,我不會覺得中文不太好的他沒有前途或找不到工作,只是大家須要的工種會不同。

所以,不懂看射鵰的人到底有什麼問題呢,看不懂就是無法生存在香港?

首頁
23456...11

尾頁

跳至