自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

回覆樓主:

有8個表兄弟姊妹
超過/接近 40歲 有5pair, 得1pair 生左, 其餘4pair無打算生。經濟一般,得閒去下旅行。
另外3pair, 30中, 未生,但應該會生。

侯爵府

szesze_lam 發表於 17-8-1 21:17
原來都多人唔生

我倆公婆一齊廿幾年,而家有40+,我地一齊時都決定唔生,到而家為止我地無後悔唔生仔既決定,我公司& 身邊朋友都好多選擇唔生仔。

象牙宮

回覆樓主:

一半半啦!我自己D親戚傾向唔生,未生,除左我同我哥生左一個咁大把!老公果邊D人就算早生,好多人都生!連叔仔結婚十幾年後都無啦啦生左個女!朋友就反而唔生多!連以前幫我仔補習既補習老師朋友都唔生,話又要生又要教,太痛苦,補習已經困身到爆

珍珠宮

醒目開學勳章

有,唔算多,覺得愈叻既愈唔生

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我同C6係70後,Day 1開始決定唔生,無後悔,自由度好大,有隻狗仔,2隻龍貓,超錫佢地,視佢地如仔女

就係因為無生,放假時間,生活經濟相對自由,去邊食咩都得。

事實上,我從事兒童及青少年工作超過20年,包括SEN小朋友,幫人「湊」大好多過小朋友,就係有感「教好」一個小朋友絕對唔易,絕不是「天生天養」禁簡單,我自問不懂教,不識教小朋友,所以唔生喇...

雖然62 99 自己父母好想我地生,我話我「生唔出」喇

子爵府

月見草 發表於 17-8-1 11:00
有朋友話唔生,到三十尾又反悔,因為想同繼女爭身家,結果緊係蛋都冇隻,佢心地唔好!
...

生B為爭身家,心態好差!

公爵府

回覆樓主:

我best fd 係80後都唔生,未結婚就走去紮左,個姑娘都叫她想清楚,但她及老公意志堅定,鍾意玩,唔鐘意湊小朋友。

依家工作上到高職位,不停進修,已供滿一層樓,打算買多層退休收租。

anna59    發表於 17-8-2 08:15

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我反而圈子係多人生,30歲幾上既已婚cousins都有生,有3個未婚,其中兩個有意生,另一個表明唔想結婚生b,話唔係有錢,唔想累人。
我兩個姑奶一個話唔生,佢想有小朋友,但唔想湊,唔想教,唔想養(佢同佢男友收入都唔錯),而家就自然有就生,無都無所謂。
朋友們已婚的都傾向生,未生果d只係未中獎,努力中。係有一個話明唔會生,唔想咁辛苦,不過仲未到高齡,唔知佢會唔會改變啦。

子爵府

回覆樓主

通常唔生的人,到4,50歲,見倒身邊朋友開始洗仔女的,住仔女的,屈仔女的,用仔女的...佢地就會羨慕。

珍珠宮

呢個年代,都系吾生仔女好,我好羡慕無仔女嘅人,好自由

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

szesze_lam 發表於 17-8-1 10:24
大約咩年紀? 佢地現在的生活如何?
我純好奇!

我識嘅都好有plan,係有d話生又一路見佢都冇,有d話唔生又話想生,但最後都係冇

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

萍pig 發表於 17-8-2 07:02
通常唔生的人,到4,50歲,見倒身邊朋友開始洗仔女的,住仔女的,屈仔女的,用仔女的...佢地就會羨慕。
...

而家d人遲生,40歲先幼稚園咋

珍珠宮

回覆樓主

朋友兩夫婦40頭,公司高層人工又高,工作忙碌,喜歡旅行,冇四大長老幫手湊,所以唔生。

珍珠宮

yauwingkiki 發表於 17-8-1 15:14
唔生係生唔到定唔想生?

我身邊兩種都有。有朋友無得生,有一個專業人仕一向唔鐘意細路決定無生。我表姐就 40,有固定男友但結婚嘅意欲都無,應該唔生

大宅

我身邊大部分既朋友都唔生,都係around 35yrs old,佢地覺得生左仔冇自由,唔想負咁重責任。

我生左B 成為另類

子爵府

回覆樓主:

如果唔計親戚同媽媽會,我身邊9成既人都唔生

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都有2-3個,我30頭

水晶宮

回覆樓主

比起唔生,身邊更多人是單身。生活都自由自在

侯爵府

回覆樓主

我啲表弟表妹全部唔生,兩公婆成日周圍飛亨受人生,佢哋都係廿幾三十歳!

侯爵府

jumpy 發表於 17-8-1 10:49
同事或朋友大都有生,有個年約50冇生,結婚前已同男友明確表明唔生,接受才結婚,以免生拗。男本身冇所謂, ...

身邊嘅朋友同家人大多有小朋友,有D係想生不過生唔到。

首頁
23456...7

尾頁

跳至